Kako je Aco Đukanović kupio palatu Ivanović u dobroti

5

AcoDjukanovicNajpoznatiji brat u Crnoj Gori, Aco Đukanović, pod sumnjivim okolnostima je postao vlasnik Vile Ivanović u Kotoru, gdje navodno uskoro namjerava da se useli.

Dokazi do kojih su došli „Pod lupom“ i MANS pokazuju da je palata u Dobroti 20. oktobra 2007. promjenila tri vlasnika i na kraju dopala njemu.

Advokatica koju je Đukanović angažovao u tom poslu, a koja je te godine radila u kancelariji njegove sestre Ane Kolarević , zastupala je i of šor kompaniju sa Britanskih djevičanskih ostrva, koja se istog dana pojavila kao kupac i prodavac vile.

Kako je Aca zapala vila iz 18. vijeka

vilaPlac od oko 4000 kvadrata, koji se u kotorskom katastru vodi na Aca Đukanovića, nalazi se u Marovićima, pored same obale mora, između glavne magistrale Herceg Novi – Kotor i donjeg puta u Kotoru. On se sastoji iz nekoliko parcela, od kojih je na jednoj palata iz 18. vijeka, koja je pod zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Na sajtu „bokabay.info“ piše da je Palata Ivanović „tipična barokna palata sa tri etaže i belvederom „. Ona je, kako se objašnjava, izdignuta i povučena u odnosu na obalu, sa ograđenim i podignutim dvorištem. „U ovoj palati je konte Josif (Jozo) Ivanović 1833. godine ugostio Njegoša, sa pratnjom od 30 osoba, prilikom njegovog putovanja za Petrograd“, navodi sajt.

U doba bivše SFRJ dio sadašnjeg vlasništva Aca Đukanovića (vila i plac od 2,246 metara kvadratnih) je pripadao Ferijalnom savezu Skoplja, koji ga je 1992. prodao beogradskoj farmaceutskoj kompaniji „Medifarm“. Ona je zatim šest godina kasnije, na ime dugova, zemljište i vilu prepustila AD Galenika Beograd.

Iako su mediji u više navrata špekulisali da je brata lidera DPS država častila palatom, jer u katastru kao osnov sticanja piše „odluka državnog organa”, dokumenta do kojih je došao MANS pokazuju drugačije.

Aco Đukanović je naime parcele i kuću kupio od of šor kompanije „Coast products ltd“ 20.septembra 2007. za 2,793.000 eura.

vila-Ivanovic-Dobrota

Ugovor o kupoprodaji je zaključen na Cetinju, a potpisali su ga njegova advokatica Zorica Đukanović i direktorica of šora Sofia Polonskaya , koja je prethodno, istog dana u Podorici za 2,05 miliona eura kupila tUgovor o kupoprodajie iste nepokretnosti od „Galenike”.

Bilo je to vrijeme inesticionog buma, kada su zemljište i kuće na Crnogorskom primorju bili veoma dobro plaćani, pa ispada da je beogradska firma svoje nekretnine na atraktivnom mjestu možda prodala ispod cijene.

Prema medijskim izvještajima iz tog perioda, cijene placeva u Kotoru su se u posljednjem kvartalu 2007. kretale od 100 do 500 eura po kvadratu, dok su cijene objekata u Starom Kotorskom gradu i Perastu, bile od 3.000 do 5.000 eura po metru kvadratnom.

Za Mitrovića nema posla

Direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović ne vidi da u ovom poslu ima mjesta za njega. Pošto je „Coast products” preko Rajfajzen banke u Beču, na račun „Galenike“ u filijali te banke u Beogradu uplatio 2 miliona eura, Mitrović tvrdi da nema zakonskog osnova da provjerava transakciju.“Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma od strane zakonskih obveznika predmetne transakcije nijesu prijavljene kao gotovinske, a takođe nijesu označene ni kao sumnjive, te kao takve u Upravi nijesu mogle dobiti procesni tretman i uzrokovati posebnu pozornost,“ navodi se u pisanom odgovoru direktora Uprave za “Pod lupom”.On se pozvao i na to da ne zna kako je Aco Đukanović platio direktorici „Coast products“, odnosno “kako je obavljena druga transakcija”.

