Krivicne prijave zbog malverzacija sa opstinskim parcelama

0

Podaci do kojih je došao MANS još jednom potvrđuju naše sumnje da se u Opštini Budva nastavlja bezočno otimanje opštinskog zemljišta, a sve pod budnim okom i aktivno učestvovanje Vlade primijera Igora Lukšića.

Naime, Opština Budva je sredinom prošle godine prodala preko 11.000 m2 opštinske zemlje u Reževićima za oko 670.000 Eura, odnosno blizu 60 eura po m2. Početna cijena ove parcele je bila nešto oko 57 Eura i ona je utvrđena krajem 2010. godine od strane Komisije za procjenu vrijednosti Uprave za nekretnine. Kupac ove sporne parcele je bio Dušan Delić, otac kontraverznog budvanina Ivana Delića.

U izvještaju te Komisije se navodi da se radi o zemljištu koje spada u zonu “parkovi, maslinjaci i vangradsko zelenilo”. Takođe se navodi i da je parcela udaljena svega 450 metara od mora i da se sa nje “pruža odličan pogled ka otvorenom moru”.

Ono što Komisija nije uzela u obzir jeste da je već tada postojala odluka Opštine Budva da se ovaj prostor valorizuje kroz turističku izgradnju.Ta informacija bi svakako značajno uticala na vrijednost parcele koja je procjenjivana, ali iz nekog razloga Komisija je nije uzela u obzir prilikom obračuna, niti je bilo ko iz Opštine ukazao na tu činjenicu.

Saglasnost da se opštinsko zemljište proda po ovakvoj cijeni je dala i Vlada Igora Lukšića, dopisom od 28. jula 2011. godine, uoči samog javnog nadmetanja. Time je definitivno dato zeleno svjetlo da se opštinska zemlja otuđi po neuporedivo nižoj cijeni od one koja je mogla biti postignuta.

Podaci sa kojima MANS raspolaže potvrđuju sumnju da je Opština Budva svjesno prodala zemlju Deliću po nižoj cijeni, i čime je oštećen opštinski budžet . Naime, Opština Budva je još 2006. godine donijela odluku o pristupanju izradi plana “Krstac” u okviru kojeg se nalazi sporna parcela i kojim je bila predviđena valorizacija tog prostora kroz izgradnju objekata.

U momentu raspisivanja javnog poziva za prodaju ove parcele kao zelene površine na kojoj nije moguća gradnja u avgustu prošle godine, Opština Budva je već imala nacrt planskog dokumenta kojim se to zemljište definiše kao građevinsko, što potvrđuje Rješenje Predsjednika Opštine o formiranju recezione komisije od 10. juna 2011. godine koja je trebala da da stručno mišljenje na ovaj plan.

To znači da je Lazar Rađenović znao da zemljište koje se prodaje Deliću vrijedi mnogo više nego što je bilo procijenjeno, i da je postojala namjera da se ono proda prije nego što se donese plan kojim će mu cijena višestruko skočiti. Time je Rađenović omogućio Deliću da stekne ogroman profit na račun budžeta Opštine Budva koji je oštećen za razliku u cijeni koju je zemljište moglo postići da je prodato nakon donošenja plana, ili da je u njegovu vrijednost bila ukalkulisana mogućnost gradnje.

Parcelaciju umjesto Opštine radio Delić, SVETOVA Strina AMINOVALA

Posebno su zanimljive okolnosti pod kojima je nastala parcela koju je Dušan Delić kupio od Opštine Budva. Naime, parcela koja je prodata u budvanskom katastru nosi broj 1063/2 KO Reževići I, i nastala je preparcelacijom Opštinske parcele 1063, što ne bi bilo ništa čudno, da tu preparcelaciju nije finansirao sam Dušan Delić, i to još u junu 2010. godine, godinu dana prije nego što ju je kupio na “javnom nadmentanju”. Naime budvanska kompanija “Geomont” je po nalogu Delića napravila preparcelaciju opštinske parcele na kojoj Delić u tom momentu nije imao bilo kakvo pravo. Na osnovu tako dobijenog izvještaja, budvanska Uprava za nekretnije je verifikovala tzv. “cijepanje” parcele, pa je rješenjem koje je potpisala Mirjana Marović, strina Svetozara Marovića, kreirana sporna parcela koju je Delić kupio godinu dana kasnije.

Ugovor o prodaji sporne parcele je zaključen krajem septembra prošle godine između Opštine Budva i Dušana Delića na iznos od 671.296, 59 EUR. Ono što je zanimljivo jeste da se u ugovoru navodi da je Delić Opštini Budva već isplatio 152.000 Eura i to tako što je pruzeo dug Opštine prema trećem licu, i to još u julu prošle godine, gotovo dva mjeseca prije nego što je javni poziv za prodaju parcele i raspisan. Ovo upućuje na zaključak da je javno nadmetanje samo formalno odrađeno, a da je Delić od početka bio “viđen” za novog vlasnika parcele.

Pored toga, na javnoj raspravi koja je organizovana krajem prošle godine, obrađivač plana je uvažio primjedbu Dušana Delića da se poveća koeficijent zauzetosti na njegovim parcelama, odnosno da mu se dozvoli veća gradnja od one koja je bila predviđena nacrtom plana.

MANS će zbog svega opisanog sjutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Predsjednika Opštine Budva, Lazara Rađeovića zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja i nesavjesnim vršenjem dužnosti nadzora, oštetio budžet Opštine Budva, a u cilju sticanja koristi za Dušana Delića.

