Akcija protiv nelegalne gradnje na Adi Bojani

1

MANS je danas u regionalnom parku Delta Bojane otpočeo sa akcijom postavljanja informativnih tabli sa ciljem da građani informišu o radnjama koje nisu dozvoljene u okviru pojasa rijeke Bojane, ali da im  se na neposredan način omogući prijavljianje onih pojedinaca koji nelegalno gradne  illi na drugi način  devastiraju taj prostor.

Akcija se realizuje u okviru projekta koji je podržala Evropska Unija preko kancelarije svoje Delegacije u Podgorici, a koji ima za cilj da poveća transparentnost i odgovornost u upravljanju prostorom.

U prvoj fazi akcije će biti postavljeno 30 tabli u dijelu delte Bojane prema Velikoj plaži, dok će još toliko biti postavljeno na samoj Adi, duž obale rijeke.

Cilj akcije je i da se preventivno djeluje i zaštiti preostali prostorod nelegalne gradnje koja na svom intezitetu dobija upravo tokom ljetnjih mjeseci. MANS je prethodnih godina ukazivao na problem nelegalne gradnje, a ove godine želimo da proširimo front građana koji je zabrinut za stanje na Adi Bojani i koji želi da se aktivnije uključi u očuvanje ovog veoma važnog prostornog i prirodnog resursa.

Takođe smatramo da se ulcinjska ispostava Uprave policije ove godine mora aktivnije nego prethodih godina uključiti u zaštitu ovog područja, tim prije što je nelegalna gradnja već odavno definisana kao krivično djelo, te da je prema informacijama koje MANS dobija od mještana, i dalje veoma aktivna trgovina državnim parcelama na obalama Bojane.

MANS zbog toga poziva sve one koji imaju informaciju o nelegalnim radnjama u okviru regionalnog para Delta Bojane da nam se jave na telefon 020 266 326 kako bi na vrijeme mogli reagovati i zasustaviti dalju devastaciju ovog područja.

MANS

1 Comment