Reagovanje na najavu MUP-a da neće stići da procesuira svih 7000 inicijativa

0

Nevjerovatno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave koje je učestvovalo u izradi Zakona o biračkim spiskovima, sada kaže da ga neće poštovati.

Do nedavno se izostanak konkretnih inicijativa koristio kao argument u prilog tačnosti biračkih spiskova, a kada su inicijative podnešene, Ministarstvo se usuđuje da javno saopsti kako neće poštovati Zakon o biračkim spiskovima, od čijeg sprovođenja zavisi legitimitet izbora. Drugim riječima, Ministarstvo kaže da iz biračkog spiska neće brisati lica koja nemaju pravo glasa, niti upisati ona kojima je to pravo nezakonito oduzeto, već će se izbori održati na osnovu ovakvog biračkog spiska, uz flagrantno kršenje ključnog zakona.

Zaprepašteni smo takvom izjavom Ministarstva koje je trebalo da samo, po službenoj duznosti, primijeti masovne slučajeve mogućeg kršenja zakona i ispita ih i prije nego što je zaključen birački spisak. Umjesto toga, sada kada su im drugi sve pripremili i dostavili, kazu da ne mogu poštovati zakon i time dovode u pitanje legitimitet izbornog procesa koji se odvija uz kršenje ključnih zakonskih odredbi.

Napominjemo i da ni tom Ministarstvu, a ni drugima nisu smetali kapaciteti da izvrše 30.000 promjena u samo pet mjeseci i oni moraju pokazati ozbiljnost i profesionalnost, posebno imajući u vidu da je ta institucija najveći poslodavac u Crnoj Gori i da se ona zasigurno ne može izgovarati na slabe administrativne kapacitete.

Ukoliko Ministarstvo brutalno prekrši zakon i time dovede u pitanje legitimitet predsjedničkih izbora i uslove za njihovo održavanje, elementarni red bi bio da ministar koji je za to odgovoran podnese ostavku. U slučaju da Ministarstvo zaista prekrši zakon, očekujemo da će ostavku ministra tražiti i oba predsjednička kandidata čija prava bi u tom slučaju bila povrijeđena.

MANS

Komentari su isključeni.