Reagovanje na izjavu Vladan Vučelića

0

VladanVucelicMANS očigledno sve više predstavlja smetnju i trn u oku visokim funkcionerima Demokratske partije socijalista,  jer je uoči izbora sve teže sakriti brojna kršenja zakona kojima se ova partija služi kako bi uticala na izborni rezultat predstojećih lokalnih izbora.

Kupovina ličnih karata o kojoj priča visoki funkcioner DPS-a Vladan Vučelić je samo jedan od mehanizama za kupovinu glasova kojem pribjegava njegova partija, dok je MANS proteklih mjeseci i godina vrlo precizno dokumentovao brojne slučajeve zloupotrebe socijalne pomoći, poljoprivrednih kredita, naknada za elementarne nepogode, partijskog zapošljavanja.

Ukoliko je zaista njegova partija čista a njegove kolege bezgrešne, Vučelić i njegova ekipa ne bi trebalo da imaju razloga za toliku nervozu uoči izbora. Međutim, kako svakog dana postaje sve očiglednije koliko je razgranata mreža aktivista koji kupuju lične karte, očekivano je da se i količina nervoze kod DPS “čelnika” povećava jer se svakim novim objelodanjivanjem političke korupcije, sužava prostor za nastavak bezočnih zloupotreba i kršenja zakona i propisa ove zemlje.

Umjesto što optužuje MANS da “unosi nemir” među građane, Vučelić bi mogao građanima i javnosti Crne Gore da objasni kako je moguće da se na izbornoj listi njegove partije u Pljevljima nalaze osobe protiv kojih se vodi krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitu raspodjelu socijalne pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012. godine.

Takođe bi Vučelić mogao i da progovori zbog čega su visoki funkcioneri njegove partije koje je sva Crna Gora čula kako na odboru DPS-a planiraju izbornu krađu, dobili nove javne funkcije umjesto da makar politički budu kažnjeni i zbog čega Crna Gora u kontinuitetu dobija opomene iz Brisela da se Snimak mora u potpunosti istražiti.

Smatramo da će više uznemiriti građane to što se DPS ne odriče svojih kadrova čak ni kada oni završe na optuženičkoj klupi zbog teških krivičnih djela i što se takvi ljudi nude građanima kao zastupnici i čuvari javnog interesa.

Konačno, sa indignacijom odbacujemo besmislene optužbe Vučelića da MANS radi za bilo koju partiju ili koaliciju, ali i razmijemo da, u nedostatku konkretne argumentacije i odgovora na sve očiglednije primjere izborne korupcije, DPS pribjegava manipulacijama i izmišljotinama.

Nismo ni očekivali od Vučelića da optuži matičnu partiju za političku korupciju, a to se očigledno ne može očekivati ni od institucija kojima je to posao, kao što su policija i tužilaštvo. Upravo zbog toga MANS ohrabruje građane da se usprotive sve bahatijoj kupovini ličnih karata kako bi javnost saznala ko su osobe i organizovane grupe koje uoči lokalnih izbora vrše teška krivična djela protiv slobode izbora.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora, Direktor istraživačkog centra

Komentari su isključeni.