Kapitalne investicije Glavnog grada

0

Podgorica-Sahat-kulaSedmicu uoči lokalnih izbora, na području Glavnog grada Podgorice privode se kraju investicije vrijedne najmanje 7,2 miliona eura, za šta su sredstva obezbijeđena iz državne i opštinske kase, a koje realizuju lokalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice i Direkcija za saobraćaj, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Podaci pokazuju da je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ u maju prošle godine kod Investiciono razvojnog fonda obezbijedilo kredit u iznosu od tri i po miliona eura, od čega se preko dva miliona eura investicije realizuje u tekućim predizbornim mjesecima za radove na fekalnoj kanalizaciji i rekonstrukciji vodovne mreže u naseljima Stari Aerodrom, Konik, Vrela Ribnička, Masline, Zlatica i Zagorič.

Naime, po osnovu dva ugovora koji su zaključeni u decembru prošle godine, za izgradnju fekalne kanalizacije i rekonstrukciju vodovodne mreže u pomenutim naseljima je opredijeljeno blizu 1,2 miliona eura, dok je za izgradnju vodovne mreže u Tuzima (na lokacijama Kuće Rakića, Sukuruć i Karabuško Polje) iskorišteno preko 900 hiljada eura iz kredita Investiciono razvojnog fonda.

Pored toga, Glavni grad iz sopstvenih sredstava finansira sa blizu pola miliona eura gradnju vodovne mreže u južnom dijelu Gradske opštine Tuzi, a takođe je obezbijedio preko 550 hiljada eura za cjevovode u naselju Donja Zeta. Završetak ili ozvaničenje početka se poklapa sa kampanjom za lokalne izbore u Podgorici i otvara veliki prostor za promociju kandidata vladajuće partije, što je scenario koji do sada viđen mnogo puta.

Kada je u pitanju Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, ona je projektovala završetak gradnje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata u Glavnom gradu neposredno uoči održavanja lokalnih izbora 25. maja, na način što je izigran i prekšen Zakon o javnim nabavkama.

Radi se o najmanje četiri projekta izgradnje ili rekonstrukcije ulica u Glavnom gradu, čija je ukupna vrijednost oko 1,2 miliona eura, a za koje je Agencija javne pozive objavila krajem prošle godine, projektujući ne samo završetak radova u izbornom periodu, već i znatno veća sredstva za njihovu realizaciju od onih koja su bila utvrđena Planom javnih nabavki Agencije za prethodnu godinu.

Prvi od tih projekata odnosi se na izgradnju novog dijela Dalmatinske ulice, za koju je Planom javnih nabavki Agencije u 2013. godini bilo opredijeljeno 300 hiljada eura, uz realizaciju u drugom dijelu godine. Međutim, Agencija je javni poziv objavila tek u novembru prošle godine sa procjenom vrijednosti od čak 650 hiljada eura, dok je ugovor o izgradnji potpisan krajem januara ove godine, na iznos od pola miliona eura, i sa rokom završetka od 100 dana, što se poklapa sa majskim izborima.

Na ovaj način je grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama, koji jasno definiše da Planom javnih nabavki mora biti utvrđena vrijednost nabavke, te da se postupak za dodjelu posla može pokrenuti tek ukoliko za to postoje obezbijeđena finansijska sredstva. Drugim riječima, Agencija nije imala obezbijeđena sredstva u iznosu od 650 hiljada za izgradnju novog dijela Dalmatinske ulice, već samo 300 hiljada.

Dokumentacija Istraživačkog centra MANS-a pokazuje da je Agencija na isti način prekršila Zakon o javnim nabavkama u još tri postupka javnih nabavki. Radi se o rekonstrukciji Ulice Iva Andića u Zagoriču, za koji je poziv objavljen u decembru prošle godine, iako se ova nabavka nigdje ne pominje u planu za 2013. godinu. Ugovor za rekonstrukciju ove ulice zaključen je krajem februara na iznos od 240 hiljada eura, sa rokom završetka od dva mjeseca.

Pored toga, i javni pozivi za izgradnju dijela saobraćajnice „Nova 2“ i opremanja lokacije na Zabjelu, pod nazivom „Blok 35-36“ na lokaciji stare Tuške pijace, objavljeni su krajem prošle godine, sa procjenom znatno većih finansijskih sredstva nego što je bilo u Planu javnih nabavki, te tempiranjem roka njihovog završetka neposredno uoči održavanja izbora.

Pored toga, Agencija u glavnom gradu trenutno realizuje još tri veća saobraćajna projekta, ukupne vrijednosti oko 600 hiljada eura, i to izgradnju raskrsnice na Starom Aerodromu, saobraćajnice i parkinga u bloku E, te opremanje dijela Beogradske ulice.

Sve ovo pokazuje uhodani model vladajuće Demokratske partije socijalista, koja značajne infrastrukurne projekte vezuje za izborne periode, a što svakako predstavlja ogroman prostor za ostvarenje političkog uticaja na terenu u korist te partije.

Izgradnja obilaznice u Golubovcima

Još jedan veliki infrastrukturni objekat u Glavnom gradu, čija se gradnja finišira u predizbornom periodu, jeste obilaznica u Golubovcima kao kapitalni projekat Direkcije za saobraćaj.

Izgradnja obilaznice u Golubovcima, koja je povjerena bečkoj “Alpine Bau” i podizvođaču radova, firmi “Bemax”, počela je još u aprilu 2012. godine, kada je iz državnog budžeta opredijeljeno 4,2 miliona eura. Iako je rok za završetak investicije bio 12 mjeseci, izvođenje radova je ubrzo stopirano zbog stečaja izabranog izvođača “Alpine Bau” i nezavršenog pitanja eksproprijacije zemljišta koje je bila obaveza Glavnog grada.

Međutim, indikativno je da je Vlada Crne Gore krajem oktobra prošle godine donijela odluku da nastavak izvođenja radova povjeri podizvođaču na ovom projektu, firmi “Bemax”. Do tog trenutka, odnosno do kraja 2013. godine, obilaznica u Golubovcima je koštala 2,6 milina eura. Radovi na ovoj investiciji nastavljeni su u 2014. godini, a za njih je iz kapitalnog budžeta Direkcije za saobraćaj planirano dodatnih dva miliona eura.

Komentari su isključeni.