Upozorenja Vladi Crne Gore povodom rasprave o SPI zakonu: Javnost ima pravo da zna, sve ostalo je jednostavno kriminalno i nedemokratski

0

Više međunarodnih organizacija i eksperata je danas podržalo apel preko 40 nevladinih organizacija i blizu 30 predstavnika medija iz Crne Gore upućen Ministarstvu javne uprave da se odloži javna rasprava o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

NVO i novinari su ranije upozorili Ministarstvo javne uprave i ministarku Suzanu Pribilović da u situaciji neizvjesnosti i očekivanja vrhunca epidemije virusa korona, nije primjereno, ni demokratski organizovati javnu raspravu o tako važnom zakonu.

Apel predstavnika crnogorskog civilnog društva su podržali Toby Mendel, izvršni direktor Centra za pravo i demokratiju iz Kanade, Sebastijan Peterka iz Transparency International Slovenije, Prof. dr Josip Kregar, profesor pravnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, te Said Essoulami, konsultant Centra za medijske slobode iz Maroka.

Drew Sallivan, urednik OCCRP – Globalne mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije je kometarišući situaciju povodom Zakona o slobodnom pristupu informacija, u svom pismu podrške naveo:

„Kada ljudi umiru, građani imaju ultimativno pravo da znaju šta njihova zemlja radi kako bi popravila situaciju i kako se troše ograničena sredstva. Nema razloga da se vrijedni državni resursi troše na tako licemjerne mjere. Javnost ima fundamenalno pravo da zna, i sve drugo je jednostano kriminalno i nedemokratski“.

Odluku Vlade da nastavi sa javnom raspravom su prethodnih dana kritikovali i iz Sekretarijata Transparency Internationala iz Berlina, vodeće globalne antikorupcijske organizacije, navodeći da je neprimjereno raditi na ovom zakonu „na silu i u atmosferi kolektivnog straha od nadolazeće epidemije“.

Iz Access Info Europe iz Madrida su takođe saopštili da se „reforma zakona o transparentnosti ne smije odvijati u tajnosti i da je zabrinjavajuće što se Zakon o slobodnom pristupu informacijama mijenja tokom ozbiljne zdravstvene krize i samo nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora“.

Podsjećanja radi, Ministarstvo javne uprave je najavilo nastavak javnih konsultacija o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dvije sedmice nakon što je Svjetska zdravstvena organizaija proglasila globalnu pandemiju virusa korona, a svega par dana prije nego što je Crna Gora proglasila epidemiju na svojoj teritoriji.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović još uvijek nije odgovorila na pitanje ko ima interes da se ovako važan zakon razmatra kada je Crna Gora praktično na ivici vanrednog stanja i koja to „zaisteresovana javnost“ vrši pritisak da kompletan proces okonča u atmosferi opšte neizvjesnosti i straha od nadolazeće epidemije virusa korona.

MANS

Komentari su isključeni.