MANS će sprovesti i monitoring izbornog procesa na sami dan izbora

0

Pored praćenja predizborne kampanje i istraživanja političke korupcije, MANS će u Podgorici po prvi put sprovesti i monitoring izbornog procesa na sami dan izbora, 25. maja. Nova metodologija u praćenju procesa glasanja i registrovanju nepravilnosti koju MANS sada po prvi put uvodi, obezbijediće mnogo detaljniji i sveobuhvatniji monitiring i pravovremenije reagovanje od strane institucija nadležnih za praćenje izbornog dana.

Za razliku od monitoringa izbornog dana koji je prethodnih godina vršen od strane drugih nevladinih organizacija, MANS će 25. maja pratiti sve relevantne aspekte izbornog procesa, počev od pripreme biračkog mjesta koje se vrši od 05 – 07 časova, pa sve do zatvaranja biračkog mjesta, kontrole izbornog materijala i brojanja glasova. Posebnu pažnju MANS će posvetiti procesu glasanja putem pisma, a po prvi put planirano je i praćenje glasanja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.  Svoje posmatrače MANS će po prvi put imati i u prostorijama Državne izborne komisije i podgoričke opštinske izborne komisijetokom cijelog izbornog dana.

Kako bi pravovremeno informisao zainteresovanu javnost, a posebno političke partije koje učestvuju u izbornom procesu, o tome šta ćemo konkretno i na koji način pratiti 25. maja, MANS je danas na svom sajtu objavio sve materijale koji će biti korišćeni kao sastavni dio nove metodologije u praćenju izbornog procesa.

U tom smislu MANS je razvio četiri seta šablona koje će naši posmatrači koristiti na biračkim mjestima, sa ciljem da identifikuju i dokumentuju sve nepravilnosti koje se tog dana mogu desiti:

Svi materijali su objavljeni javno jer cijenimo da je veoma važno da svi zainteresovani subjekti imaju uvid u njih i daju nam dodatne predloge i sugestije za praćenje izbornog dana, kako bismo osigurali da sve nepravilnosti budu na pravi način uočene i procesuirane, odnosno kako bismo obezbijedili što veći stepen slobode izbornog procesa.

MANS će zbog toga u ponedeljak, 19. maja 2014. organizovati sastanak sa predstavnicima svih političkih partija koje učestvuju u izbornom procesu kako bismo ih detaljno upoznali sa planom praćenja izbora i kako bismo od njih dobili dodatne informacije o tome šta su bila najznačajnija kršenja izbornih prava građana u prethodnom periodu, kako bi se ista ovaj put na vrijeme mogla identifikovati.

Ovim putem pozivamo sve partije da se odazovu pozivu na sastanak koji će održati u MANS-u i da na taj način daju dodatan doprinos za ostvarivanje fer i poštenih izbora,  u koje će građani imati više povjerenja nego što je to do sada bio slučaj. Takođe, pozivamo i sve druge zainteresovane subjekte da nam, koristeći kontakt podatke na našem sajtu, dostave prijedloge i komentare na objavljeni materijal, kako bismo osigurali da apsolutno sve izborne neregularnosti, ukoliko se na dan glasanja dese, budu adekvatno zabilježene i procesuirane.

MANS

Komentari su isključeni.