Mitrović međutim nije odgovorio na drugi dio pitanja- da li će provjeriti ove puteve novca u slučaju da do sada nije znao za njih, odnosno da mu ih „zakonski obveznici” ranije nijesu prijavili kao sumnjive. Njemu je po zakonu na raspolaganju međunarodno pravna pomoć, a u ovom slučaju je jasno da bi se imalo šta poraditi.

U kupoprodajnom ugovoru, koji je zaklučen sa Polanskayom, se navodi da kvadratura placa iznosi 2.246 i palate 1.359 m2. Sa računicom po minimalim cijenama „Galenika“ je za vrijednu nekretninu mogla da dobije duplo više novca, odnosno oko 4,2 miliona eura. Time bi i ta kompanija zaradila jer je zemljište i vilu u Dobroti dobila od „Medifarma“, kako piše u njihovom ugovoru u koji “Pod lupom“ imao uvid, za 1,9 miliona maraka.

Pošto je prošlo rizično političko razdoblje kada su državljani i firme u Srbiji zbog projekta državne nezavisnosti strijepeli za imovinu u Crnoj Gori, nameće se pitanje ko je i iz kojih razloga procijenio da je ovo isplativo za „Galeniku“ , na čijem je čelu bio generalni direktor Aleksandar Pravdić , funkcioner Demokratske stranke Srbije. Ako neko nije uzeo proviziju za jefitnu prodaju nekretnina u Dobroti, proilazi da je od ovog posla profitirala samo Sofia Polonskaya, odnosno firma koju ona predstavlja a čiji je vlasnik nepoznat!?

Slijepo vjerovao prodavcu iz of šora

sa-magistralePo ugovoru sa „Galenikom“ direktorica of šor firme je bila dužna da nekretninu plati dan nakon zaključenja i ovjere u sudu- 21.septembra, dok joj je Đukanović novac dao odmah. Tako makar piše u dokumentu koji su potpisali Polonskaya i Zorica Đukanović:“Kupoprodajna cijena nepokretnosti iz člana 1.ovog Ugovora iznosi 2.793.000 eura i ista je isplaćena na dan potpisivanja ugovora“.

Na razlici u cijeni Ruskinja je zaradila 743. 000 eura i nije morala ni da brine za plaćanje „Galenici“. Pošto joj je Đukanović, kako proizilazi iz ugovora, odmah platio vilu, ona je od istog novca mogla da isplati Beograđane.

Da je direktorica of šora znala šta radi pokazuje i nepoznanica da li je platila oko 40.000 eura poreza na promet, odnosno dva odsto vrijednosti transakcije. Ona je kupila i odmah prodala, a kupac (Aco) se ugovorom obavezao da snosi sve troškove, što je po ovom osnovu iznosilo makar 90.000 eura.

Za čovjeka koji je iz statusa „nezaposlen” ekspresno prešao u milionere, Đukanović je ovdje ispao prilično brzoplet ili je imao puno povjerenje u prodavca pošto je vilu i zemljište platio osobi koja zakonski još nije bila vlasnik. Naime, njihova zajednička advokatica Zorica Đukanović je četiri dana nakon posla, Upravi za nekretnine Kotor predala zahtjev za uknjižbu na ime oba klijenta-Aca Đukanovića i Sofie Polonskaye, od koje je punomoćje dobila na dan dvostruke prodaje – 20.septembra.

Katastar je 1.oktobra 2007. kao vlasnika Vile Ivanović uknjižio firmu sa Djevičanskih ostrva, a dva dana kasnije Aca Đukanovića. Službenici kotorskog katastra koji su dobro procijenili po kom redosledu treba da razmatraju dva zahtjeva, za iste nekretnine i istog datuma, su Snežana Perivan i Vesko Jovićević koji su nedavno osuđeni u Višem sudu u Podgorici zbog primanja mita u drugim predmetima.

