Jasna uloga odlazećeg ministra urbanizma u slučaju Zavala

0

Odlazeći ministar urbanizma, Branimir Gvozdenović je imao više nego jasnu ulogu u slučaju Zavala i stoga je nedopustivo da ga tužilaštvo izuzme iz procesuiranja ili ga tretira samo kao svjedoka u postupku.

Od samog početka gradnje na Zavali, još 2008. godine, ministar Gvozdenović je imao punu informaciju o tome što se dešava sa projektom Astra Montenegro, dok mu je dužnost kao prvom čovjeku resora bila da obezbijedi puno poštovanje zakona i propisa u oblasti urbanizma i na teritoriji opštine Budva.

Tokom trajanja radova na Zavali, Gvozdenović je propustio da naloži preduzimanje čitavog niza upravnih mjera kojima bi nelegalna gradnja bila zaustavljena čime bi i štete po budžet bile neuporedivo manje. Zabrana radova, pečaćenje gradilišta i rušenje nelegalnih objekata nije bila opcija za Gvozdenovića tokom 2008. godine. Jedina kazna koja je kompaniji „Zavala Invest“ izrečena zbog nelegalne gradnje projekta vrijednog oko 200 miliona Eura, je bila mandatna kazna od 220 Eura koju je izrekla Komunalna policija Budve.

Čak i nakon što je slučaj Zavale zahvaljujući MANS-u otkriven a javnost informisana da je u pitanju crnogorsko-ruska kompanija u kojoj vlasnički udio ima i Svetozar Marović, Gvozdenović je nastavio da tvrdi da u Vladi ne znaju ko tačno na Zavali gradi, već samo da se radi o moćnom investitoru.

Pored toga, dok su na Zavali uveliko trajali radovi, u sklopu Ministarstva urbanizma mjesecima je radilo Koordinaciono tijelo za suzbijanje nelegalne gradnje na primojrju na čijem čelu je bio Rajko Kuljača, a da problem Zavale nije dospio na dnevni red.

Umjesto da sankcioniše nelegalnu gradnju, Branimir Gvozdenović je krajem 2008. godine ispred Ministarstva urbanizma dao saglasnost na plansku dokumentaciju i lično potpisao građevinsku dozvolu kojom je legalizovano višemjesečno kršenje zakona.

Planski dokument i građevinska dozvola koju je Gvozdenović tada izdao predstavlja svojevrsni falsifikat jer je prostor na poluostrvu Zavala tretirala kao prazan prostor na kojem tek treba da počnu radovi. Gvozdenović je tada potpisao dozvolu iako je znao da stanje na terenu ne odgovara onome što se navodi u planskom dokumentu. Gvozdenoviću nije smetala ni činjenica da je kompletan projekat u to vrijeme bio predmet provjera Vrhovnog državnog tužioca zbog sumnje na korupciju i kriminalno udruživanje kompanija i pojedinaca koji su bili uključeni u njegovu realizaciju.

Gvozdenoviću nije bio problem ni to što se u tom momentu radilo o pojedinačno najvećem nelegalnom objektu u državi, kao i to da će davanjem dozvole bitno uticati na dokazivanje krivičnog djela nelegalne gradnje. Pored toga, Gvozdenović je time „Zavali invest“ omogućio izbjegavanje plaćanje kazni zbog nelegalne gradnje i krivičnu odgovornost, ali i omogućio sticanje ogromnog profita od prodaje tada nelegalnih objekata na Zavali.

Pored toga, čak i nakon izdavanja građevinske dozvole, kada je „Zavala invest“ nastavila sa radovima i kada je postalo očigledno da je broj vila od 32 koliko je odobreno dozvolom premašen, Gvozdenović nije reagovao. MANS je još u junu ove godine informisao Gvozdenovića o sumnji da je investitor na Zavali bitno odstupio od izdate građevinske dozvole, kao i da je sasvim izvjesno da je turističke vile i apartmane prodao kao stanove na tržištu. Reakcija je ponovo izostala, a iz njegovog ministarstva nam je saopšteno da „investitor gradi u skladu sa dozvolom“, iako na terenu postoje neoborivi dokazi da nije tako.

Iz svega navedenog, postoji osnovana sumnja da je Branimir Gvozdenović mjesecima predstavljao svojevrstan „servis“ nelegalnih graditelja na Zavali, te da je propuštanjem nadzora, ali i svjesnim činjenjem, omogućio trećim licima izbjegavanje krivične odgovornosti ali i nezakonitor sticanje višemilionskog profita.

Crnogorsko tužilaštvo je već godinama upoznato sa gore navedenim činjenicama i neozbiljno bi bilo tvrditi da su Rajko Kuljača i Dragan Marović ključni akteri i najodgovorniji za slučaj Zavale. Odgovornost Gvozdenovića je veoma poznata tužilaštvu i za njeno dokazivanje nisu bile potrebne godine istrage, kako sada za Kuljaču i Marovića navode iz kabineta Ranke Čarapić.

S tim u vezi, MANS još jednom, po ko zna koji put u prethodne tri godine, apeluje na crnogorsko tužilaštvo da dokraja procesuira slučaj Zavala i donese odluku o pokretanju istrage i nad ključnim akterima slučaja. U suprotnom, ovakvo procesuiranje slučaja će predstavljati samo još jedan dokaz politizacije tužilaštva i fingiranja političke volje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dejan Milovac
Direktor Programa za urbanizam

Komentari su isključeni.