MANS organizovao obuku o mobilnom novinarstvu

0

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u saradnji sa OCCRP-om, organizovala je 19. i 20. oktobra u Podgorici dvodnevni trening iz oblasti mobilnog novinarstva.

Trening je obuhvatio tehničku obuku za mobilno novinarstvo, ali takođe i radionice kreativnog vizuelnog izvještavanja, kao i načine kako vizuelno izvještavanje primijeniti u istraživačkim pričama koje su zahtjevne za multimedijalno prikazivanje.

Seminaru je prisustvovalo 10 polaznika-istraživača iz medija i NVO sektora, koji su se upoznali sa osnovnim i naprednim alatima za produkciju efektnih video sadržaja, kao dodacima postojećim novinarskim tekstovima.

Predavač je bila Lamija Alečković – trener, medijski konsultant, partner u ICT kompaniji Aspida, bivša urednica u HRT-u i bivši izvršni producent u Aljazeera Balkans.

Prvog dana obuke govorilo se o značaju mobilnog novinarstva u produkciji vijesti i kako biti „One man band“, odnosno koristiti više raspoloživih instrumenata u isto vrijeme. Polaznici su kroz praktične primjere naučili snimanje i produkciju sekvence sa jednostavnim i naprednim alatom za editovanje.

Drugog dana obuke polaznici su priče, koje su sami odabrali, predstavili multimedijalno, koristeći alate i tehnike koje su naučili prethodnog dana.

Trening je organizovan u okviru projekta Podrška novinarima-istraživačima, koji je podržala EU.

Komentari su isključeni.