Reagovanje na izjavu VDT-a Veselina Vučkovića

0

VeselinVuckovicVršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, se uključio u političku hajku protiv Zakona o finansiranju političkih partija, umjesto da istražuje drasatične slučajeve političke korupcije, što potvrđuje da je ta tužilačka organizacija najobičnija partijska ispostava DPS-a.

Ipak, činjenica da se čak i VDT tako otvoreno uključio u manipulacije DPS-a i institucija koje su pod njegovom kontrolom, pokazuje da se ta partija u panici, pošto im je novi Zakon konačno oduzeo mehanizme koji su decenijam korišćeni za kupovinu glasova novcem iz državnog budžeta.

Veselin Vučković je juče saopštio da će Tužilački savjet zatražiti mišljenje DIK-a prije nego što se raspiše konkurs za novog VDT-a, kako bi navodno osigurao da ta institucija ne prekrši Zakon o finansiranju političkih partija.

Međutim, VDT sa tužilaštvom ne zaključuje ugovor o radu na par mjeseci, što Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje u predizbornom periodu, već se šef tužilačke organizacije, prema Ustavom definisanoj proceduri, bira na period od pet godina. Pored toga, Zakon o finansiranju političkih partija ni na koji način ne tretira pitanje izbora ili imenovanja lica na funkcije, pa tako ni na funkciju VDT-a.

To znači da vršilac dužnosti VDT-a, Veselin Vučković ili ne zna da pročita zakon koji je jasan svakom elementarno obrazovanom pravniku, ili se namjerno pridružio partijskoj kampanji DPS-a koja ima za cilj da stvori atmosferu za ukidanje Zakona o finansiranju političkih partija. Bilo da je u pitanju drastično neznanje ili očigledna politička korupcija, to je svakako poražavajuće za tužilačku organizaciju na čijem čelu je Vučković, a koja bi trebala da se bori protiv kupovine glasova, umjesto da saučestvuje u prikrivanju krivičnih djela i dezavuisanju ovog zakona.

Zato bi vršilac dužnosti VDT-a morao da se suzdrži zlonamjernih “tumačenja” Zakona o finansiranju političkih partija i vještačkog podgrijavanja atmosfere koju je stvorio DPS i kojom drastično krši prava najugroženijih grupa, samo da bi povratio mehanizme za kupovinu glasova.

Podsjećamo Vučkovića da je upravo on lično, odnosno njegovo nečinjenje, jedan od razloga zbog kojih je donesen novi Zakon o finansiranju političkih partija. Naime, pošto tužilaštvo nije pokazalo ni elementarnu političku volju da procesuira aktere afere “Snimak” i počinioce krivičnih djela protiv izbornih prava, EU i njeni eksperti su podržali strožija rješenja iz novog Zakona o finansiranju političkih partija, kao odgovor na zloupotrebe državnih resursa za potrebe izbornih kampanja.

Zato pozivamo Veselina Vučkovića da prestane sa podrivanjem Zakona o finansiranju političkih partija i da se, umjesto vođenja političkih kampanja, posveti istrazi krivičnih djela protiv izbornih prava, za šta do sada nije imao ni lične ni profesionalne hrabrosti.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.