Slučaj parcele Dušana Delića nije usamljen jer podaci do kojih je došao MANS upućuju na sumnju da ovakav način gazdovanja opštinskom imovinom postala praksa za koju zna i koju gotovo uvijek po pravilu aminuje Vlada Crne Gore.

Naime, na zahtijev predsjednika Opštine Budva, Lazara Rađenovića krajem oktobra 2010. godine je urađena procjena vrijednosti opštinske parcele na lokaciji Kuljače, površine oko 34.000 m2. Na samom početku izvještaja, procjenjivač je naveo da u pogledu podataka na osnovu kojih je rađen izvještaj, lično ne preuzima odgovornost za njihovu tačnost. U izvještaju se dalje navodi: “Za ovaj izvještaj nijesu naručene, niti su u vezi s njim rađene nikakve analize tla ili geološke studije, te nijesu istraživana prava ili uslovi iskorišćavanja prirodnih bogatstava. Nijesu naručene niti napravljene nikakve studije o uticaju na okruženje. Ne preuzimam odgovornost za buduće promjene u sferi ekonomskih ili fizičkih dešavanja koje bi se efektuirale na mišljenja usvojena u Izvještaju“.

Nadalje se u izvještaju navodi da se pomenuta parcela nalazi van generalnih urbanističkih planova opštine, ali i da ipak nalazi u okviru Prostornog plana Budve, kao krovnog dokumenta, dakle u okviru zone čija se urbanizacija planira. U dijelu koji se odnosi na analizu tržišta se eksplicitno navodi da se vrijednost sličnog zemljišta u Kuljačama kreće od 75 do 100 eura po m2, ali da zato što nije planski definisana, ova parcela ne može postići veću vrijednost od 35 eura po m2, što je bio i finalni nalaz ove studije. Rađenović nije imao zamjerke na ovakav nalaz o vrijednosti parcele čija se prodaja planirala.

Ipak, na zahtijev Sekretarijata za zaštitu imovine, Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva je dao tumačenje po kojem sporna parcela ne samo da se nalazi u okviru GUP-a Kamenovo-Buljarica, već je zahvaćena i lokalnom studijom lokacije “Duljevo”. Ovim se praktično negira nalaz kompanije “Dreamy” o vrijednosti zemljišta na nivou od 35 eura, jer je dokazano da je sporna parcela bila pokrivena planskom dokumentacijom.

Međutim, bez obzira na to, Opština Budva je od Vlade zatražila saglasnost da spornu parcelu proda po početnoj cijeni od 35 EUR/m2, što joj je i omogućeno dopisom od 16. maja prošle godine.

Sporna parcela je zahvaljujući ovakvoj procjeni koju je prihvatio Lazar Rađenović, a odobrila Vlada, “dostigla” cijenu od 35 eura/m2. Tu cijenu je ponudila kompanija “Capital Estate” i platila ukupnu sumu od nešto manje od 1.2 miliona EURa.

Ovaj slučaj je takođe predmet krivične prijave protiv Lazara Rađenovića jer je očigledno svjesno omogućio kompaniji “Capital Estate” da opštinsko zemljište kupi po cijeni koja ne odgovara stvarno tržišno mogućoj. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vlada Igora Lukšića umjesto kontrolora, sve više preuzima ulogu saučesnika u kriminalnim radnjama opštine Budva, svjesno aminujući mahinacije kojima se iz državnog budžeta izvlače milioni eura.

CAPITAL ESTATE – DOKAZANI “STRATEŠKI PARTNER” VLADE

Kompanija Capital Estate već ima istorijat problematičnog poslovanja u Crnoj Gori , još od privatizacije ulcinjskog hotela “Lido”. Prema tvrdnjama iz lokalne uprave Ulcinja, ova kompanija do sada nije ispunila veći dio ugovora o privatizaciji tog hotela. Čak je novi predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, zvanično tražio od Vlade da zbog nepoštovanja, raskine ugovor sa Capital Estateom, što iz Vlade to za sada odbijaju.

UGRADNJA U PLAN I ZA LUKŠIĆEVU FAMILIJU

Jedan od planova koji će biti sjutra razmatran na sjednici budvanskog parlamenta će biti od velike koristi za kompaniju “Atena Bohor”, koja je u vlasništvu šure premijera Igora Lukšića, Predraga Bojovića. Naime, odbornici će sjutra glasati za plan “Lapčići” koji će ukoliko bude izglasan, u potpunosti zadovoljiti interese Lukšićevog šure. Naime, kompanija “Atena Bohor” u kojoj je zapošljena i premijerova supruga, je na javnoj raspravi zatražila povećanje spratnosti i indexa zauzetosti postojećih objekata na predmetnoj lokaciji, što je i prihvaćeno od obrađivača plana. To znači, da je Lukšićevom šuri dozvoljeno da se širi i u visinu i u širinu u odnosu na ono što je bilo predviđeno prethodnim planom. U svom zahtijevu u koji je MANS imao uvid, Bojović eksplicitno traži da se plan uskladi da projektom njegove kompanije. To faktički znači da se plan ne usklađuje sa javnim interesom ili planom višeg reda, već sa interesima ove kompanije. Zanimljivo je i to da je plan za Opštinu Budva obrađivala kompanija “Adria Invest” koja je u vlasništvu Dragana Žinića, jednog od optuženih u čuvenom slučaju Zavala.

Komentari su isključeni.