Reagovanje povodom saopštenja Prve banke

0

Država, odnosno građani Crne Gore suštinski su vratili kredit Prve banke od 44 miliona eura, koji joj je Vlada odobrila krajem 2008. godine, jer je banka iskoristila novac državnih kompanija da ga prebaci na račun budžeta i tako tehnički prikaže da je vratila kredit.

To je samo dio brojnih zloupotreba i kršenja zakona za račun Prve familije, koje su počinili Vladini funkcioneri i menadžment Prve banke, a koji je jedan od osnova krivične prijave za organizovani kriminal koju je MANS podnio ove sedmice.

Podsjećamo da je prijava podnijeta protiv 16 lica, uključujući bivšeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, ali i rukovodećih struktura u Prvoj banci, kao i menadžmenta Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Podaci su pokazali da su u jednom trenutku depoziti Vlade, državnih organa i preduzeća u Prvoj banci bili veći od 100 miliona eura. Lukšić je, kao tadašnji ministar finansija, u kontinuitetu prebacivao sredstva iz državnog budžeta na račune državnih kompanija u Prvoj banci.

Ista ta sredstva je Prva banka vraćala trezoru i tako „tehnički“ pokrivala vraćanje kredita, u vrijeme kada su dospijevale rate na naplatu i kada na računu nije imala svog novca.

To je istovremeno značilo da državni organi i kompanije nijesu mogli da raspolažu svojim sredstvima, jer ih banka nije imala. Pitanje 44 miliona kreditne podrške, koji su dati iz budžeta Prvoj banci, kasnije niko nije postavljao.

Poznato je da je Centralna banka Crne Gore (CBCG), u vrijeme kada je banka braće Đukanović tražila kreditnu podršku, imala čak 33 miliona eura neizvršenih obaveza i da je bila nelikvidna. Uprkos takvom negativnom mišljenju, banci je odobrena kreditna pomoć.

I izvještaj CBCG sa početka 2009. godine je pokazao da je banka imala prispjelih obaveza od 75 miliona eura, da dnevno povećava dug na nivou od pola miliona, te da je njen finansijski položaj gori nego kada joj je bio odobren kredit.

Tek kada se u oktobru 2009. novac od dokapitalizacije EPCG slio na račun Prve banke, ona je izašla iz zone nelikvidnosti. Međutim, novac A2A se i dan danas drži u banci Đukanovića kako bi opstala, iako je morao da bude investiran, pa ceh toga plaćaju građani kroz paprene račune za struju.

Sramotno je što se od svih ovih činjenica rukovodeći kadar banke Prve familije sakriva iza smrti pojedinca koji jeste, prema svim dokazima, bio dio mozaika iskorišćenog za krivična djela, zbog čega je i prijavljen.

Druga linija odbrane Prve banke je poziv državnom tužiocu da što prije provjeri navode krivične prijave, jer znaju da Ranka Čarapić neće ništa preduzeti, što i ne očekujemo od nje.

Stoga su brojni dokazi, koje je MANS podnio uz krivičnu prijavu, za nekog budućeg tužioca koji će svoj posao raditi zakonito, a svi podaci jasno pokazuju da je Prva banka služila za prenos novca iz budžeta u nju, a preko nje u džepove Đukanovića i njihovih kumova i prijatelja.

Takođe, kao što smo već saopštili, naše krivične prijave ostaće trag za brojna nedjelja i zloupotrebe državnog novca za potrebe Prve familije, pri čemu ni najmanje ne sumnjamo da će jednom biti postavljeno pitanje odgovornosti i da će mnogi završiti u zatvoru.

MANS

Komentari su isključeni.