U „Vodovodu“ su od prvog dana znali da je Tošković osuđivan za utaju poreza

0

Svi uključeni u dodjelu posla kompaniji „Toškovići“ su od prvog dana znali da se radi o firmi čiji je vlasnik pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza, a „blagovremeni raskid ugovora“ koji sada najavljuju se dešava pet mjeseci nakon što je on sklopljen, ali i devet mjeseci nakon što je Tošković osuđen. Izbor gradskih funkcionera je bio da ćute, sve dok MANS nije obavijestio KfW banku i od nje dobio odgovor da dalja saradnja sa osuđivanim licima nije moguća.

Naime, informacija da je Ivica Tošković sklopio sporazum o priznanju krivice objavljena je još srednom prošle godine, a to lice Viši sud u Podgorici osudio je u novembru, i to za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa, zbog njegove uloge u aferi „Vardar“. Podaci o njegovom hapšenju, sklopljenom sporazumu i na kraju, presudi, uredno su objavljivani u crnogoroskim medijima.

Osuđenom za utaju poreza dali milionski tender

Nakon toga, Vodovod raspisuje poziv za podnošenje ponuda za izgradnju kanalizacije u decembru 2019. godine, a u martu ove godine zaključuje ugovor sa Toškovićem. Već u maju Vodovod je pravosnažno osuđeno lice uveo u posao, uz prigodan folklor u vidu prisustva gradonačelnika Vukovića i njegovih pomoćnika.

Krajem avgusta, kao što je MANS već objavio, Gradonačelnik Ivan Vuković je javno, u okviru predizborne kampanje, na gradilištu hvalio kvalitet radova i kapacitete firme Toškovića.

U tom trenutku, Vuković je imao punu informaciju da je Tošković osuđen zbog utaje poreza, između ostalog jer je prethodno dobio brojna pitanja Istraživačkog centra u vezi sa kršenjem tenderske procedure KfW banke, a koja je uredno ignorisao.

Ivan Vuković i direktor Vodovoda Filip Makrid su se odlučili na ćutanje, sve dok MANS nije KfW banci u Frankfurtu dostavio kopiju presude Višeg suda kojom se potvršuje da je Tošković pravosnažno osuđen.

Zbog toga se teško može govoriti o „blagovremenom“ raskidu ugovora, za koji smo sasvim sigurni da bi opstao, da MANS nije informisao kreditore tog posla, KfW banku, i zatražio reakciju. O tome svjedoči i činjenica da su radnici i mašine Toškovića i početkom ove sedmice bili prisutni na gradilištu i izvodili radove.

Dodatno, tvrdnja da je u okviru ponude dostavljena ovjerena izjava aplikanta Toškovića kojom garantuje da nije pravosnažno osuđivan ne abolira Vukovića i direktora Vodovoda Filipa Makrida od odgovornosti, imajući u vidu da je ta informacija bila lako provjerljiva, a opet se niko od nadležnih i zaposlenih nije imao potrebu da je provjeri.

U krajnjem, tvrdnja Glavnog grada da je Tošković prethodno „ispunio sve uslove kvalifikacije i dodijeljen mu je Ugovor po smjernicama i pravilima banke“ takođe je netačna, što je i sama KfW banka potvrdila nakon što ju je MANS obavijestio o propustu koji su učinili institucije kojima rukovode Vuković i Makrid.

Zbog svega opisanog i sumnje u Prevaru i Zloupotrebu ovlašćenja u privredi MANS će protiv Ivice Toškovića podnijeti krivičnu prijavu, koja će obuhvatiti i Ivana Vukovića i Filipa Makrida, a sve zbog sumnje da su oni ovakvim postupanjem učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

MANS

Komentari su isključeni.