Sjutra ročište po tužbi Lutrije CG i Džek Pota u Osnovnom sudu u Podgorici

0

Poštovani, podsjećam Vas da će sjutra u Osnovnom sudu u Podgorici biti održano ročište po tužbi Lutrije CG i Džek Pota protiv Daily press-a i NVO MANS. Na ročištu bi trebalo da se saslušaju Branislav Mićunović i Sava Grbović, iako advokat Lutrije Vladan S. Bojić danima pokušava da opravda nedolazak Mićunovića, predstavljajući senzacijom to što ga je sud pozvao da svjedoči.

Kako je advokat Bojić ostao dužan objašnjenje svojih navoda, MANS očekuje da umjesto njega Branislav Mićunović sjutra objasni kako su on i njegova porodica ugroženi od MANS-a i kako se i kada konkretno pravni sistem Crne Gore pokazao nesposobnim da ga zaštiti od MANS-a.

MANS se takođe nada da će saslušanje Mićunovića doprinijeti rješenju spora, ali i pokazati zašto se tom saslušanju advokat Lutrije tako protivi, iako se prethodno izjadao sudu u njegovo ime.

Inače, ni profesor Blagota Mitrić nije stranka u postupku, što je po Bojiću uz senzacionalizam osnovni razlog da se neko ne može saslušati kao svjedok. Ipak, MANS očekuje da se u nastavku postupka objasne i navodi profesora Mitrića koje je dao u ime Lutrije CG i Džek Pota. U dokumentima koje je advokat Bojić dostavio sudu poslije prethodnog ročišta navodi se da je profesor Mitrić ukazao da u zakonu ne treba da bude odredba koja je u cilju sprječavanja pranja novca jer priređivači igara na sreću imaju tako mali obrt novca u poslovanju da jedva isplaćuju zaposlene, pa je isključena mogućnost da peru novac.

Ovi apsurdni, nestručni i nelogični navodi moraju se obrazložiti, tim prije ako dolaze od profesora prava. Štaviše, NVO UPIS, koja takođe nije stranka u postupku, u ime Lutrije CG i Džek Pota istim povodom navodi i da bi prijavljivanje većih uplata i isplata Upravi za sprječavanje pranja novca izazvalo administrativno zagušenje Uprave.

Na sve navedeno ukazao je advokat Bojić u postupku, ali nije ni pokušao da objasni apsurdnost i protivrječnost ovih navoda.

Dakle, doprinos Lutrije CG i Džek Pota u raspravi povodom izmjena Zakona o igrama na sreću jeste u navedenoj protvrječnosti i borbi da zakon ne sadrži odredbu u cilju sprječavanja pranja novca. Zato se MANS nada da će, pored svoje “ugroženosti” od MANS-a, Branislav Mićunović i Sava Grbović umjesto advokata Bojića pojasniti da li je kod priređivača igara na sreću sa kojima su povezani tako mali obrt novca da isključuje mogućnost pranja novca, ili pak imaju tako mnogo većih uplata i isplata da bi njihovo prijavljivanje administrativno zagušilo Upravu za sprječavanje pranja novca.

Ovo navodi međusobno se isključuju, a advokat Bojić je do sada ostao dužan njihovo objašnjenje, kao što je ostao dužan i objašnjenje zašto smatra senzacionalnim da se Branislav Mićunović sasluša kao svjedok.

Ipak, protivrječnost navoda profesora Mitrića i NVO UPIS-a nije bila smetnja advokatu Bojiću da na osnovu takvih navoda u ime Lutrije CG i Džek pota traži naknadu od 5.000 eura.

Ćutanje advokata Bojića o ovim odlučnim činjenicama najbolje objašnjava zašto predstavnicima Lutrije CG i Džek Pota smeta učešće MANS-a u javnoj raspravi. Zato MANS očekuje da sud u ovom predmetu postupa na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu paušalnih, apsurdnih, nestručnih i nelogičnih navoda. Skrivanje iza navoda fizičkih i pravnih lica samo zato što ta lica nijesu stranke u postupku, ne smije biti razlog da se njihovi navodi ne provjere.

Na kraju, MANS podsjeća advokata Bojića da sudiju Blaža Jovanića, čijem se izuzeću on onako protivio, nije izuzeo MANS – kako Bojić nestručno navodi. Jovanića je izuzeo predsjednik suda zato što po zakonu nije ispunjavao ni minimum garancija da bi MANS-u sudio nepristrasno i pošteno. Vjerovatno zbog toga advokat Bojić toliko i žali za njegovim izuzećem. Takođe, pozivanje Branislava Mićunovića nije povinovanje sudije MANS-u, niti senzacionalizam, kako tvrdi Bojić. Pozivanje Mićunovića za svjedoka je logična odluka da se sasluša lice koga je advokat Bojić predstavio kao žrtvu MANS-a u predmetu u kome se od MANS-a traži naknada nematerijalne štete.

MANS još jednom izražava nadu da se pravni sistem Crne Gore neće pokazati toliko nesposobnim da ne može obezbijediti saslušanje svjedoka samo zato što advokat Bojić apsurdno navodi da je senzacionalno što je uopšte pozvan, dok tužbeni zahtjev zasniva na njegovoj navodnoj ugroženosti.

Ročište u navedenom predmetu održaće se 13.05.2013. godine u Osnovnom sudu u Podgorici kod sudije Zorana Šćepanovića, sa početkom u 09:00 časova.

Punomoćnik MANS-a
Veselin Radulović, advokat

Komentari su isključeni.