Prodaja zemlje kao paravan za sumnjivih 150 hiljada eura

0

Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a konačno potvrđuje da je vrijednost zemljišta koje je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović prodao bila daleko veća od tržišne, te da je kompletan posao Brajović fingirao kako bi opravdao sticanje 150 hiljada eura, neophodnih za namirenje dugova prema bankama.

Ivan Brajović je krajem 2013. godine sa kompanijom Free Energy (kasnije preimenovana u Energo Invest Group) sklopio predugovor o prodaji skoro 4500 m2 zemljišta u naselju Kosić, opština Danilovgrad. Cijena koja je tom prilikom dogovorena je iznosila 150.000 eura.

Vlasnici kompanije Free Energy su tada bili srpski biznismeni Ratko Stanivuković i Svetomir Stefanović. Sredinom 2015. godine Stefanović je izašao iz kompanije, a ona mijenja naziv u Energo Invest Group.

Samo dva dana nakon sklapanja ovog ugovora, Atlas Banka je kompaniji Free Energy odobrila kratkoročni kredit od upravo 150 hiljada eura. Kao jedna od mjera obezbjeđenja je navedena mogućnost upisa hipoteke na imovini Brajovića.

Ipak , hipoteka na to zemljište je stavljena tek u junu 2016. godine, više od dvije godine od kada je uzet kredit za njegovu kupovinu. Sastavni dio ugovora o hipoteci je bio i izvještaj o procjeni vrijednosti nekretnine, gdje se navodi da vrijednost zemljišta iznosi 81 hiljada eura, što je skoro tek polovina iznosa koji je kompanija platila Ivanu Brajoviću.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Atlas Banka već nakon šest mjeseci tražila brisanje hipoteke, te dopisom od 13. januara 2017. godine obavijestila danilovgradski katastar da je kompanija Energo Invest Group (nekada Free Energy) u cjelosti izmirila dugovanja po kreditu od 150 hiljada eura.

Dvije sedmice nakon toga, kompanija za 55 hiljada eura prodaje zemljište koje je od Brajovića kupila za 150 hiljada eura. Novi vlasnik je Dražen Vujisić, jedan od vozača predsjednika Atlas Grupe, Duška Kneževića, osumnjičen od strane Specijalnog državnog tužilaštva za pranje novca.

Opisane transakcije između predsjednika Skupštine, kompanije Energo Invest Group i Atlas banke, ostavljaju malo prostora za vjerovanje da se radi o legitimnom poslu. Ovo tim prije jer osim namjere da se Brajoviću omogući sticanje nezakonitog prihoda, nema razumne ekonomske logike iza odluke da zemljište koje je platila 150 hiljada eura, nakon svega par godina ova kompanija proda za tek jednu trećinu tog iznosa.

Duško Knežević, predsjednik Atlas Grupe, u svojim dosadašnjim izjavama vezano za ovaj slučaj nije krio podatak da je uz njegovo posredovanje Brajović prihodovao 150 hijada eura, dok dokumentacija do koje je došao MANS definitivno potvrđuje da se radilo o fingiranom poslu koji je Brajoviću omogućio da opravda nezakonite prihode.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Različite procjene vrijednosti Brajovićevog zemljišta

Koliko je prodaja zemljišta bila zapravo fingirani pravni posao pokazuju vrlo različite procjene njegove vrijednosti.

Vrijednost ove parcele je prva procjenjivala Societe General Banka 2010. godine kada ju je Brajović založio radi uzimanja stambenog kredita kod ove banke. Tada je vrijednost oko 4500 m2 u Bjelopavlićima procijenjena na oko 89 hiljada eura što je odgovaralo iznosu kredita sa kamatama.

Nakon toga je Brajović krajem 2013. godine parcelu prodao kompaniji Free Energy za 150 hiljada eura. Sredinom 2016. godine Atlas banka radi novu  procjenu i tada parcele vrijede 81 hiljadu eura.

Konačno početkom 2017. godine zemljište od kompanije formalno kupuje Dražen Vujisić za iznos od tek 55 hiljada eura.

 

Komentari su isključeni.