Vlada iskoristila odlaganje primjene rebalansa: Iz budžetske rezerve za socijalu još 57.000 eura

0

Samo dan prije nego što je na snagu stupila zabrana isplate socijalne pomoći iz budžetske rezerve, Vlada Crne Gore je isplatila još  57 hiljada eura za te namjene, koristeći odlaganje primjene rebalansa budžeta i nastavljajući praksu netransparetnog trošenja novca uoči predstojećih izbora.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godine kojim je izvršen rebalans predviđena je zabrana isplata fizičkim licima iz budžetske rezerve. Ova odredba je uvedena nakon pritiska koji je MANS kreirao u javnosti zbog nastavka prakse da se novac u preizbornom periodu isplaćuje bez jasnih i transparetnih kriterijuma.

Rebalans i pomenuta zabrana su su stupili na snagu 11. oktobra ove godine, ali je Vlada samo dan ranije odlučila da za 125 lica isplati jednokratnu materijalnu pomoć u ukupnom iznosu od 57.000 eura. Isplate su se odnosile na pomoći za takozvano poboljšanje materijalne situacije, liječenje i školovanje, a pojedinačni iznosi su se kretali u rasponu od 300 do 1000 eura.

Podaci koje je MANS do sada objavio pokazuju da je Vlada Crne Gore od dana raspisivanja izbora do rebalansa budžeta iz rezerve po osnovu jednokratnih novčanih pomoći građanima isplatila blizu 150 hiljada eura.

Još 50 hiljada i za štete od elementarnih nepogoda

Osim za socijalnu pomoć, Vlada je prethodne sedmice isplatila i blizu 50.000 eura po osnovu naknade za štete od elementarnih nepogoda i to za 48 lica. Raspodjela ovih sredstava se vrši na osnovu odluka Komisije za procjenu štete na čijem čelu je Zoran Miljanić, ministar bez portfelja. Odluke na osnovu kojih je Komisija isplatila pomenutih 50 hiljada eura još uvijek nisu dostupne na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Miljanić je početkom septembra od Vlade zatražio i dobio dodatnih 500.000 eura koja će njegova komisija raspoređivati do kraja ove godine. Zanimljivo je da prethodne, neizborne, 2021. godine, nije bilo isplata iz budžetske rezerve po ovom osnovu.

Sve navedeno upućuje na zaključak da u Vladi Crne Gore i većini partija koji čine izvršnu vlast i dalje ne postiji politička volja da se izborni process oslobodi praksi koje je uspostavljena tokom tridesetogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista (DPS).

MANS u kontinuitetu ukazuje na potrebu da se korišćenje budžetske rezerve u predizbornom periodu oslobodi sumnje u korupciju kroz propisivanje jasnih i transparetnih kriterijuma za njenu raspodjelu, ali posljednje odluke Vlade Crne Gore pokazuju koliki napor se ulaže da se neophodne reforme odlože i obesmisle.

MANS

Komentari su isključeni.