Upravni sud poništio odluku Agencije u slučaju Ćalović Marković

1

Upravni sud Crne Gore je poništio odluku Agencije za sprječavanje korupcije na osnovu koje je Vanja Ćalović Marković razriješena sa pozicije člana Savjeta Agencije.

Sud je ocijenio da je odluka Agencije nezakonita jer je donijeta uz povredu više pravila postupka, na šta je Ćalović Marković više puta ukazivala i Savjetu ASKa i Skupštini Crne Gore.

U svojoj presudi Upravni sud je utvrdio da Ćalović Marković, kao članica Savjeta Agencije, nije odlučivala o inicijativama NVO MANS, iako je direktor Agencije tvrdio suprotno, navodeći da je na taj način stavila privatni interes ispred javnog.

Takođe, sud je utvrdio da je zarada Ćalović Marković smanjena nakon zaključivanja ugovora MANS-a sa Delegacijom Evropske unije u Podgorici, a ne višestruko povećana kako je to više puta tvrdio direktor Agencije.

Pored toga, sud je konstatovao i da se iz spisa predmeta vidi da Ćalović Marković nije bilo omogućeno da se izjasni na optuzbe koje joj je Agencija stavila na teret, u skladu sa Zakonom.

Na taj nacin, presudom Upravnog suda je potvrdjeno da je ASK vise puta prekrsila Zakon kada je Calovic Markovic neosnovano proglasila krivom, na osnovu cega je Skupstina razrijesila sa pozicije clana Savjeta Agencije.

To pokazuje da je Calovic Markovic uklonjena iz Savjeta na osnovu iskljucivo politicke odluke, zbog svog upornog zalaganja da Agencija posluje u skladu sa zakonom, a ne instrukcijama vladajuce partije.

Ovakav pravni fijasko politickog procesa koji je direktor Agencije vodio protiv Calovic Markovic bi trebao da rezultira njegovim razrjesenjem, ali je jasno da za to nece biti politicke volje, jer je Radonjic to radio upravo po politickom diktatu. Sramna odluka Skupstine, koja nije cekala sudsku presudu, vec je po hitnom postupku razrijesila Calovic Markovic, je jasan dokaz da je rijec o politickom revansizmu za otkrivanje nezakonitosti u finansiranju vladajuce partije.

MANS

1 Comment