Tužilaštvo istražuje zgradu Carevića na Krimovici

0

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) istražuje da li je kompanija “Carinvest” porodice gradonačelnika Budve Marka Carevića nelegalno gradila objekat od 600 kvadrata u osnovi, na parceli u Krimovicama.

”U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, na osnovu prijave Urbanističko-građevinske inspekcije, formiran je predmet protiv pravnog lica ‘C.’ doo iz Kotora i odgovornog lica u pravnom licu zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje iz člana 326a Krivičnog zakonika CG. Predmet se nalazi u fazi izviđaja i nakon donošenja odluke, javnost će o istoj biti blagovremeno obaviještena”, kazali su “Vijestima” iz ODT Kotor.

Građevina u osnovi 30 puta 20 metarafoto: MANS

Urbanističko-građevinska inspekcija podnijela je krivičnu prijavu ODT Kotor protiv kompanije “Carinvest” i odgovorne osobe u toj firmi Milana Carevića 24. septembra prošle godine, nakon što ih je o nelegalnoj gradnji još krajem jula 2021. obavijestila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz Urbanističko-građevinske inspekcije su MANS-u 10. januara ove godine odgovorili da su “izvršili inspekcijski nadzor nad objektom na katastarskoj parceli 1140/1, LN 456, KO Krimovice Opština Kotor, i da je nakon sprovedenog postupka izrečena mjera zabrane građenja rješenjem UP I 12-284/1 od 7.9. 2021, kao i da je podnijeta krivična prijava protiv odgovornog lica u privrednom društvu doo “Carinvest” Kotor, Milana Carevića 24. 9. 2021. godine”.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da je “reakcija nadležne inspekcije iako ispravna, u potpunosti zakašnjela”.

”… Jer je Careviću dozvoljeno prvo da zemljište uzurpira, pa onda da na njemu gradi. Takvo njegovo ponašanje je direktna posljedica kontinuirane politike kažnjivosti čije benefite Carević godinama uživa i koji mu omogućavaju da se nesmetano bogati na račun javnog interesa”, poručio je Milovac.

Inspekcija u rješenju navodi da se “zabranjuje privrednom društvu ‘Carinvest’ građenje objekta, AS konstrukcije, spratnosti tri nadzemne etaže, dimenzija u osnovi cca. 30 puta 20 metara… jer se isti gradi bez prijave građenja i/ili dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”.

”Objekat je zatečen u sivoj fazi radova, zatečen je građevinski materijal na gradilištu, a u trenutku kontrole nijesu izvođeni građevinski radovi. Na licu mjesta je bio gospodin Milan Carević, izvršni direktor privrednog društva ‘Carinvest’, koji je izjavio da se radi o pomoćnom objektu, odnosno objektu od opšteg interesa za ruralni razvoj, kao i da je za isti nadležna lokalna samouprava… Subjektu nadzora je ostavljen rok da se u prostorijama Ministarstva ekologije i prostornog planiranja izjasni na činjenice utvrđene zapisnikom, odnosno da dostavi dokumentaciju u cilju dokazivanja svoje tvrdnje da se radi o objektu od lokalnog opšteg interesa”, stoji u rješenju inspekcije.

Iz inspekcije još navode i da je Milan Carević dostavio dokumentaciju, što je “postupajući inspektor uzeo u obzir”.

”… Ali je stava da je predmetni objekat, s obzirom na to da ne postoji odluka Skupštine opštine koja bi utvrdila predmetnu lokaciju kao lokaciju za lokalne objekte od opšteg interesa, u nadležnosti Urbanistčko-građevinske inspekcije, te da je potrebno podnijeti prijavu građenja sa dokumentacijom u smislu člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Prema članu 67 Zakona, građenje objekata je izvođenje radova (pripremni radovi, radovi na izradi građevinskih konstrukcija, građevinsko-inženjerski radovi…)”, pojašnjeno je u rješenju, kojim je zabranjena gradnja objekta i podnijeta krivična prijava ODT Kotor.

Milovac ističe da “slučaj Carevićeve uzurpacije državne imovine i nelegalne gradnje je već nekoliko godina u fokusu javnosti i porazno je što su nadležne inspekcije odlučile da reaguju tek po dobijenoj inicijativi MANS-a, a ne samostalno i po službenoj dužnosti, na šta ih obavezuje zakon”.

”To je, nažalost, jasan pokazatelj da pogubna praksa prethodnog režima nije nikada napustila državne institucije, te da formalna promjena vlasti nije donijela prijeko potrebnim reformama u ovoj oblasti. Time se i dalje šalje poruka javnosti da, iako su akteri promijenjeni, ‘pravila igre’ su ostala ista, a predsjednik budvanske opštine, Marko Carević, očigledno zna kako da u svakoj vlasti obezbijedi saveznike”, zaključio je Milovac.

Porazno je što je nova vlast uspjela da ‘normalizuje’ postojanje takozvanih tajkuna bliskih vlastima i nastavi da derogira bilo kakve napore u cilju ozdravljenja ovog društva od nepotizma, klijentelizma i teške korupcije. Samo primjer Marka Carevića i njegove pohlepe je dovoljan za zaključak da smo u ovoj oblasti ipak dobili ‘zamjene, a ne promjene’”, poručuje Dejan Milovac (MANS).

Izvor: Vijesti

Komentari su isključeni.