Reakcija na izjave Branka Vujovića i Nikole Jablana

0

Bivši ministar ekonomije Branko Vujović i koordinator projekta za izgradnju HE na Morači Nikola Jablan, valjda se nadajući „kratkom pamćenju“ građana, nastavljaju sa manipulacijama u vezi koncesione procedure koju su sprovodili u ovom poslu.

Tako tvrde „da javnost može da svjedoči da nijedan dio projekta nije urađen, a da nije imala uvid“ u dokumenta, iako se svi dobro sjećamo da, tokom javne rasprave za Koncesioni akt o izgradnji HE, nije bila dostupna ekonomska analiza švedskog konsultanta „Poyry“.

Uvidom na sajt Ministarstva ekonomije lako je provjeriti da je ta analiza objavljena 25. februara ove godine, dakle pet mjeseci nakon što je završena javna rasprava o Koncesionom aktu.

Ovim je javnost bila ne samo uskraćena za podatke iz ekonomske analize za koju su zvaničnici resornog Ministarstva tvrdili da je cost benefit analiza, već štaviše, kada je objavljena pokazalo se da nema ni govora o pravoj cost benefit analizi, jer su joj nedostajali ekološki, kao i troškovi mogućeg seizmičkog potresa.

Takođe, prosto nevjerovatno zvuče najnovije tvrdnje Vujovića i Jablana da je „Poyry“-jeva analiza mogla da bude objavljena tek kada je dobijena saglasnost od Međunarodne finansijske korporacije, kao glavnog konsultanta i koordinatora projekta izgradnje HE na Morači.

Naime, postavlja se pitanje zašto bi Vlada angažovala konsultanta za izradu analize, platila mu novcem poreskih obveznika, a zatim od njega tražila saglasnost za objavljivanje dokumenta.

Vujović i Jablan zamjenjuju teze i kada je riječ o drugoj analizi pod nazivom „Procjena ekonomskih uticaja izgradnje sistema HE na Morači“, koja je predstavljena tokom javne rasprave za Koncesioni akt, sa ciljem da pokaže makroekonomski uticaj projekta na crnogorsku ekonomiju.

Međutim, javnost je prvo dovedena u zabludu da je autor te analize Univerzitet Mediteran, a kada je razotkriveno da njegovi profesori nijesu željeli da učestvuju u manipulisanju podacima, Ministarstvo je kao autore, uz dva člana Ministarstva finansija i predstavnika Centralne banke Crne Gore, navelo i dekana „Dubrovnik School of International Business“.

Štaviše, u prvoj verziji analize, koja je bila na javnoj raspravi, predstavljeni su jedni ekonomski parametri, i to pozitivni, da bi u finalnoj verziji, nakon završetka javne rasprave, oni bili značajno izmijenjeni.

Sve ovo ukazuje na sumnju da su čelnici Ministarstva ekonomije ozbiljno zloupotrijebili službena ovlašćenja i narušili proces transparentnosti, pokušavajući da predstave projekat izgradnje HE na Morači društveno isplativim, iako nijedan od predstavljenih dokumenata to ne potvrđuje.

Vjerujemo da će o svemu ovome, a naročito drastičnom kršenju Zakona o koncesijama, Vujović i Jablan vrlo brzo dobiti priliku da se izjasne pred državnim tužiocem, posebno što je prošlonedjeljni neuspjeh tendera za HE na Morači najbolja potvrda ekonomske neisplativosti projekta.

MANS

Komentari su isključeni.