ASK poručila da će nastaviti da sprovodi političke naloge

0

Kao punomoćnik Vanje Ćalović Marković u nastavku vam dostavljam reagovanje na saopštenje ASK u vezi presude Upravnog suda Crne Gore.

ASK JASNO PORUČILA DA ĆE, UMJESTO ZAKONA I SUDSKIH PRESUDA, NASTAVITI DA SPROVODI POLITIČKE NALOGE

Skandalozna najava Agencije za sprječavanje korupcije da neće poštovati presudu Upravnog suda i da će ponovo donijeti odluku da je Vanja Ćalović Marković bila u sukobu interesa, dodatno pokazuje koliki je politički uticaj na Agenciju i njenog direktora. Umjesto da u Agenciji prihvate odgovornost i da zbog svjesnog kršenja zakona direktor podnese ostavku ili u protivnom da bude razriješen, u saopštenju Agencije se pokušava predstaviti kako je u donošenju nezakonite odluke napravljen “mali” formalni propust jer Vanji Ćalović Marković “samo” nije omogućeno da učestvuje u postupku i da se brani od neistinitih navoda direktora Agencije.

Zato ovakvo saopštenje Agencije pokazuje ne samo da su ta institucija i njen direktor pod potpunom političkom kontrolom, već i da nemaju ni minimum stručnih kapaciteta i znanja da bi obavljali poslove povjerene zakonom.

Podsjećam da su upravo takvi “formalni propusti” uskraćivanja prava na odbranu od lažnih i neosnovanih optužbi uvijek bili karakteristika sistema u kojima nije uspostavljena vladavina prava i pravilo u radu korumpiranih funkcionera koji umjesto sprovođenja zakona sprovode nezakonite političke naloge.

Ipak, radi javnosti ukazujem da Upravni sud nije utvrdio “samo” taj formalni propust, već je jasno i nedvosmisleno u obrazloženju presude ukazao da Vanja Ćalović Marković nije ostvarila uvećanje zarade po osnovu ugovora koji je MANS zaključio sa Delegacijom EU, iako je direktor Agencije tvrdio suprotno.

Upravni sud je jasno utvrdio da ugovor MANS-a i Delegacije EU i obaveze iz istog uopšte ne ukazuju na visinu zarade Vanje Ćalović Marković, već propisuje prava i obaveze ugovornih strana na implementaciji izbornog procesa za 2016. godinu.

Takođe, Upravni sud je jasno i nedvosmisleno u obrazloženju presude ukazao da Vanja Ćalović Marković nije učestvovala u odlučivanju o prijavama NVO MANS jer tako nešto nije bilo ni na dnevnom redu sjednice Savjeta Agencije, niti je Vanja Ćalović Marković uopšte prisustvovala tački dnevnog reda na koju se Agencija pozvala. I najvažnije, Upravni sud je potvrdio navode Vanje Ćalović Marković da to uopšte nije u nadležnosti Savjeta, iako je sve navedeno direktor Agencije tvrdio suprotno.

Dakle, osim toga što je sud utvrdio da Vanji Ćalović Marković nije omogućeno da učestvuje u postupku i da se brani od optužbi direktora Agencije, Upravni sud je utvrdio da je svaki navod direktora Agencije na kome je Agencija zasnovala odluku neistinit i da ne odgovora stanju u spisima predmeta. Zato je očigledno da su neistiniti navodi iz saopštenja Agencije da Upravni sud nije osporio tvrdnje koje se tiču sukoba interesa.

Zato je i najava Agencije za sprječavanje korupcije da će ponovo donijeti identičnu odluku jasna poruka da direktor Agencije ne poštuje ni pravnosnažne sudske odluke i da su nezakoniti politički nalozi jedino što zna da sprovodi.

Obavještavam vas da sam danas Osnovnom sudu u Podgorici predao presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka Agencije za sprječavanje korupcije i koja je bila osnov za razrješenje Vanje Ćalović Marković
sa funkcije člana Savjeta. Od Osnovnog suda sam ponovo tražio donošenje privremene mjere kojom bi se Vanja Ćalović Marković vratila na mjesto člana Savjeta zato što je i Upravni sud utvrdio da je nezakonita odluka koja je poslužila Skupštini da je po hitnom postupku razriješi samo zbog toga što je otkrivala nezakonitosti u finansiranju
vladajuće političke partije.

Veselin Radulović, advokat iz Podgorice

Komentari su isključeni.