Pruga Nikšić-Podgorica puštena bez upotrebne dozvole

2

Puštanje u saobraćaj pruge Nikšić-Podgorica bez upotrebne dozvole, a radi sticanja predizbornih poena vladajuće koalicije, krajnje je neodgovorno, naročito nakon iskustva sa željezničkom nesrećom na Bioču prije nekoliko godina.

Pruga je otvorena uprkos tome što još nijesu završeni svi radovi i nije poznato da li je tehnički ispravna, zbog čega nije obezbijeđena sigurnost i bezbjednost putnika, ali i mještana koji žive u neposrednoj blizini saobraćajnice.

Dio pružnih prelaza još je nezaštićen, jer nije postavljena saobraćajna signalizacija, a i danas su na pojedinim lokacijama radnici Željeznice izvodili radove na prilaznim putevima, iako prugom već voze vozovi brzinom preko 50 kilometara na sat.

Takođe, posebno je pitanje što se na kraju pokazalo da je za veoma sporu vožnju, čiji je prosjek oko 60 kilometara na sat, ovo bila jedna od najskuplje rekonstruisanih pruga ikada.

Tako je građane šestogodišnja rekonstrukcija ove pruge koštala oko 70 miliona eura, odnosno jedan kilometar je koštao preko milion eura.

Zbog ove očigledne zloupotrebe službenog položaja i puštanja nebezbjedne pruge u izborne svrhe, kako bi se građanima predstavili „navodni“ investicioni uspjesi vladajuće koalicije, MANS je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv direktora „Željezničke infrastrukture“ Zarije Franovića.

Predizborno otvaranje rekonstruisane pruge je samo jedan u nizu zloupotreba i očiglednog kršenja Zakona o finansiranju o političkim partijama, ali i ostalih zakona, kao što je bio slučaj i sa Fond radom i predizbornom isplatom otpremnina radnicima.

U vezi sa tim nesporna je činjenica da je Vlada za Fond rada 2010. godine opredijelila sredstva u iznosu od 2,3 miliona, a godinu kasnije čak i niže, odnosno 2,1 miliona, što pokazuje da u neizbornim godinama nije previše marila za radničke zahtjeve.

Tek uoči izbora, Vladinim zvaničnici su se sjetili radnika, pa su naprasno odlučili da se zaduži kako bi isplatila otpremnine za 3.115 radnika, ali na račun svih nas i pri tome kršeći Zakon o budžetu.

Do danas nijesu poznate liste radnika kojima su isplaćene otpremnine i da li se na njima nalaze sigurni partijski aktivisti, kao i kriterijumi po kojima se vrše isplate. Stoga MANS poziva radnike, koji imaju pravo na otpremnine, a do danas ih nijesu dobili, da nam se jave i prijave sve neregularnosti.

Na kraju, Vlada ne treba da imputira MANS-u da dovodi u pitanje njen integritet, jer ga je sama urušila kršenjem brojnih zakona i donošenjem nebrojeno štetnih odluka, čije posledice svi osjećamo, a zbog čega će jednom morati da bude postavljeno pitanje krivične odgovornosti njenih funkcionera.

MANS

2 Comments

  1. Momcilo3333

    Svaka cast gospodo iz mansa svebi to bilo lijepo da ste vi nepristrasni a ne u sluzbi masonkog lobija i se.lektivno napadate po zadatku pojedine pojave po naredjenju. Kad vec pisete o niksickoj pruzi zasto ste izostavili gospodina lompara i nihodzica koji su sa budzetom za kompletnu rekonstrukciju stigli samo do danilovgrada 40 miliona eura sto u potpunosti odgovara potrebnom iznosu za rekonstrukciju,jer je poznatpo da za planiranu prugu do pljevalja kilometar nemoze preci milion dolara.gore pomenutoj dvojici je oduzet posao rekonstrukcije niksicke pruge jer bi Sa Tolikim troskovima ugradnje izasla na oko 120 miliona eura .

  2. Momcilo3333

    Jos da vas obavjestim da je gospodin Nuhodzic sa gospodinom Lomparom ucestvovao u kupovini vozova iz spanije cemu se usprotivio Sarovic kao nepotrebnom trosku i zato je i smijenjen.Usput politicki poslusnik i vojnik SDP a
    Je mnogo puta nagradjen otpremninama stanovima kao i zadnji od 170 kvadratnih metara koji je kupio ovih dana normalno od para namjenjenih za rijesavanje stambenih pitanja radnika Zeljeznickog prevoza. Sve je prikriveno dodjelom solidarnih stanova u Baru koji kostaju sa Kamatom preko 1000 eura kvadrat. I kreditima za stambenu i individualnu izgradnju predvidio je 40 000 eura na dvadeset radnika koliko se prijavilo pa racunajte i te pare za 35 godina staza moraju da vrate a koliko kosta jedan kvadrat njegovog stana kod stadiona preko dvije hiljade nepovratno.da ne pominjemo stanove po Hrvatskom primorju kao zahvalnost za remont vozova po duplovecim cijenama nego u zrenjeninu.A da stvar bude jos gora nikad nece biti ni zavrseni jer je gredelj bankrotirao.A vi gospodo samo prozivajte zariju jer je to najbolji nacin da se prikrije sve ovo sramno sto se radi jer ste vi iz mansa vrlo bliski sa Gore pomenutima.