Studija slučaja – Male hidroelektrane ili biznis za privilegovane

0

I SIŽE: Izgradnja malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori postala je biznis za privilegovane pojedince koji su mahom rodbinski ili prijateljski povezani sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem ili vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS), ali i onih u javnosti prepoznatih po kontroverznim poslovima.

Sredinom 2017. godine u pogonu je bilo deset mHE, koje su u privatnom vlasništvu lica povezanih sa vrhom vlasti. Međutim, to je samo početak, jer je crnogorska Vlada omogućila gradnju oko 50 mHE, uglavnom na sjeveru zemlje.

Vlasnici mHE imaju niz povlastica na električnu energiju koju proizvode, od kojih je najznačajnija subvencija koju potrošači kao naknadu plaćaju kroz račune za struju. Za dvije i po godine za ovu naknadu je plaćeno 4,7 miliona, a Vlada je ranije procijenila da bi u 2020. za nju potrošači mogli platiti oko 27 miliona.

Iako je za izgradnju mHE odobren niz podsticajnih mjera, one sa druge strane ne dovode do zapošljavanja lokalnog stanovništva, a do sada izgrađene su uzrokovale niz problema u životu ljudi na sjeveru zemlje, jer se uništavaju putevi, šume i nestaju čitave rijeke. Stoga su tokom 2017. godine počeli protesti mještana, koji od Vlade traže da obustavi dalju gradnju malih hidroelektrana.

  • Kompletnu studiju slučaja preuzmite OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.