Transparency International osuđuje posljednje napade na Vanju Ćalović i MANS

0

Transparency International u potpunsti podržava važan posao našeg partnera nevladine organizacije MANS uz Crne Gore koja radi na otkrivanju korupcije u javnom i privatnom sektoru, i osuđuje posljednju šokantnu prljavu kampanju protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice MANS-a. Organizatori ovog javnog napada teba da budu istraženi i privedeni pravdi.

“Posao antokorupcijske organizacije je da ljudima ukaže na korupciju i bori se za pravdu i promjene. Vlade bi trebalo da zaštite civilno društvo kako bi organizacije poput MANS-a mogle da rade i ne budu maltretirane. Nažalost, ovo nije prvi put da je MANS bio meta, ” rekla je potpredsjednica Transparency International-a Elena Panfilova.

Transparency International i druge međunarodne organizacije su osudile ranije napade u Junu koji su imali za cilj da naruše reputaciju MANS-a i Ćalovićke, a koji su uslijedili nakon što je MANS objavio izvještaj o izbornim nepravilnostima.

Tokom izbora u maja posmatrači, obučeni i organizovani od strane MANS-a, zabilježili su 842 nepravilnosti u Glavnom gradu Podgorici, uključujući paralelne biračke spiskove, povredu tajnosti glasnaja, zloupotrebe glasanja putem pisam i slučajeve duplog glasanja birača. Iako su ove nepravilnosti prijavljene Državnoj izbornoj komisiji na vrijeme i u odgovarajućoj pravnoj formi, nijedna od njih nije adekvatno procesuirana. Finalni izvještaj o majskim izborima je objavljen 27 oktobra.

Novi napad je možda povezan i sa objavom najnovijeg istraživanja MANS-a u kome se otkrivaju veze između organizovanog kriminala i pojedinaca u javnom sektoru.

Ovaj posljednji pokušaj da se uguši glas naroda je došao samo dvije sedmice nakon što je više od 100 podružnica Transparency International-a pozvalo vlade da osiguraju bezbjedno okruženje za organizacije civilnog društva koje se bore protiv korupcije, ali i pravo da rade bez straha, maltretiranja i zastrašivanja.

http://www.transparency.org/news/pressrelease/transparency_international_fully_supports_montenegro_partner_mans_condemns

Transparency international
Press kontakt:

Chris Sanders
T: +49 30 3438 20 666
E-mail: press@transparency.org

Komentari su isključeni.