„Coast products“ akcionar “Jafe” i “Bambija”

Firma „Coast products Ltd,” registrovana je 31.maja 2006.godine na adresi P.O. Box 3152 Road Town, Tortola. U registru Britanskih djevičanskih ostrva, koji krije imena stvarnih vlasnika, „Pod lupom“ je dobio jedino ime agenta Sandre Vasquez , koja radi za kompaniju “Overseases manegement companz trust” čiji je upravo posao upis firmi koje pokušavaju da sakriju tokove svog novca.

„ Coast products” nije registrovana u Centralnom registru Privrednog suda, a u Srbiji je evidentirana kao mali akcionar „Umke”,”Avala Ade”, “Jafe” iz Crvenke, “Bambija” i još nekoliko sitnih firmi. U Agenciji za privredne registre Srbije nema podataka o firmi sa egzotičnih ostrva.

Advokatica Zorica Đukanović, kako je objasnila za „Pod lupom“, nije imala ovlašćenje klijenta da priča o poslu iz 2007., a izostao je i odgovor na pisanu ponudu Acu Đukanoviću za razgovor.

Nekoliko advokata u nezvaničnom razgovoru za „Pod lupom“ tvrde da postupanje njihove koleginice ima zakonsko pokriće. Nema prepreka da pravnik sačini ugovor za obe stranke u postupku, takva praksa postoji- saglasni su. Zvanično, zbog kolegijalnosti oni neće da govore o tome, ali priznaju da je čitav posao oko promjene vlasništva palate sumnjiv iz prostog razloga što nije jasno zbog čega „Galenika“ nije direktno poslovala sa Acom Đukanovićem, nego je 743 000 eura prepustila nekoj Sofiji.

Fotografije palate Ivanović u Dobroti (ZIP)

Mila Radulović

Kuća u Kotoru prodata ispod cene
Aco Đukanović kupio „Galenikinu“ vilu

Firmu “Coast produkt”, od koje je Aco kupio vilu,  BLIC dovodi u vezu sa Miroslavom Miškovićem, vlasnikom „Delte”

miroslav-miskovicBEOGRAD – Aleksandar Pravdić, direktor „Galenike“ od 2004. do 2008, prodao je vilu ove fabrike u Kotoru za 2,05 miliona evra, koja je istog dana preprodata Aci Đukanoviću za 2,7 miliona evra. Kako navodi crnogorska nevladina organizacija MANS, “‘Galenika’ je svoje nekretnine možda prodala i ispod cene”. Pravdić za “Blic” kaže „da je cena bila korektna”.

MANS piše da je vilu “Galenike” 2007. godine prvo kupila of-šor kompanija “Coast produkt” koju je predstavljala Ruskinja Sofija Polonska, a koja je potom nekretninu prodala bratu Mila Đukanovića. Firma “Coast produkt” je u Srbiji registrovana kao mali akcionar “Umke”, „Avala Ade” i “Jafe”, preduzeća koja su prema saznanjima “Blica” pod kontrolom kompanije “Kapa Star limitid” koja se dugo vezivala za ime Miroslava Miškovića.

– Ako neko nije uzeo proviziju za jeftinu prodaju, proizlazi da je profitirala samo Polonska. Tada su kuće u Crnoj Gori bile dobro plaćane, pa ispada da je „Galenika“ vilu možda prodala i ispod cene – navode u MANS-u.

Ferijalni savez Skoplja je vilu i plac od 2.246 kvadrata 1992. prodao beogradskom „Medifarmu“. Ona je šest godina kasnije, na ime dugova, zemljište i vilu, prepustila “Galenici”. Aleksandar Pravdić, bivši direktor “Galenike”, kaže da se ne seća dobro detalja.

– Bila su dva tendera, na prvom mislim da je bilo četiri-pet ponuđača i da najviša cena nije prelazila 1,7 miliona evra. UO nije bio zadovoljan, raspisao je drugi tender na kome je cena bila oko dva miliona evra. Mislili smo da je to korektna cena. Zgrada je bila u lošem stanju, a „Galenika“ nije bila turistička agencija i vila joj nije trebala – kaže Pravdić i dodaje nije znao da je vila istog dana preprodata Đukanoviću za veću cenu i da je „Coast produkt” akcionar u kompanijama koje su povezivali sa Miškovićem.

Preuzeto sa portala BLIC-a

5 Comments