Studija slučaja “Jadran Perast”

0

I: UVOD: Ova studija pokazuje jedan u nizu primjera štetnih privatizacija u Crnoj Gori, gdje je država za nisku cijenu prodala vrijednu imovinu kontroverznom investitoru, koji nije ispunio svoje obaveze. I umjesto da raskine privatizacioni ugovor, Vlada je investitoru dala novi rok za realizaciju planiranih ulaganja.

Takođe, studija pokazuje da kupac ne poštuje ni najnovije utvrđene rokove, ali i kako je oštetio manjinske akcionare. U studiji je istovremeno prikazan sam profil kontroverznog investitora, uključujući i opise atraktivnih lokacija, koje je u poslednjoj deceniji stekao na crnogorskom primorju.

II: KRATAK ISTORIJAT KOMPANIJE: Kompanija AD „Jadran Perast“ osnovana je davne 1924. godine u Tivtu, kao mala radionica za proizvodnju odjevnih predmeta, da bi desetak godina kasnije njeno sjedište bilo preseljeno u Perast. U preduzeću je devedesetih godina prošlog vijeka bilo zaposleno oko 800 radnika, a 1995. godine je transformisano u dioničarsko društvo. Tada su akcije prenijete na radnike i državne fondove. Dvije godine kasnije preduzeće je ušlo u stečaj, dok je iste godine osnovno poslovanje promijenilo u turističku djelatnost.

Jedan od najvrednijih objekata koje je firma imala u svom vlasništvu je atraktivna palata „Smekja“, koja je sagrađena u 18 vijeku i vrijedan je kulturno istorijski spomenik, sa površinom od 2,5 hiljada kvadrata, kao i hala iste kvadrature, koja je nekada bila industrijski pogon.

III: POČETAK PRIVATIZACIJE I PROMJENE KAPITALA: Planom privatizacije za 2000. godinu AD „Jadran Perast“ uvršten je na listu transformisanih preduzeća u stečaju, za koje su kao modeli privatizacije predloženi prodaja aktive, segmentacija ili zajedničko ulaganje. Istovremeno je vrijednost takozvane akcionarske glavnice procijenjena na tadašnjih 11,8 miliona njemačkih maraka. Dvije godine kasnije, Plan privatizacije pokazuje da akcije preduzeća nijesu registrovane u Centralnoj depozitarnoj agenciji, pri čemu je 34,5 odsto kapitala u privatnom vlasništvu, dok je 65,5 odsto kapitala, koje je u državnom vlasništvu, namijenjeno prodaji.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.