MANS otkriva nove mahinacije u vezi “Hidroenergije”: Obradović sakrio 500 hiljada od prodaje akcija i utajio porez

0
Firma kontroverznog biznismena Olega Obradovića „Hemera kapital” prodala je svoj udio u preduzeću „Hidroenergija Montenegro” za oko pola miliona eura, ali u njenim finansijskim izvještajima nema podataka o tim prihodima, a pritom kompanija nije platila ni porez, navodi se u istraživanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).
Drugi dio istraživanja, nakon otkrivanja pravnih mahinacija „Ekipe iz Granda”, kojima su oštetili državni budžet za najmanje 188.000 eura, otkriva da je Obradović prikrio podatke o imovini i da nije platio porez. „Hidroenergija”, uključena u izgradnju malih hidroelektrana i milionska ulaganja uz podršku države, ostvarila je veoma značajne prihode od prodaje električne energije.
MANS navodi da je pri svakoj prodaji udjela u „Hidroenergiji” izbjegnuto plaćanje poreza, i to u ukupnom iznosu od više stotina hiljada eura.
– Obradovićeva firma nije platila porez na pola miliona eura od prodaje dijela „Hidroenergije” „Bemaksu”, već je izbrisala vlasništvo nad kompletnom firmom iz svojih finansijskih izvještaja – navedeno je u istraživanju MANS-a, koje je urađeno u saradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode.
Objašnjava se da je Obradović osnivač „Hidroenergije”, i to 2007. godine, preko firme „Hemera kapital” koju je formirao samo radi tog posla. Drugi osnivač je bio „Fortis”, firma iz Berana, koju su formirali Obradovićevi rođaci.
Obradović je, kako se navodi, osnovao „Hemeru” uz pomoć advokata Ane Đukanović, sestre crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.
– U toku 2010. godine Oleg Obradović daje „Hidroenergiji” kratkoročnu pozajmicu od preko 200.000 eura, a na samom kraju 2011. godine u vlasničku strukturu ulazi „Bemaks”. U ugovoru o prodaji akcija „Bemaksu”, navedeno je da u tom trenutku „Hidroenergija” ima dug samo prema Obradoviću – istaknuto je u tekstu istraživanja.
MANS napominje da iako je „Hemera” prodala svoj udio u „Hidroenergiji” za oko pola miliona eura, u njenim finansijskim izvještajima nema podataka o tim prihodima.
– Samim tim, ta kompanija na njih nije platila porez. Nakon prodaje dijela akcija „Bemaksu”, u svojim finansijskim izvještajima „Hemera” je prestala da prijavljuje učešće u kapitalu „Hidroenergije”, iako je ostala vlasnik 40 odsto. To je dovelo do pada vrijednosti imovine „Hemere” za skoro 350.000 eura, a istovremeno je smanjena i vrijednost kapitala. Na kraju 2018. godine, vrijednost aktive „Hemere” je bila nepunih šest hiljada eura, iako je bila vlasnik 40 odsto „Hidroenergije” sa kapitalom vrijednim oko četiri miliona eura – naveli su iz MANS-a.
Istaknuto je da Obradović ne prikazuje ni prvih 100 hiljada koje mu je „Bemaks” isplatio po ugovoru, ali ni isplate u sledećim godinama.Navodi se da je Obradović uložio preko pola miliona eura u „Hidroenergiju”, jer je dio novca postepeno upumpavao u „Hemeru”, koja je zatim ulagala u „Hidroenergiju”.
