Isplata novca za elementarne nepogode jedan od modela ostvarivanja političkog uticaja u partijske svrhe

0

UlcinjBivše rukovodstvo ulcinjske opštine dogovorilo je u finišu nedavne kampanje za lokalne izbore u tom gradu, isplatu 50 hiljada eura za naknade za elementarne nepogode, koje su se dogodile još 2008. i 2009. godine, otkriva Istraživački centar MANS-a.

Lokalni izbori u Ulcinju održani su 26. januara ove godine i nakon njih su koaliciju formirale albanske partije i Pozitivna Crna Gora, dok je isplata novca za elementarne nepogode jedan od modela za koje je MANS ranije utvrdio da se koristi u predizbornim periodima kao vid ostvarivanja političkog uticaja u partijske svrhe.

Dokumentacija kojom raspolaže MANS pokazuje da je 5. decembra 2013. godine, koji je bio ključni predizborni mjesec za lokalne izbore u Ulcinju, tadašnji gradonačelnik Nazif Cungu, potpisao Sporazum o dinamici isplate naknada licima, koja su pretrpjela štetu od elementarnih nepogoda u periodu od 2008. i 2009. godine.

Sporazumom je za isplatu opredijeljeno 50 hiljada eura, od čega su lica koja su imala ovo pravo na iznos do 200 eura trebalo da budu isplaćena odmah, dok su za veće iznose isplate planirane u tri jednake rate. Zanimljivo je da je prva rata trebalo da bude isplaćena 1. decembra, iako je sam Sporazum o isplatama potpisan pet dana kasnije, dok su druge dvije isplate planirane za 1. februar i 30. april ove godine.

Odvojeni podaci iz Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj, kojima raspolaže MANS, a koji se odnose na decembar 2013. godine pokazuju da je 10. decembra na osnovu ovog Sporazuma isplaćeno gotovo 18 hiljada eura, dok je ova isplata odobrena tek dan kasnije. Istraživački centar ne raspolaže podacima o isplatama za 2014. godinu.

Pored toga, iz Sporazuma o naknadama za elementarne nepogode zaključuje se da je još u novembru 2008. godine, za naknadu štete prouzrokovane snijegom i olujnim vremenom Vlada Crne Gore ustupila Opštini Ulcinj sredstva u iznosu od 50 hiljada eura.

Međutim, bivši predsjednik Opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga je tek krajem maja 2010. godine donio Odluku kojom je odobrio ovih sredstava, kojom je naloženo ulcinjskom Sekretarijatu za finansije i budžet da odmah isplati opredijeljeni novac za naknadu procijenjene štete.

U Sporazumu o isplatama iz decembra prošle godine, sada već bivša ulcinjska vlast, navodi da su „opredijeljena sredstva nenamjenski potrošena u druge svrhe, pa samim tim određena naknada građanima Opštine Ulcinj nikada nije isplaćena“, zbog čega su građani Ulcinja preduzeli pravne korake kako bi namirili svoja potraživanja.

Da građanima Ulcinja nije isplaćena naknada za štete od elementarnih nepogoda ulcinjska vlast sjetila se tek uoči proteklih lokalnih izbora u tom gradu, kada je po oprobanom receptu pokušano ostvarivanje uticaja na birače.

Ovo istraživanje urađeno je uz podršku Evropske unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Naknade uoči izbora naplaćivane i u drugim opštinama

MANS je ranije razotkrio šemu kupovanja glasova uoči izbora putem isplata jednokratnih socijalnih pomoći, ali i isplata za štete nastalih od elementarnih nepogoda.

Tako je sada već bivši predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović deset dana prije prethodnih parlamentarnih izbora donio Odluku o naknadi štete od elementarnih nepogoda u visini od 80 hiljada eura na ime saniranja štete na stambenim i pomoćnim objektima nastalih usljed vremenskih neprilika.

Po istom receptu Opština Mojkovac je u 2012. godini isplatila 70 hiljada eura po osnovu štete nastale početkom te godine zbog elementarnih nepogoda, što je bilo za šest puta više nego što je budžetom opredijeljeno za istu godinu. Afera „Snimak“ pokazala da je gradonačelnik Mojkovca i kadar DPS-a Dejan Medojević tražio da se naknade za elementarne nepogode isplaćuju članstvu DPS-a.

„Ono što bi bila moja sugestija, i sugestija predsjednika opštinskog odbora, jesu dvije stvari. Prva je, znate da je naša opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da, ukoliko postoji mogućnost za isplatom šteta našem članstvu, smatram da bi dobro pomogli, i to bi pomoglo nama na terenu. I druga veoma bitna stvar je da otpremnine iz Fonda rada direktno usmjerimo prema nešem članstvu i smatram da će nam to direktno pomoći na terenu“, rekao je Medojević na sjednicama najviših partijskih organa DPS-a, koje su održane uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine.

Komentari su isključeni.