Direktorica ASK-a i dalje odlučno protiv zakona

0

MANS je danas Agenciji za spječavanje korupcije (ASK) podnio još šest prijava protiv medija koji krše Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno objavljuju promotivni politički sadržaj suprotno zakonu.

Mediji koji su obuhvaćeni ovim prijavama uključuju Pink M televiziju, TV Corona, Novi TV, radio Elmag, ali i javne emitere RTV Budvu, RT Pljevlja.

Svi ovi mediji su otpočeli sa emitovanjem reklamnog političkog sadržaja uz cjenovnike koji nisu blagovremeno dostavljeni ASKu, čime je prekšen član 16 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dok Novi TV nije uopšte dostavila cjenovnik po kojem izborne liste mogu zakupljivati medijski prostor na toj televiziji.

MANS je još krajem jula upozorio ASK i njenu direktoricu, Jelenu Perović. da je određeni broj medija cjenovnike dostavio nakon zakonskog roka, nakon čega smo podnije inicijative u skladu sa zakonom i tražili da sporni cjenovnici budu uklonjeni sa sajta Agencije. Tada smo ukazali da svako odlaganje primjene zakona od strane ASK-a može dovesti do daljeg kršenja zakona, što se sada upravo i dešava.

Podaci koje MANS prati pokazuju da su skoro svi prijavljeni mediji otpočeli sa objavom plaćenog političkog reklamiranja i krše zakon neometani od strane ASK-a. Prethodne sedmice smo zbog takve prakse podnijeli prijave protiv Antene M, radija Skala i portala Borba.

Nova analiza je pokazala da mediji nastavljaju sa emitovanjem političkih oglasa, dok je ASK još uvijek bez bilo kakve smislenije reakcije.

Tako je samo na PINK M televiziji u periodu od 11. do 17. avgusta emitovano čak 7700 sekundi reklamnog političkog sadržaja, po cjenovniku koji nije usklađen sa zakonom. U tom periodu PINK M je imala dva dominantna klijenta i to izbornu listu „Za budućnost Crne Gore“ (koalicija DF-SNP-PCG-Narodni pokret) koja je na ovoj televiziji emitovala oko 5600 sekundi političko-progandnog sadržaja i izbornu listu „DPS – Odlučno za Crnu Goru“ čije reklame su ukupno trajale 2100 sekundi.

Prema cjenovniku ovog medija koji je se suprotno zakonu i dalje nalazi na sajtu ASK-a, cijena sekunde za emitovanje političkih oglasa se kreće od 5 do 15 eura, u zavisnosti od termina u kojem se objavljuje.

Samo ovaj primjer pokazuje kakve posljedice proizvodi odluka direktorice ASK-a, Jelene Perović, da njena institucija svega dvije sedmice uoči parlamentarnih izbora bude potpuno pasivna u odnosu na očigledne primjere kršenja zakona čiju primjenu bi trebala sama da nadgleda.

Inertnost ASKa i Perovićeve u odnosu na ovoliki broj vrlo konkretnih slučajeva kršenja zakona se više ne može opravdati nepoznavanjem materije ili nedostatkom kapaciteta, tim prije što MANS od početka predizborne kampanje ukazuje na njih, već razlog za to treba tražiti negdje drugo.

U svakom slučaju, dokazi o kršenju zakona se gomilaju, a MANS će nastaviti da uredno bilježi svako odstupanje od izbornih pravila, pa i ono koje se, nažalost, odnosi i na sam rad Agencije koja bi trebala da bude prva linija odbrane od političke korupcije. Onako kako Perovićeva trenutno vodi Agenciju, ona to svakako nije.

MANS

Komentari su isključeni.