Reagovanje povodom napada na Oliveru Lakić

0

Podgorica – MANS najoštrije osuđuje napad na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić i poziva tužilaštvo i policiju da nađu nalogodavca, izvršioca i utvrde motive zbog kojih je još jedan novinar nezavisnog medija u Crnoj Gori postao meta.

S obzirom na to da se radi o novinarki koja je već ranije dobijala prijetnje zbog pokušaja da istraži šverc cigaretama i njegovu vezu sa osobama iz državnog vrha, MANS sumnja da će i ovaj napad ostati nerazjašnjen jer bi to značilo i početak razbijanja mreže organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Za to međutim nema spremnosti Vlade, tužilaštva, policije i ANB, jer da ona postoji ne bi ignorisali ili fingirali istrage o ubistvima, napadima na novinare i medije koji pišu o korupciji i organizovanom kriminalu.

Krajem maja navršiće se i osma godina od kako se istražni organi ne pomjeraju sa mrtve tačke u rješavanju ubistva urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića, čiji nalogodavci i njihovi motivi nikada nijesu ni načeti.

Podsjetimo i na sraman sudski postupak za prebijanje direktora ND „Vijesti“ Željka Ivanovića kada je pronađen dobrovoljac kako bi primio krivicu na sebe, a da bi Vlada oprala ruke od sopstvenog nerada a njeni pojedinci skrenuli istragu u pogrešnom smjeru.

Isto je bilo i sa urednikom „Vijesti“ Mihailom Jovovićem koga su policija i tužilaštvo od žrtve pretvorili u nasilnika, lažno ga optuživši dok su dokaze koji su upućivali na pravog krivca izbrisali tokom istrage.

Dobrovoljci za odlazak u zatvor pronađeni su i kada su Oliveri Lakić prije skoro godinu dana prvi put prijetili nakon što je počela da se raspituje i piše o organizovanom švercu duvana, staroj zloupotrebi na novi način.

Zbog izvještavanja o kriminalcima u Beranama teško je pretučen novinar tamnošnjeg radija, inače dopisnik „Vijesti“ i „Monitora“ Tufik Softić, koga su na ulazu porodične kuće napala dva maskirana napadača.

Taj događaj još nije rasvijetljen a receptura je ponovljena sinoć, na ulazu u kome živi Olivera Lakić. Samo su se kriminalci još više osilili, pa i ne pokušavaju da se maskiraju jer znaju da im pravosuđe ništa ne može ili neće.

Nije razjašnjen ni napad na sportskog novinara “Vijesti“ Mladena Stojovića, koji je takođe brutalno prebijen jer je progovorio u fudbalskoj mafiji u Crnoj Gori.

Jedan od posljednjih incidenata je i batinanje urednika sportske rubrike „Dan“ Veselina Drljevića, čija je istraga takođe potpuno devalvirana. Uostalom, kao i organizovano paljenje vozila ND „Vijesti“ koje takođe šalje poruku zastrašivanja.

Ako je tačno da Vlada podržava borbu protiv organizovanog kriminala, kao i promovisanje i razvijanje istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori, zbog čega su onda svi ovi slučajevi nerazjašnjeni ili zataškani?

Da li zato što bi puna afirmacija novinarstva i omogućavanje pristupa podacima i odlukama državnih organa otkrili piramidu organizovanog kriminala, koji je zarobio i samu Vladu i pravosuđe.

Prema tome, dok je zastrašivanje novinara tolerisano ii vrha crnogorske vlasti, gdje oni koji to rade možda imaju i zaštitnike, od borbe protiv organizovanog kriminala i evropskih integracija Crne Gore izgleda neće biti ništa.

MANS

Komentari su isključeni.