Izmjene Zakona o SPI idu na ruku korumpiranim funkcionerima

1

Na predlog poslanika Demokratske partije socijalista, Skupština Crne Gore je usvojila izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojima je omogućila izvršnoj vlasti da bez bilo kakvog obrazloženja i bez sudske kontrole sakrije informacije o svom radu.

Takav predlog izmjena dali su poslanici vladajuće partije na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, a Vlada ih je prihvatila kao sastavni dio predloženog zakona, pa su usvojeni u Skupštini bez ikakve rasprave.

Sve to se desilo bez najave, bez javne rasprave i, naravno, bez konsultacija sa Evropskom komisijom, kojoj se predlozi važnih zakona šalju na mišljenje. Upravo suprotno, ove izmjene su predložene i usvojene bez bilo kakve diskusije, suprotno zahtjevima Evropske komisije koja već godinama preporučuje da se učine javnim podaci koji su od značaja za otkrivanje korupcije.

Početkom 2016. godine Vlada je uspostavila Radnu grupu sa ciljem uključivanja Direktiva EU u dijelu ponovne upotrebe informacija u postojeći zakon.

Međutim, umjesto usklađivanja Zakona sa Direktivom EU, poslanici DPS-a su djelovali amandmanski i omogućili Vladi da sakrije bilo koji podatak, bez obrazloženja i bez sudske kontrole.

Ovakve izmjene poslanici DPS-a su predložili baš nakon niza presuda kojima je Upravni sud poništio nezakonite odluke Vlade o proglašenju tajnim podataka o velikim privatizacionim i infrastrukturnim projektima. Zato smo uvjereni da je motiv za izmjene Zakona skrivanje koruptivnih poslova od očiju javnosti.

Poslanici DPS-a su amandmanima ukinuli i važne nadležnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Zahvaljujući njima, izvršna vlast će sada moći da sakriva informacije i tako što će postupke voditi u nedogled.

Naime, novim zakonskim rješenjem ukinuta je obaveza meritornog odlučivanja Agencije, što će u praksi rezultirati odugovlačenjem postupaka, bez mogućnosti da se donese konačna odluka u konkretnom slučaju – organi će stalno donositi nezakonite odluke koje će Agencija stalno poništavati i tako u krug.

Istovremeno, poslanici DPS-a nisu ni pokušali da obrazlože zašto su predložili ukidanje tog ovlašćenja Agencije, koje je bilo od suštinskog značaja za efikasnost postupka.

Svojim amandmanima poslanici DPS-a su obesmislili suštinu onoga što je ovaj zakon trebao da karakteriše – afirmaciju transparentnosti rada institucija i efikasnost postupka pristupa informacijama.

Zbog svega toga smatramo da ovako katastrofalne izmjene Zakona idu na ruku isključivo korupiranim funkcionerima, te da su zbog toga i predložene.

Vuk Janković
Koordinator pravnog programa

1 Comment

  1. Radna grupa koja je pripremala izmjene nije predlozila takvu stavku, niti je to bio zvanican predlog Agencije za SPI. Predsjednik Savjeta te Agencije Muhamed Dokaj odgovorio je “Vijestima” da je predlagac propisa bilo Ministarstvo kulture.