Postoje dokazi da su Vlada i CGES krali struju za KAP

1

Hapšenje finansijskog direktora Kombinata aluminijuma, Dmitrija Potrubača, kao, za sada, jedinog krivca za višemjesečnu krađu struje iz evropske energetske interkonekcije, još jednom pokazuje do koje mjere je crnogorsko tužilaštvo prinuđeno da pod političkim pritiskom izvršava naloge vladajuće elite.

Vlada Crne Gore je od samog početka bila aktivan saučesnik u krađi struje za potrebe KAP-a, dok je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) odradio tehnički dio krađe iz evropske energetske interkonekcije i o tome svjedoče podaci koje je MANS već ranije predočio javnosti.

Istraživački centar MANS-a je početkom ovog mjeseca objavio dokumenta koja potvrđuju da je Ministar ekonomije Vladimir Kavarić od bukvalno prvog dana bio direktno upoznat sa početkom krađe struje iz evropskog sistema, kao i upozoren šta bi takva praksa mogla značiti u političkom i finansijskom smislu.

Naime, u dopisu koji su izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora CGES-a, Ljubo Knežević i Dragan Laketić, 22. februara ove godine uputili direktno Kavariću, navodi se da je CGES ostao bez opcija nakon što je EPCG odbila da dalje snadbijeva KAP iz svojih rezervi, te da je morao pribjeći “neovlašćenom preuzimanju električne energije iz evropske energetske interkonekcije – ENTSO”.

Čelnici ministra Kavarića dalje upozoravaju i na to da je krađa struje „realna finansijsko-politička prijetnja, ako se ima u vidu činjenica da je ETNSO u direktnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom, koja budnim okom prati dešavanja u energetskom sektoru širom Evrope”.

Istog dana kada i Kavariću, čelnici CGES-a su identično pismo poslali i crnogorskoj Regulatornoj agenciji za energetiku koja je takođe bila upućena u namjeru da se struja krade od evropljana.

Dva mjeseca kasnije, dok je krađa struje bila u ponom jeku, posebnim dopisima o problemima sa KAP-om i strujom , CGES je obavijestio predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i potpredsjednika Vlade, Vujicu Lazovića.

Imajući u vidu sve navedeno, nema nikakve sumnje da je Vlada Crne Gore, aktivno učestvovala u krađi struje i da pojedinačno najveću odgovornost za to imaju predsjednik Vlade Milo Đukanović i ministar Kavarić, kao i čelni ljudi iz CGES-a.

Umjesto da privede i sasluša one koji su imali stvarnu političku moć da narede krađu struje i one koji su imali tehničke mogućnosti da to sprovedu, tužilaštvo se za sada zadovoljilo sa hapšenjem jednog od direktora fabrike koja je trošila ono što su Vlada i CGES ukrali za nju. Nema sumnje da dio odgovornosti za situaciju sa strujom imaju i odgovorni u KAP-u, ali je nedopustivo propustiti da se na odgovornost pozovu i oni za čiju umiješanost u krađu struje postoje nesporni dokazi.

U pravno uređenim državama, danas bi tužilaštvo uz Potrubača u pritvoru saslušavalo i Đukanovića i Kavarića, te čelne ljude iz CGES-a, Kneževića i Laketića. Nažalost, sadašnja praksa pokazuje koliko je nemoćno crnogorsko tužilaštvo pred pojedincima iz vlasti, čak i onda kada je “crno na bijelo” jasno da su prekršili zakon i da su krali struju.

MANS

1 Comment

  1. A sta bi zbilja sa extra prihodom koji je EPCG imao u ovoj godini, otkud to? A sto se KAPa tice zar mjesecima unazad nismo citali kako je predstavnik vlade po ko zna koji put spasio kap stavljajuci veto na predlog odbora direktora da se obustavi proizvodnja zbog nepostojanja ugovora za struju. Ko je onda kriv za kradju!