Kako je DPS kreirao sistem za ubacivanje gotovine – SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

0

Poslovnica Societe Generale banke (današnje Podgoričke banke) u Moskovskoj ulici u Podgorici, po svemu sudeći tokom avgusta 2016. godine bila je mjesto okupljanja simpatizera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koji su upravo na tom mjestu svojim donacijama pomagali izbornu kampanju te partije uoči prošlih parlamentarnih izbora.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da su, osim radnika podgoričke „Čistoće“, i radnici gradskog Vodovoda ali i Službe zaštite i spašavanja finansirali izbornu kampanju DPS-a. Naime, njih 25 je tokom avgusta i septembra na račun DPS-a uplatilo preko 21 hiljadu eura.

Da se teško može govoriti o dobrovoljnim donacijama građana koji podržavaju DPS potvrđuje i podatak da je 12 radnika podgoričke Službe zaštite i spašavanja istog dana, 18. avgusta 2016. godine, na ime priloga ovoj partiji uplatilo preko šest hiljada eura.

Veći dio tog iznosa činile su identične donacije od po 450 eura, sve uplaćene u gotovini na šalteru poslovnice Societe Generale banke (današnje Podgoričke banke) u Moskovskoj ulici. Najveću donaciju  od 1.000 eura tom prilikom uplatio je tadašnji komandir Službe, Andrija Čađenović, a sadašnji direktor podgoričke „Čistoće“ i član Glavnog odbora DPS-a.

Izvod sa računa DPS-a

Na sličan način, tokom avgusta i septembra, kampanju DPS-a za parlamentarne izbore 2016. godine, podržalo je i 13 zaposlenih u podgoričkom „Vodovodu“ sa blizu 15 hiljada eura.

Na čelu gradskog „Vodovoda i kanalizacije“ dok su radnici tog preduzeća uplaćivali donacije DPS-u bio je Vladan Vučelić, dugogodišnji funkcioner podgoričkog DPS-a, a iz te partije dolaze i dva sadašnja člana Odbora direktora – Olivera Živković i Tahir Drešević.

Nakon odlaska Čađenovića u Čistoću, na čelo Službe zaštite i spašavanja došao je Goran Janković, takođe funkcioner DPS-a.

Ovakva kadrovska politika obezbjeđuje idealnu strukturu za vršenje političkog uticaja na zaposlene u gradskim preduzećima, ali i za kanalisanje novca nepoznatog porijekla u zvanične finansije partije, posebno u predizbornom periodu.

Sa druge strane, i pored dokumentovanih slučajeva nelegalnog finansiranja izbornih kampanja, crnogorsko tužilaštvo godinama nema opipljive rezultate kada je u pitanju procesuiranje ove vrste političke korupcije. 

Lazar Grdinić
Istraživački centar MANS-a

Dokazi se gomilaju, tužilaštvo bez rezultata

Milovoje Katnić, Specijalni državni tužioc

Crna Gora izbornu 2020. godinu dočekuje sa teretom brojnih neprocesuiranih afera koje se upravo tiču nelegalnog finansiranja kampanja političkih partija. „Koverta“, kao jedna od ključnih afera kojom su dodatno potvrđene sumnje da se vladajući DPS finansira iz nelegalnih izvora, još uvijek nije dobila konačan epilog i pored postojanja čuvenog snimka koji pokazuje kako visoki funkcioner DPS-a Slavoljub Stijepović tokom kampanje za izbore 2016. godine uzima kovertu sa skoro 100 hiljada eura od potraživanog biznismena, Duška Kneževića.

Priznanje da DPS svoje kampanje finansira iz sredstava koja nisu prijavljena nadležnim organima došlo je i od samog šefa te partije, aktuelnog Predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića. I u tom slučaju izostala je adekvatna reakcija tužilaštva koje nije dalje provjeravalo navode prvog čovjeka DPS-a.

Epiloga u vidu optužnice nema ni u slučaju donacija sa Vrela Ribničkih koje se takođe odnose na kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine. MANS je ranije otkrio šemu po kojoj je DPS od građana koji žive u jednom od najsiromašnijih podgoričkih naselja prikupio čak 30 hiljada eura, po sistemu koji je primijenjen i u slučaju zaposlenih u javnim preduzećima.

Tužilaštvo raspolaže dokazima koji uključuju i slučaj iz Berana gdje su kampanju DPS-a kroz navodne donacije novčano pomagali čak i korisnici socijalne pomoći, koji su istu dobijali zbog navodne nemogućnosti da obezbijede namirnice za porodicu, plate drva za ogrijev ili račune za struju. 

Donacije radnika i za predsjedničke izbore 2018. godine
Radnici ova dva podgorička preduzeća su pomogli i predsjedničku kampanju Mila Đukanovića 2018. godine. Tada je šest zaposlenih u Vodovodu uplatili 5240 eura, dok su dva zaposlena u Službi zaštite i spašavanja uplatila još 1350 eura. 

Čađenovic redovan donator partije

Andrija Čađenović, direktor “Čistoće”

Među redovnim donatorima DPS-a ističe se Andrija Čađenović, aktuelni direktor podgoričke „Čistoće“. On je kampanju DPS-a za prošle parlamentarne izbore podržao sa hiljadu eura, dok je za kandidaturu Đukanovića za predsjednika Crne Gore 2018. godine uplatio još 300 eura. Direktor „Čistoće“ pomagao je DPS i na lokalnim izborima, pa je tako 2018. za kampanju u Podgorici uplatio 200 eura, a za odložene lokalne izbore u Tivtu od ove godine, još 1000 eura.

Komentari su isključeni.