Odbor za antikorupciju hitno da sasluša v.d. Vrhovnog državnog tužioca

1

skupstinacg2MANS je danas od skupštinskog Odbora za antikorupciju zatražio da hitno organizuje posebnu sjednicu tog radnog tijela i da sasluša v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića u vezi sa aktivnostima tužilaštva i policije na otkrivanju sve češćih slučajeva kupovine ličnih karata u ime partije na vlasti.

Predstavkom, koju je MANS danas podnio Odboru, ukazano je na činjenicu da nevladine organizacije i mediji otkrivaju i dokumentuju sve veći broj slučajeva kupovine ličnih karara, koja se sprovodi na organizovan način i to od strane lica koja tvrde da lične karte kupuju u ime partije na vlasti, a sve sa ciljem da se spriječi glasanje birača koji ne podržavaju vladajuću političku opciju.

Kupovina ličnih karata je očigledno posebno intenzivirana uoči predstojećih lokalnih izbora u 12 crnogorskih opština, pa postoji opravdana bojazan da će se prije tih izbora veliki broj građana ostaviti bez prava glasa, odnosno da će se sistematski prekršiti njihovo Ustavom i zakonom garantovano pravo na slobodan izbor ukoliko se kupovina ličnih karata nastavi na terenu.

Na nekoliko audio snimaka koji su objavljeni u prethodnom periodu kupci ličnih karata otvoreno govore o toj pojavi, načinu na koji kupuju lične karte, cijenama koje za to nude, sistemu provjere birača prije nego što mu se isplati novac za ličnu kartu i eventualnim posledicama ukoliko birač koji je prodao ličnu kartu ipak glasa koristeći neki drugi dokument.

U isto vrijeme, umjesto da tužilaštvo i policija ispituju slučajeve kupovine glasova, svi postupci koje su oni do sada sprovodili bili su isključivo usmjereni na otkrivanje identiteta lica koja su otkrila kupovinu ličnih karata, snimanjem razgovora ili nekim drugim metodama.

Posebno problematičan je slučaj snimka koji je objavio MANS, na kojem izvjesni Predrag Vasović, tvrdi da kupuje lične karte za potrebe partije na vlasti i objašnjava kako cijeli sistem funkcioniše te navodi kako ima zaštitu policije. Vasović je u snimljenon razgovoru potencirao da se oni koji prodaju lične karte ne trebaju plašiti policije već medija, jer kupovina ličnih karata može dospjeti u javnost i navodi da je svjestan da je kupovina ličnih karata krivično djelo.

Umjesto da su policija i tužilaštvo ispitali slučaj Vasovića, saslušali to lice i od njega pribavili informacije o tome ko su organizatori, finansijeri i nalogodavci očigledno organizovane kupovine glasova, kompletan fokus tih organa stavljen je na MANS i na otkrivanje informacije ko je audio snimak Vasovića u kojem on dogovara kupovinu ličnih karata snimio i objavio.

Imajući u vidu da su se i tužilaštvo i policija očigledno otvoreno stavili na stranu onih koji kupuju lične karte i da na svaki način pokušavaju da zaštite ta lica od krivičnog progona, Odboru za antikorupciju smo predložili saslušaju Vučkovića i Stojanovića i da od njih pribave sve relevantne informacije o slučajevima koji su do sada procesuirani. Odboru smo ukazali da je neophodno pribaviti sve informacije, a pogotovo podatke o tome ko su organizatori, finansijeri i nalogodavci kupovine ličnih karata u ime partije na Vlasti te informacije o izvoru i porijeklu novca koji se koristi za tu kupovinu.

MANS je predstavkom od Odbora za antikorupciju takođe zatražio da Vučkovića i Stojanovića obaveže da hitno procesuiraju sva lica koja se bave kupovinom ličnih karata, jer se samo na taj način može stati na kraj ovom teškom kriminalnom ponašanju i kršenju prava građana na slobodan izbor, te obezbijediti dovoljan stepen povjerenja građana u izborni proces.

MANS

1 Comment

  1. Niksa Vojinovic

    Prema broju komentara izgleda da samo ja citam ove gluposti…