Kovačević ASK-u nije prijavio vrijedan “mercedes”

0

Direktor Uprave za nekretnine nije obavijestio Agenciju za sprečavanje korupcije o tome da je njegov sin, koji je i dalje član njegovog domaćinstva, kupio luksuzni mercedes, a tvrdi da je to učinio u redovnom izvještaju.

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) vrijedan automobil marke “mercedes”, koji je početkom prošle godine kupio njegov najmlađi sin Vladan, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Kovačević je ovu obavezu morao da ispuni shodno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije, s obzirom na to da se Vladan, iako punoljetan, i dalje vodi kao član njegovog domaćinstva.

Dragan Kovačević tvrdi da je njegov sin sam zaradio novac za automobil i to u inostranstvu.

Luksuzni “mercedes”, tip CLA 220 CDI, metalik-sive boje je kupljen u martu prošle godine u salonu polovnih autombila „Kramar“. Dokumentacija pokazuje da je ovaj automobil, proizveden 2013. godine, mlađega Kovačevića koštao tačno 21 hiljadu eura.

S obzirom na to da se mlađi Kovačević i dalje vodi kao član domaćinstva Dragana Kovačević, prvi čovjek Uprave za nekretnine ima obavezu da prijavljuje prihode i imovinu svog sina.

U posljednjem imovinskom kartonu Kovačevića, koji se odnosi na 2017. godinu, Vladan Kovačević se vodi kao nezaposleno lice, bez ikakvih prihoda i imovine.

Na pitanje odakle najmlađem Kovačeviću novac za kupovinu luksuznog “mercedesa”, Dragan Kovačević navodi da je “novac za automobil, marke ‘mercedes’ CLA 220 CDI, 2013 godište, u vlasništvu mog sina, Vladana Kovačevića, stečen je (jednim dijelom) šestomjesečnim radom u inostranstvu – Sjedinjene Američke Države, Čikago – gdje je obavljao istovremeno dvije dužnosti tokom jednog dana”.

Model automobila koji je kupio mlađi Kovačević

“Moj sin radio je za dvije plate, 16 sati dnevno dok se nisu stekli uslovi za pristojnom ušteđevinom, kada je uslijedio povratak u Crnu Goru“, kazao je Istraživačkom centru MANS-a Dragan Kovačević i dodao da je drugi dio novca za kupovinu “mercedesa” obezbijedila njegova porodica kao poklon nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu. Prihod koji je mlađi Kovačević stekao vrijedno radeći poslove u Čikagu takođe nije evidentiran u imovinskom kartonu njegovog oca za 2017. godinu, iako je i za to postojala zakonska obaveza.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Dragan Kovačević je bio u obavezi da kao javni funkcioner u roku od mjesec dana prijavi uvećanje imovine svog člana porodice u iznosu većem od pet hiljada eura.

Ipak, Kovačević tvrdi da „s obzirom na činjenicu da tokom 2017. godine moj sin Vladan Kovačević, nije boravio i nije bio u radnom odnosu u Crnoj Gori, blagovremeno prijavljujem Agenciji stečenu imovinu ovog člana svoje porodice za godinu u kojoj zasniva radni odnos”. Kovačević u svom odgovoru još navodi i da je od januara prošle godine njegov sin zaposlen na poziciji menadžera za poslovanje sa stanovništvom i privredom u Prvoj banci. Na sajtu ASK-a još nije objavljen imovinski karton Kovačevića za 2018.

Više krivičnih prijava protiv čelnika Uprave za nekretnine

Dragan Kovačević je prvi čovjek državnog katastra od 2012. godine, a njegov rad i angažman na poziciji javnog funkcionera praćen je mnogim kontroverzama, bilo da se radi o procjenjivanju vrijednosti državnog zemljišta sa pozicije vještaka, ili o imovini koju su on i njegova porodica godinama sticali, a za koju zvanično prijavljeni prihodi nisu bili dovoljni. Zbog svega toga, samo NVO MANS je protiv Kovačevića podnijela više krivičnih prijava, dok je Agencija za sprečavanje korupcije već jednom odbila da se bavi porijeklom imovine njegove porodice.

Lazar Grdinić
Istraživački centar MANS

Komentari su isključeni.