Krivična prijava za organizovani kriminal za Prvu banku

0

MANS je danas podnio krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv bivšeg i aktuelnog premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, kao i još 14 lica, kako bi budući tužioci, koji će raditi zakonito, imali dovoljno dokaza da ih krivično gone i oduzmu imovinsku korist koju su na štetu građana obezbijedili sebi i Prvoj banci.

Prijava je podnijeta i protiv većinskog vlasnika Prve banke Aca Đukanovića, predsjednika Odbora direktora Prve banke Kazimira Pregla, bivšeg izvršnog direktora Prve banke Predraga Drecuna, kao i guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića.

Prijava je podnijeta i protiv cjelokupnog menadžmenta i Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore – Srđana Kovačevića, Enrika Malerbe, Nikole Martinovića, Miodraga Čanovića, Borisa Buškovića, Maura Miglia, Renata Ravanelija i Emilia Rota.

Đukanović, koji je bio na vrhu hijerarhije, obezbijedio je posredstvom Demokratske partije partije (DPS) donošenje odluka u Vladi i Skupštini koje su bile isključivo u interesu Prve banke, kao i da banka, čiji je akcionar, nekažnjeno krši zakone i konstantno dobija novac iz budžeta.

Aco Đukanović je posredstvom Prve banke, čiji je većinski vlasnik, sredstva iz državnog budžeta nepovratno dodjeljivao kroz navodne kredite sebi i drugim povezanom licima.

Lukšić je, prvo kao ministar finansija, a zatim kao premijer, donosio i izvršavao odluke kojima se državni novac prebacuje u Prvu banku. Takođe je obezbjeđivao da Prva banka ta sredstva nikada ne vrati i da se državni depoziti na duže ili neograničeno vrijeme drže u Prvoj banci.

Menadžment EPCG sredstva od dokapitalizacije drži u Prvoj banci na štetu državne kompanije, a u cilju održavanja likvidnosti i obezbjeđenja sredstava za sticanje imovinske koristi za povezana lica. Oni su takođe prikazivali paušalno gubitke i štetu nastalu poslovanjem sa Prvom bankom nadoknađivali posredstvom računa za električnu energiju.

Upravo je ovih dana objelodanjeno najnovije poskupljenje struje, koju će građani od 1. avgusta plaćati za pet odsto više. To je drugo poskupljenje u ovoj godini, jer od početka godine građani već plaćaju račune veće za deset odsto.

Takođe, DPS i Prva banka su korišćene za sticanje imovinske koristi, gdje je presudna uloga DPS-a bila u donošenju zakona kojima se omogućavalo da se državna sredstva prebacuju u Prvu banku na duže ili neograničeno vrijeme, dok su Žugić i Pregl u ime Prve banke donosili akte i zaključivali ugovore kojima se novac iz državnog budžeta prebacuje na račun te banke.

Takođe, Žugić je, zajedno sa Drecunom, Damjanovićem i Franovićem prikrivao izvršenje krivičnih djela i onemogućavao nadzor od strane Centralne banke Crne Gore koja je godinama upozoravala na nezakonitosti i probleme u Prvoj banci.

Povezana lica su u kontinuitetu ponavljali krivična djela, koristili državne strukture i organe, što ukazuje da se radi o najtežim oblicima organizovanog kriminala. Istovremeno, svojstvo i položaj prijavljenih Mila Đukanovića, Lukšića, Žugića, Damjanovića i Franovića, uz ulogu DPS-a, ukazuje da imaju dominantan uticaj na političku, zakonodavnu i izvršnu vlast.

MANS će i svim budućim tužiocima ostaviti dovoljno dokaza o ogromnim zloupotrebama državnog novca za potrebe Prve familije, prijatelja i kumova, i nastaviće da podnosi krivične prijave jer je svima jasno da će se jednom postaviti pitanje odgovornosti za sve pljačke koje su počinili na našu štetu.

Takođe, aktuelni premijer Lukšić dobro zna da se MANS godinama zalaže da kriminalci završe u zatvoru, pa nam je razumljiv njegov strah da će se i on naći na listi odgovornih kada to pitanje postavi neka nova vlada koja neće biti u mreži organizovanog kriminala.

Mi se ne zalažemo za nasilne prevrate već se borimo da kriminalci završe u zatvoru, a da novac koji su stekli kriminalom  bude vraćen u državni budžet.

MANS

Komentari su isključeni.