Izvještaj o parlamentarnim izborima 2016

0

Ovaj izvještaj je rezultat višemjesečnih napora MANS-a da doprinese boljem sprovođenju izbornog zakonodavstva, poveća transparentnost finansiranja izbora, unaprijedi kvalitet biračkog spiska, otkrivanje i krivično gonjenje političke korupcije.

MANS je pratio sprovođenje izbornih zakona na Parlamentarnim izborima 2016. godine u okviru projekta koji su podržale Evropska Unija i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Pratili smo da li institucije poštuju nove obaveze propisane Zakonom o finansiranju političkih partija i redovno objavljuju informacije o predizbornoj potrošnji budžeta. U slučajevima kada institucije nisu proaktivno objavile podatke, MANS im je tražio te informacije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i protiv njih podnosio inicijative.

Sumnjive isplate smo analizirali i prikupljali detaljnije informacije kako bi utvrdili da li je bilo mogućih zloupotreba državnih fondova u izborne svrhe. Takođe smo pratili i prijavljivali nezakonita predizborna zapošljavanja, posebno u državnoj upravi i lokalnim samoupravama.

Analizirali smo izvještaje političkih partija o izvorima sredstava i troškovima izborne kampanje, a tražili smo im i finansijsku dokumentaciju za konkretne uplate i isplate.

Pružali smo pravnu pomoć građanima koji su nam prijavljivali slučajeve političke korupcije i tražili informacije o svojim pravima. Detaljnije smo istraživali konkretne slučajeve, podnosili inicijative i krivične prijave.

MANS je analizirao birački spisak i druge baze podataka na osnovu kojih je mijenjan status birača i podnosio inicijative za brisanje nezakonito upisanih birača.

Pratili smo sjednice ključnih institucija zaduženih za sprovođenje izbornih zakona, kao što su Državna izborna komisija i poseban Odbor Skupštine Crne Gore. Analizirali smo rad Agencije za sprječavanje korupcije i Specijalnog državnog tužioca kojima smo podnosili inicijative i prijave.

Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.