Osuđenom za utaju poreza dali milionski tender

0

Podgorički „Vodovod“ moraće da raskine ugovor o izgradnji prve faze sekundarne kanalizacije u Podgorici vrijedan 1.83 miliona eura koji je zaključio sa kompanijom „Toškovići“, jer je njen vlasnik Ivica Tošković prošle godine pravosnažno osuđen zbog stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa. Nakon što je Istraživački centar MANS-a sa svojim otkrićem upoznao njemačku KFW banku iz čijeg kredita Vodovod finansira ovaj projekat, iz iste su potvrdili da je došlo do kršenja procedure i da dalje finansiranje projekta u koji je uključena kompanija „Toškovići“ više nije moguće iz njihovog kredita.

Podgoričko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je sa kompanijom „Toškovići“ iz Podgorice krajem marta ove godine sklopilo ugovor za potrebe izgradnje prve faze sekundarne kanalizacije. Potpis na ugovor vrijedan 1.83 miliona eura ispred „Vodovoda“ je stavio njegov direktor, Filip Makrid, dok je u ime kompanije „Toškovići“ to učinio njen vlasnik Ivica Tošković.

Ivica Tošković

U tom momentu, Ivica Tošković je bio pravosnažno osuđen za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa, kao dio kriminalne grupe koju je Specijalno državno tužilaštvo istraživalo u okviru akcije „Vardar“. Prema sporazumu o priznanju krivice koji je sklopio sa tužilaštvom, Tošković se obavezao da državi vrati 140 hiljada ostvarene dobiti i plati novčanu kaznu u iznosu od 40 hiljada eura. Viši sud ga je osudio i na godinu dana uslovne zatvorske kazne.

Ugovor sa firmom „Toškovići je sklopljen na osnovu tenderskih pravila KfW banke iz čijih kredita se pored ostalog finansira i ovaj posao. Pravila KfW banke predviđaju da „ugovori koji se realizuju iz sredstava banke ne mogu biti zaključeni sa kompanijama/licima koji su pravosnažno osuđeni za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, pranje novca, terorizam, dječiji rad ili trgovinu bijelim robljem“.

Tenderska pravila KfW banke

Nakon što je sa ovim otkrićem upoznao predstavnike KfW banke u Frankfurtu, Istraživačkom centru MANS-a su iz te finansijske institucije saopštili da nisu imali saznanja da je Tošković osuđivan, te da će dodatno ispitati da li ta činjenica potpada pod kršenje tenderske procedure.

Krajem avgusta ove godine, MANS-u je stigao i konačan odgovor KfW banke u kome se kažu da su nakon analize relevantnih dokumenata došli do zaključka da slučaj Toškovića podliježe sankcijama.

–  U tom smislu, informisali smo ugovarača, “Vodovod i kanalizaciju” Podgorica da ovaj ugovor nije moguće finansirati iz sredstava KfW banke i EU Investicionog okvira Zapadnog Balkana, zaključuje se u odgovoru KfW banke Istraživačkom centru MANS-a.

Odgovor KfW banke

Nakon ovakvog odgovora banke, jasno je da „Vodovod“ mora raskinuti ugovor sa kompanijom „Toškovići“, jer i domaće zakonodavstvo eksplicitno zabranjuje ugovaranje poslova sa licima koja su pravosnažno osuđena za, između ostalog, stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza i doprinosa, upozoravaju iz MANS-a.

Iz Glavnog grada i Vodovoda, ni nakon više poziva i upita, nije odgovoreno na pitanja da li su bili upoznati sa činjenicom da je Tošković pravosnažno osuđen, da li je rađena bilo kakva dubinska provjera tog lica i njegove kompanije, kao i da li će neko snositi odgovornost za ogroman propust koji je učinjen.

U međuvremenu, kompanija „Toškovići“ nesmetano nastavlja da izvodi radove koje je započela u maju ove godine, u šta su se uvjerili istraživači MANS-a koji su početkom sedmice posjetili gradilište na Koniku i tamo zatekli radnike i mašine ove firme.

Lazar Grdinić
Dejan Milovac 

Tošković dio Afere Vardar

Afera „Vardar“, uz aferu „Klap“, predstavlja jednu od najvećih afera utaje poreza i doprinosa koja je otkrivena u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. „Vardar“ obuvata na desetine lica i kompanija koje su vršile nezakonit povraćaj PDV-a, tajile poreze i doprinose, ali i izvlačile dobit iz kompanija posredstvom fiktivnih faktura. Ivica Tošković je priznao opisana krivična djela Lidiji Mitrović, specijalnom državnom tužiocu, a grupa čiji je Tošković bio član učinila je štetu državnom budžetu u iznosu od 3,7 miliona eura.

Kredit KfW banke

Projekat izgradnje Postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, u šta spada i izgradnja sekundarne kanalizacije, najvećim dijelom finansira se iz dva kredita njemačke „KfW“ banke, u ukupnom iznosu od 35 miliona eura. Dodatno, obezbijeđena su sredstva od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 1.1 milion eura, ali i grant sredstva od 9 miliona eura. Nedostajuća sredstva do iznosa od preko 50 miliona eura, koliko je procijenjeno da vrijedi kompletan projekat, obezbijediće Glavni grad Podgorica.

Komentari su isključeni.