Krivična prijava protiv Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić

0

MANS je danas Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju Đurđini Ivanović podnio krivičnu prijavu protiv Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ranke Čarapić zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

U prijavi koju je MANS danas podnio, VDT se sumnjiči da je nevršenjem i zloupotrebom službenih ovlašćenja, direktno i indirektno uticala da se odbace krivične prijave i ne pokrenu krivični postupci protiv lica, od kojih su ona i njena porodica sticali veliku imovinsku korist a državni budžet pretrpio milionske štete. Ranka Čarapić se takođe sumnjiči da je u kontinuitetu prikrivala činjenicu da finansijski zavisi od osoba i pravnih lica koji su bili predmet provjere državnog tužilaštva zbog krivičnih djela sa elementima korupcije.

Jedan od razloga podnošenja krivične prijave je i sumnja da Ranka Čarapić onemogućava da tužilaštvo goni i procesuira bivšeg premijera Mila Đukanovića, nekoliko bivših i sadašnjih ministara i direktora KAP zbog sumnje da su u privatizaciji podgoričkog Kombinata aluminijuma oštetili Crnu Goru za više od 800 miliona evra.

Takođe, tužilaštvo vođeno Rankom Čarapić i dalje ne otvara istragu o odgovornosti za vraćanje preko 200 miliona eura kredita i kamata Olega Deripaske, odnosno CEAC-a za KAP, i ko je odgovoran što će privatni dugovi postati državni. Sa druge strane, istraga po po krivičnoj prijavi Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore protiv bivšeg direktora KAP-a Vječeslava Krilova zbog ekološkog incidenta februara 2009. godine je završena što je Krilov oslobođen odgovornosti, a cijela krivica prebačena na jednog od zaposlenih u KAP-u.

Za to vrijeme je “Comexport”, kompanija njenog muža, Budimira Čarapića veoma uspješno poslovala sa KAP-om, prihodujući godišnje između 60 i 72 hiljade eura, što potvrđuje naše sumnje da VDT nije mogla biti objektivna prilikom odlučivanja u slučaju KAP. Samo je sa Krilovim u 2010. godini potpisan ugovor vrijedan 68.000 Eura.

Kompanije sa kojima je sarađivao njen muž, a koje su bile predmet krivičnih prijava i provjera uključuju i Elektroprivredu i Željeznicu Crne Gore. Prijave i istrage o otpremninama i nagradama rukovodstvu EPCG, kao sumnjama na zlouporebu novca u Željeznici su stavljenje ad acta, dok se poslovi koje “Comexport” sklapa sa EPCG mjeri stotinama hiljada eura.

Takvo nezakonito postupanje VDT kao starješine svih tužilaca posebno je uočljivo na primjeru gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je do sada bio predmet velikog broja krivičnih prijava koje je tužilaštvo sve odbacilo.

Ranka Čarapić se sumnjiči da je kao prvi tužilac u Crnoj Gori odgovorna što je Mugoša prije nekoliko godinaizbjegao krivično gonjenje u slučaju nezakonitog ustupanja 15.205 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta preduzeću „Carine“ za 2,5 miliona umjesto 13,5 miliona, koliko je ono vrijedelo na tenderu.

Zloupotrebom službenih ovlašćenja i nepokretanjem krivičnog postupka i omogućavanjem Mugoši i drugim licima da izbjegnu krivično-pravni progon, osumnjičena je direktno podstakla i omogućila da, protivno presudi Vrhovnog suda koja je kasnije donijeta po privatnoj tužbi, Mugoša 2011. godine ipak ustupi gradsko zemljište preduzeću ”Carine”.

Osumnjičena je omogućila Mugoši i izbjegavanje krivičnopravnog progona u slučaju kada je gradonačelnik Podgorice zajedno sa sinom Miljanom fizički napao urednika i reportera ND Vijesti. Tužilaštvo čijim radom osumnjičena rukovodi nije preduzelo ni jednu radnju povodom posjedovanja pištolja koje je Mugošin sin imao, kao ni pištolja koja bez dozvole posjeduje Mugoša. Osumnjičena je neskriveno rukovodila svim radnjama u ovom predmetu i čak je neprofesionalno i nestručno davala izjave medijima u kojima urednika ”Vijesti” predstavlja nasilnikom, čime je eksplicitno usmjeravala sve radnje tužilaštva u cilju optuživanja urednika ”Vijesti” i poštede od krivičnog progona gradonačelnika Mugoše.

VDT je odbacila i krivičnu prijavu koju je protiv Mugoše podnio bivši lider SDP i bivši potpredsjednik Vlade Žarko Rakčević, koji je osumnjičenoj predao dokumentaciju koja dokazuje malverzacije sa nabavkom ljekova u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra zdravlja.

Odredbom člana 6. Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da se funkcija državnog tužioca vrši u javnom interesu radi obezbjeđenja primjene prava, pri čemu se mora obezbijediti poštovanje i zaštita ljudskih prava i sloboda i da se funkcija državnog tužioca mora vršiti nepristrasno i objektivno.

Suprotno toj odredbi i Ustavu, osumnjičena je funkciju Vrhovnog državnog tužioca vršila u svom i u privatnom interesu svoje porodice, a ne u javnom interesu, omogućavajući odgovornim licima izbjegavanje krivičnopravnog progona i obazbjeđujući tako za sebe imovinsku korist.

Smatramo da se odgovornost za apsolutno neadekvatne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije konačno mora personalizovati , jer nedostatak političke volje, politizacija tužilaštva i užasno očigledni konflikti interesa su nešto što se mora rješavati ukoliko želimo dalji napredak u EU integracijama.

Ovakav vrhovni državni tužulica, opterećen ovakvim konfliktom interesa, apsolutna je prepreka i naivno je očekivati da možemo imati iole ozbiljnije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala dok je na čelu tužilačke organizacije Ranka Čarapić. Nama je potreban tužilac koji će da istražuje i daje naloge za hapšenje, koji će biti spreman i za scenario “Sanader”, a ne poslušnik “moralnih kriminalaca”.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora

Komentari su isključeni.