Tužilaštvo se odlučilo da slučaj Zavala procesuira tek skoro 3 godine kasnije

0

MANS je još prije skoro tri godine dostavio tužilaštvu više nego dovoljno dokaza da procesuiranju sve aktere slučaja Zavala, uključujući ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića i Svetozara Marovića, pa su zlonamjerne tvrdnje tužilaštva da je nedostatak dokaza bio razlog za odugovlačenje istrage.

MANS je još na samom početku tužilaštvu ukazivao da ključni akteri slučaja Zavala mogu da utiču na svjedoke i falsifikuju dokumentaciju, imajući u vidu da zauzimaju visoke funkcije na lokalnom i državnom nivou.

Još prije tri godine smo insistirali da se pokrene finansijska istraga i utvrdi porijeklo ogromne imovine i kapitala korišćenog za izgradnju kompleksa na Zavali. I nakon podnošenja krivične prijave smo u kontinuitetu upozoravali tužilaštvo da ključni akteri slučaja Zavala nastavljaju da između sebe sklapaju poslove, kao i upozoravali da neki od njih mogu napustiti zemlju.

Da je tužilaštvo na vrijeme procesuiralo slučaj Zavala šteta po budžet bi bila manja, a ključni akteri ne bi imali mogućnost da utiču na svjedoke i falsifikuju dokumentaciju, što se po riječima tužilaštva i dešavalo.

Umjesto toga, tužilaštvo se odlučilo da jedan od najvećih slučajeva procesuira tek skoro tri godine kasnije, u trenutku kada se takve akcije vrlo lako mogu bespotrebno ispolitizovati.

O neozbiljnosti tužilaštva svjedoči i činjenica da je skoro tri godine nakon početka postupka, tužilaštvo tek sada senzacionalno najavilo finansijsku istragu, koju je moralo davno da sprovede u sklopu redovnog postupka istrage.

Iznad svega tužilaštvo bi trebalo da se postidi što nakon tri godine kao rezultat ima hapšenje pojedinaca koji nisu na vrhu piramide slučaja Zavala i čine samo mali dio sheme povezanih lica.

Ukoliko tužilaštvo ne preduzme konkretne akcije protiv ministra Branimira Gvozdenovića i Svetozara Marovića, već cio slučaj ostane na hapšenju lokalnih funkcionera, ovo će biti još jedan dokaz politizacije tužilaštva i fingiranja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dejan Milovac
Direktor Programa za urbanizam

Komentari su isključeni.