Drugi izvještaj o ekonomskoj (ne)isplativosti izgradnje drugog bloka TE Pljevlja

0

Ovaj izvještaj obuhvata aktivnosti koje je Vlada Crne Gore preduzimala tokom 2016. godine u vezi sa najavom izgradnje nove termoelektrane u Pljevljima i nastavak je Izvještaja o ekonomskoj (ne) isplativosti izgradnje Drugog bloka Termoelektrane, koji je Nevladina organizacija MANS objavila u februaru 2016.

Projekat gradnje nove termoelektrane Vlada je pokrenula 2012. pod izgovorom da je novi blok potreban zbog postojanja deficita električne energije u zemlji i njenog daljeg ekonomskog razvoja, ali ni pet godina kasnije nije potvrdila postojanje deficita, niti prikazala jasan javni interes od planirane investicije.

Štaviše, Projekat izgradnje Drugog bloka postao je jedan od najkontroverznijih ekonomskih projekata u zemlji, kojeg prate oštre kritike civilnog sektora i dijela stručne javnosti da je ekonomski neisplativ i sa dalekosežnim negativnim posledicama po zdravlje ljudi i životnu sredinu, pa se na domaćoj sceni sve glasnije čuju zahtjevi da se projekat obustavi.

Istovremeno, sa evropskih adresa najavljuje se da će termoelektrane u zemljama Evropske Unije, za čije je članstvo Crna Gora zemlja kandidat, umjesto da završe svoje proizvodnje do 2050. godine, to najvjerovatnije morati da učine i ranije, kako bi se uticalo na smanjenje emisije štetnih gasova u vazduh.

Uprkos tome, Vlada Crne Gore je tokom 2016. godine nastavila intenzivne pregovore sa češkom kompanijom Škoda Praha u cilju pripremnih radova na projektu i pronalaženja finansijskog modela po kojem će se realizovati Projekat Drugog bloka Termoelektrane.

Takođe, prvi put je javno objavljena i studija o isplativosti investicije, ali ona nije ponudila nesporne podatke na osnovu kojih bi se nedvosmisleno utvrdilo da je izgradnja Drugog bloka ekonomski isplativa, već je zasnovana na nizu neprovjerenih činjenica i nerealno projektovanih indikatora.

Transparentnost čitavog postupka najavljene izgradnje i dalje je upitna, a početkom 2017. godine očekivalo se da kompanija Škoda Praha finalno saopšti da li je uspjela da pronađe kreditora za realizaciju investicije.

Kompletan izvještaj preuzmite OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.