Reagovanje na današnje saopštenje MUP-a oko evidencija ličnih podataka

0

MANSPretragom Registra zbirki ličnih podataka koji je dostupan na sajtu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama svaki građanin Crne Gore može utvrditi da ne postoji ni jedna jedina registrovana evidencija ličnih podataka Ministarstva unutrašnjih poslova. O tome takođe svjedoči i fotografija iz registra, koja je napravljena danas, 30.10. 2013. godine u 16:20 časova, a koju vam dostavljamo u prilogu saopštenja.

Iako je MUP u današnjem saopštenju konstatovao kako je navodno sve evidencije ličnih podataka prijavio još u novembru prošle godine, neshvatljivo je da se te evidencije nakon skoro godinu dana od njihovog navodnog registrovanja i dalje ne nalaze u javno dostupnom Registru zbirki ličnih podataka Agencije. Ukoliko su baze ličnih podataka zaista prijavljene, kao što MUP u saopštenju tvrdi, još je frapantnije da MUP nije pokrenuo bilo kakav postupak protiv Agencije koja te baze još uvijek nije uvela u svoj Registar.

Ipak, ovakvo ponašanje crnogorskih institucija najbolje pokazuje koliko se o zaštiti ličnih podataka u Crnoj Gori, u praksi, vodi računa. Iz registara Poreske uprave i Katastra se u hitnom postupku uklanjaju matični brojevi vlasnika privatnih kompanija i nekretnina, pod plaštom navodne zaštite ličnih podataka, sa isključivim ciljem da se sakriju koruptivne aktivnosti i nezakonito stečena imovina javnih funkcionera i sa njima povezanih lica. Sa druge strane, ključne baze podataka, koje sadrže maltene sve bitne informacije o crnogorskim građanima “lebde u vazduhu” i nikoga ne zanima da li se ti podaci zloupotrebljavaju, i u kojem obimu.

MANS

Komentari su isključeni.