RAE nezakonito odobrila troskove EPCG

0

Upravni sud Crne Gore donio je presudu kojom je poništena odluka RAE od 16.12.2011. godine, a kojom je EPCG nezakonito odobren veći regulatorno dozvoljeni prihod i kojom je, takođe nezakonito, takvo odobrenje važilo za čitavu prethodnu godinu, a što je uzrokovalo značajan rast cijene električne energije.

Istom presudom RAE je obavezana da tužiocima – grupi građana iz MANS-a, nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.950,00 EURO.

Upravni sud je utvrdio da je RAE donijela odluku uz povredu pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnom primjenom Zakona o energetici. Sud je utvrdio i da je nejasno kako je to RAE utvrdila troškove uvoza/izvoza, da je RAE retroaktivno primjenjivala uredbu na osnovu koje je donijela odluku u korist EPCG i da uvećanje regulatorno dozvoljenog prihoda i troškova EPCG nije potkrijepila relevantnom dokumentacijom.

Ova odluka Upravnog suda potvrđuje da članovi RAE, iz sumnjivih i njima poznatih motiva i razloga, godinama paušalno donose odluke u korist EPCG i na štetu svih građana Crne Gore. Podsjećamo da je ovo samo još jedna u nizu sudskih presuda koje potvrđuju više nego osnovane sumnje da članovi RAE zloupotrebljavaju službeni položaj i time omogućavaju EPCG sticanje protivpravne imovinske koristi, a građanima uzrokuju materijalnu štetu nezakonitim uvećanjem cijena električne energije.

U pravnoj državi, ovakvim radnjama odgovornih u RAE davno bi se pozabavilo državno tužilaštvo, posebno nakon više sudskih presuda koje pokazuju da su članovi RAE istrajni u kršenju zakona i da ih u tome neće pokolebati čak ni sudske presude koje godinama potvrđuju da rade nezakonito. Na žalost, realnije je očekivati da g-đa Čarapić za poslovanje RAE utvrdi da nema elemenata bića ni jednog krivičnog djela i da tamo rade korektni i moralni momci za koje zakoni Crne Gore i presude ne važe.

Punomoćnik MANS-a:
Veselin Radulović, advokat iz Podgorice

Komentari su isključeni.