Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nastavlja da otvoreno obmanjuje javnost

0

Potpredsjednik Vlade i bivši predsjednik Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović nastavlja da otvoreno obmanjuje javnost, pokušavajući da demagogijom na svaki način opravda svoju umiješanost u sve ono što se dešavalo kada je u pitanju tender za Valdanos.

Apsolutna je neistina da je Cubus Lux imao 3 godine pozitivnog poslovanja, a podaci koje je MANS saopštio su iz zvaničnih izvještaja te kompanije koji su dostupni svima koji više vjeruju svojim očima, nego Vujici Lazoviću. Gubitak Cubus Lux-a je 2005. godine bio 497.000 britanskih funti, 2006. je iznosio 130.000 funti, 2007. je poslovao sa profitom od 4.7 miliona funti, dok 2008. godine ponovo bilježi gubitak od preko 2 miliona funti.

Zbog čega je Lazović izabrao da više vjeruje Cubus Lux-u nego svojim očima, odgovor bi trebalo da da Vrhovni državni tužilac u istražnom postupku po našoj krivičnoj prijavu koju smo podnijeli protiv njega.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica što za Lazoviću nije bitno to što kompanija Cubus Lux i nakon tendera nastavlja da bilježi gubitke, a prema kazivanju njihovih predstavnika, u 2009. i 2010. su zamrzli nekoliko investicija. Za Lazovića ne predstavlja problem ni to što ova kompanija već ima probleme sa implementacijom sličnih projekata u Hrvatskoj, kao i problema sa otplatom višemilionskih kredita Hypo Alpe Adria Banci i Erste Banci.

Sve ovo nije problem za Lazovića koji i dalje vjeruje da je ovakva kompanija, sa ovakvim dubiozama, dobar partner za valorizaciju Valdanosa. S tim u vezi se postavlja ozbiljno pitanje i ličnih motiva gospodina Lazovića da i dalje nastavi da se zalaže da Valdanos u zakup dobije kompanija koja nije ispunila većinu uslova iz tendera.

Što se tiče konačnog zaključivanja ugovora sa Cubus Lux-om, jedini uslov za to je bio da kompanija pobijedi na tenderu. Garancije kao pokriće investicionog programa su bile jedan od kriterijuma za ocjenu ponude Cubus Lux-a, a Lazović bi mogao javnosti da objasni zašto je Savjet za provatizaciju prihvatio investicioni plan bez garancija.

Zato predstavljanje bankarskih garancije kao jedinog preostalog preduslova za zaključivanje posla sa Cubus Lux-om je vrhunac licemjerstva i pokušaj da se javnosti prikaže kako je dosadašnji tenderski postupak bio sprovede u skladu sa zakonom.

Što se tiče navodne negativne kampanje koja se vodi protiv investitora koji dolaze u Crnu Goru, žao nam je što Lazović zalaganje za poštovanje zakona ove zemlje ne prepoznaje i kao dio svog posla i službene dužnosti. Sigurni smo da bi u tom slučaju proces privatizacije bio daleko transparentniji a Crna Gora prepoznata ne samo kao mjesto gdje se može oprati novac.

Iako je već jednom najavio da se neće polemisati u slučaju Valdanos, potpredsjedniku Vlade Lazoviću bi savjetovali da sljedeći put kada se odluči da se oglasi, to bude onda kada bude spreman da konkretno saopšti činjenice o tome kaže kako je i u kojoj proceduri Cubus Lux dobio tender. Pozivamo Lazovića da, ako već ima potrebu da priča o Valdanosu, saopšti konkretne cifre i podatke o ponudi Cubus Lux-a i objavi kompletnu dokumentaciju. Ovo što sada radi je samo obmanjivanje javnosti.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.