Nemamo iluzija da će Katnić riješiti slučaj “Pandora”

0

Od samog otvaranja slučaja “Pandora papira” koji su pokazali da su šef države i DPS-a Milo Đukanović i njegov sin Blažo spremali kompleksnu međunarodnu šemu za skrivanje prihoda i imovine na offshore destinacijama, nemamo iluziju da će crnogorsko tužilaštvo dok je vođeno od Milivoja Katnića imati bilo kakve ozbiljnije rezultate, kazao je za Portal RTCG direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac. On je to kazao povodom činjenice da se za neklioko dana navršava četiri mjeseca od otvaranja slučaja “Pandora” a tužilaštvo još nije ukazalo na eventualnu krivicu ili nevinost.

“Ovakav slučaj je prosto van Katnićevog profesionalnog kapaciteta i što je još poraznije, van granica u okviru koji smije da se kao par ekselans politička marioneta, kreće. I MANS je tu sumnju iskazao kada je objelodanio podatke iz istrage ‘Pandora papiri’, ističući da je slučaj za neko novo tužilaštvo koje neće biti zarobljeno političkim i profitinim interesima bilo koje partije ili pojedinca na vlasti”, ukazao je Milovac.

Kako tvrdi, kada je u pitanju sam Katnić i ono što se do sada desilo, sve podsjeća na do sada viđene “istrage i izviđaje” koje je vodio protiv Đukanovića ili nekog člana njegove porodice, a koje su se po pravilu završavale “bez udaljenih sumnji”.

“Ono što ne vidimo u slučaju ‘Pandora papiri’ jeste ni nagovještaj ozbiljnje međunarodne finansijske istrage koja bi morala da uslijedi nakon informacije da su Đukanović i njegov sin angažovali cijelu armiju ljudi i kompanija da kriju njihovu imovinu, i to na destinacijama koje su poznate kao poreski rajevi i destinacije na kojima su nerijetko najveći svjetski kriminalci svoju imovinu krili od krivičnog procesuiranja. Ono što vidimo kod Katnića je namjera da se zadovolji minimum forme, bez ikakve želje, namjere ili motivacije da se tom slučaju posveti duzna pažnja kakvu on i zaslužuje”, zaključio je Milovac.

Izvor: RTCG

Komentari su isključeni.