– U februaru 2008. godine Obradović uplaćuje dodatnih 100.000 eura kao osnivački kapital u „Hemeru”. Dva dana kasnije se donosi odluka o povećanju uloga „Hemere” u „Hidroenergiji” za 110.000 eura, a taj novac je uplaćen nakon desetak dana. Time osnivački ulog „Hemere” raste na preko 89 odsto. Krajem 2008. godine „Hemera” povećava ulog u „Hidroenergiji” na preko 93 odsto, prenoseći na tu kompaniju zemljište procijenjene vrijednosti oko 53 hiljade eura i ustupajući joj projektnu dokumentaciju vrijednu 75 hiljada eura. To zemljište „Hemera” nikada nije prikazala u svojim finansijskim izvještajima, na osnovu čega zaključujemo da ga je kupila i ustupila iste godine – istaknuto je u istraživanju MANS-a.
U tom poslu, kako se tvrdi, „Hidroenergiju” je zastupao advokat Nikola Martinović.
Interesantno je, kako se navodi, i da je „Hidroenergija” uzimala kredit kod Zapad banke, čije je vraćanje garantovao Obradović, ali i lica koja su povezana sa firmom „Bemaks”.
– Taj kredit je kasnije refinansiran pozajmicom kod Prve banke, pa je na kraju 2018. godine ta firma imala oko 20 miliona eura dugovanja. Međutim, ta firma od 2014. godine ima značajne prihode od prodaje električne energije – ukazano je u istraživanju MANS-a.
M.V.
Dnevne novine “DAN”
Neobične veze sa Anom Đukanović i Nikolom Martinovićem
MANS u istraživanju ističe da je najveću neslavnu pažnju Obradović stekao izbijanjem afere „Telekom”, kada je crnogorsku državnu firmu preuzeo Mađar telekom. Obradović je, kako se navodi, bio jedan od potpisnika četiri konultantska ugovora koji su poslužili da se korumpiraju dva crnogorska državna zvaničnika i sestra najvišeg državnog funkcionera. Slučaj je, kako se navodi, istraživala američka Komisija za hartije od vrijednosti.
– Ispostavilo se da se radi o fiktivnim poslovima preko kojih je Ani Đukanović isplaćeno 246 hiljada eura. Sve je odrađeno preko ofšor firme „Sigma”, a ugovor koji je potpisao Obradović glasio je na 580 hiljada eura. Ostatak novca dobio je tadašnji poslovni partner Ane Đukanović, podgorički advokat Nikola Martinović – naveli su iz MANS-a.
Ipak, kako se tvrdi, Obradović i Miodrag Ivanović imali su saradnju kroz osnivanje firme OMP, u kojoj su imali po 30 odsto akcija. Partner im je bio i Predrag Bošković, sadašnji ministar odbrane. Interesantno je da je Nikola Martinović pomogao osnivanje te kompanije, navodi se u istraživanju MANS-a, uz napomenu da je OMP ušla u partnerstvo sa državnim „Plantažama”, radi otvaranja fabrike briketa.
– Ona nikada nije proradila, zbog čega dolazi do sukoba koji završava na sudu. Zanimljivo je da se Obradović i ovdje susreće sa Anom Đukanović i Nikolom Martinovićem, ali ovog puta u različitim ulogama. Đukanović u ovom slučaju zastupa „Plantaže”, a Martinović Ivanovića i Obradovića, pa sve ove činjenice spor koji se vodi pred Privrednim sudom čine još intrigantnijim i u najmanju ruku neobičnim – navodi se u istraživanju MANS-a.

Oleg lično davao pozajmice od po 200 hiljada
Zanimljivo je, prema istraživanju MANS-a, da je Oleg Obradović tokom 2010. godine lično dao preko 200 hiljada eura pozajmice „Hidroenergiji”. On je, kako se tvrdi u istraživanju, u januaru 2008. godine platio skoro 50.000 eura za projektnu dokumentaciju za male hidroelektrane.

U novembru 2008. godine, napominju u MANS-u, u „Hidroenergiju” ulazi novi osnivač, Miodrag Ivanović, kome „Hemera” prodaje svojih 25 odsto za nepunih 95.000 eura.
– Međutim, sedam mjeseci kasnije, u junu 2009. godine, Ivanović izlazi iz firme jer nije uplatio osnivački kapital – navedeno je u istraživanju.

Komentari su isključeni.