Najava legalizacije vikendica na Adi Bojani skandalozna

0

ada_bojana_ulcinjNajava Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da će vlasnicima nelegalnih vikendica na Adi Bojani ponuditi mogućnost legalizacije je skandalozna, pravno neutemeljena i predstavlja dokaz da nadležne institucije ne žele da konačno riješe problem nelagalne gradnje na toj lokaciji.

JP Morsko dobro je juče pozvalo vlasnike vikendica na Adi da do kraja godine zaključe ugovore o legalizaciji, jer su njihovi objekti evidentirani u takozvanom Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u Opštini Ulcinj koje je donijelo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Pomenuti plan predstavlja samo još jedno u nizu bezočnih kršenja zakona od strane resornog Ministarstva, jer sagrađenih vikendica nema u Prostornom planu za Morsko Dobro kao planu višeg reda, pa samim tim nije ni moguća bilo kakva legalizacija. Vikednica nisu planirane ni u razvojnim planovima Vlade, ali su su upravo u tim dokumentima ta vrsta nelegalne gradnje definisana kao prepreka za punu turističku valorizaciju Ade Bojane.

Shodno tome, JP Morsko dobro nema osnova da sa vlasnicima objekata zaključi bilo kakve ugovore, a ako ih i zaključi oni ne mogu proizvoditi pravno dejstvo, dok se novac koji po tom osnovu bude prikupljen može tretirati kao nezakonito stečen.

Podsjećanja radi, MANS je u kontinuitetu ukazivao na problem nelegalne gradnje na rijeci Bojani, kao i na činjenicu da su trenutnoj situaciji umnogome „kumovale“ i državne institucije. Informacije sa kojima smo tada raspolagali su upućivale na sumnju da su u posao uzurpacije državnog zemljišta i prodaju nelegalnih vikendica umiješani i policijski službenici zbog čega je MANS podnio više krivičnih prijava koje još uvijek nisu procesuriane.

Pored ovih krivičnih prijava, MANS je državnom tužiocu dostavio i takozvani katalog nelegalnih objekata na Bojani koji se sadržao imena svih onih pojedinaca koji su nelegalno gradili i zatražio da se oni procesuiraju. Isto to je tražilo i JP Morsko dobro, ali je vremenom izgleda izgubilo interes da „odbrani“ prostor morskog dobra kojim upravlja.

Sa druge strane, „odlučna borba protiv nelegalne gradnje na Adi Bojani“ koju je prošle godine pompezno najavio resorni ministar Branimir Gvozdenović, završila se prije same turističke sezone, sa svega nekoliko srušenih objekata. Godinu dana nakon toga, broj objekata na Adi Bojani se samo povećao, uz dodatnu uzurpaciju državnog zemljišta. Podaci koje MANS već iznio u javnosti su ukazivali da je tada na obije obale rijeke Bojane bilo nelegalno sagrađeno preko 400 vikendica, a uzurpirano preko 30.000 m2. Nakon dvije godine „borbe protiv nelegalne gradnje“ po receptu ministra Gvozdenovića, situacija na Adi Bojani je ponovo alarmantna.

Umjesto da objekti budu uklonjeni sa obala rijeke Bojane, čelnici u resornom Ministarstvu i JP Morsko Dobro su odlučili da „nagrade“ kršenje zakona tako što će svima onima koji su godinama otimali državno zemljište i nelegalno gradili, sada ponuditi da to legalizuju.

Posebno je problematičan rok koji postavljen za takozvanu legalizaciju do kraja ove godine, a koji će stimulativno djelovati na sve one koji nelegalno grade da to završe do kraja godine kako bi mogli da iskoriste povoljnost koju im nude Ministarstvo i JP Morsko Dobro. U skladu sa tim možemo očekivati novi talas nelegalne gradnje na Bojani, jer ni u Ministartvu ni u JP Morsko dobro, realno gladajući, nemaju kapaciteta da zaustave bilo koga na Adi Bojani. Najbolja potvrda toga je trenutna situacija i broj objekata na Bojani.

U najave Gvozdenovića da je baš ove godine postao odlučan da se konačno izbori sa nelegalnom gradnjom, ne vjeruje više ni njegovo najbliže okruženje. Ipak, ono u čemu je Gvozdenović „šampion“, jeste upornost ponavljanja jednih te istih, izlizanih floskula koja bi, valjda, trebalo da zamijene konkretne akcije u borbi protiv nelegalne gradnje.

Takozvana „privremena legalizacija“ je samo još jedna klasična prevara iz „kuhinje“ ministra Branimira Gvozdenovića kojom se samo želi zamaskirati lična i institucionalna nesposobnost, a iznad svega ogroman nedostatak političke volje da se riješi problem nelegalne gradnje na Bojani.

Ovakvo ponašanje ministra Gvozdenovića bi u pravno uređenoj državi trebalo da bude predmet interesovanja državnog tužioca. U Crnoj Gori, taj isti državni tužilac je partner Ministru Gvozdenoviću u takozvanoj „odlučnoj i konačnoj borbi protiv nelegalne gradnje“ koja je do sada za rezultat imala samo povećanje broja divlje sagrađenih objekata.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.