Izborne komisije odbile sve prigovore i za ponovljene izbore u Danilovgradu i Podgorici

0

MANS-LogoOpštinska izborna komisija Danilovgrada i Izborna komisija Glavnog grada su odbacile svih 67 prigovora na regularnost ponovljenih izbora koje su zabilježili posmatrači MANS-a. Time je nastavljena praksa koju su organi zaduženi za nadgledanje izbora uspostavili nakon 25. maja i kojom su pokazali da ih ne interesuju činjenice i dokazi, već prije svega politički interesi i partijska direktiva.

Tokom ponovljenih izboda na ukupno 6 biračkih mjesta u Podgorici i Danilovgradu, posmatrači MANS-a su zabilježili da se ponavljaju gotovo iste vrste nepravilnosti koje su registrovane i tokom izbora održanih 25. maja.

Ponovo je na biračkim mjestima i oko njih bilo primjećeno vođenje nezakonite evidencije, pojedini birači su javno glasali, bilo kršenja procedure glasanjem pute pisma i ponovo su glasala lica kojima je registrovan nevidljivo mastilo na rukama. Sve ove nepravilnosti su uredno registrovane od strane posmatrača MANS-a i prijavljene u skladu sa zakonom.

Iako su članovi izbirnih komisija imali i više nego dovoljno dokaza da procesuiraju izborne nepravilnosti, ponovo su se odlučili da zažmure na očita kršenja zakona i odbace sve prigovore.

Ovakav način rada institucija zaduženih za praćenje izbornog procesa govore u prilog tvrdnjama da Zakon o izboru poslanika i odbornika ne funkcioniše na pravi način, te da su institucije potpuno zarobljene političkom matematikom koja ih onemogućava da donose odluke koje su zasnovane na zakonu, a ne interesima pojednih partija.

MANS

Komentari su isključeni.