Nastavlja se prodaja placeva na Bojani

0

Tržište državnim placevima na Bojani je uprkos akcijama policije i građevinskih inspekcija još uvijek više nego aktivno. MANS je imao prilike da se u ovo i lično uvjeri pozivajući jedan od brojeva mobilnih telefona koji su vidno postavljeni na obije obale rijeke Bojane.

U razgovoru sa jednim od prodavaca državnih placeva, interesujući se oko uslova kupovine, MANS je saznao da „slobodnih” placeva na samoj obali Bojane više gotovo i nema, ali da se i dalje nude na prodaju placevi u neposrednom zaleđu, svega 30-tak metara od obale.

Na upit koliko bi koštao plac od oko 200m2, dobili smo odgovor da bi nas ta „investicija” koštala 10.000 Eura, odnosno 50 Eura po kvadratnom metru. Prodavac sa kojim smo komunicirali nas je upoznao da je do svakog od placeva obezbijeđen pristupni put kako bi gradnja uopšte bila moguća.

Na pitanje da li je moguća uknjižba zemlje na ime novog vlasnika, dobili smo odgovor da ne može ništa da nam garantuje. Sličan odgovor smo dobili i na upit da li je trenutno moguća gradnja, s obzirom na akciju suzbijanja nelegalne gradnje koje trenutno u toku, kada nam je saopšteno da nam on samo može prodati plac ali da bi gradili samo na sopstvenu odgovornost.

Na osnovu opisa lokacije placa koji nam je ponuđen na prodaju, MANS je u katastru ulcinjske opštine provjerio vlasništvo nad zemljom i utvrdio da se radi o državnoj svojini koja je uknjižena pod teretom „zona Morskog dobra”.

Tabla sa brojem telefona koji je MANS danas pozvao i raspitao se za kupovinu placa na Bojani, nalazila se na mjestu na kojem se prethodne nedjelje odvijala akcija policije i nadležnih državnih inspekcija.

Gotovo je nevjerovatno da se niko u ulcinjskoj policiji do sada nije dosjetio da bi možda mogao provjeriti ko prodaje državnu imovinu na Bojani i na taj način u korijenu sasječe dalju devastaciju tog područja.

Nema sumnje da je pored apsolutne pasivnosti nadležnih inspekcija, jedan od ključnih razloga za ovakvo stanje, upravo postojanje lokalnih mešetara koji očito neometani od strane policije, i dalje prodaju državno zemljište na Bojani. Još uvijek nije poznato za koju sumu je oštećena država prodajom zemljišta na Bojani, ali nema sumnje da je sam posao veoma profitabilan za lokalne preduzetnike jer osim ulaganja u pripremu placa, drugih troškova i nemaju.

Sa druge strane, iako je od strane države najavljeno da će već ove nedjelje biti pokrenute i prve krivične prijave protiv lica koja devastiraju područje rijeke Bojane, još uvijek nema informacija da se bilo šta desilo.

MANS je prethodne nedelje upoznao direktora policije, Veselina Veljovića sa informacijama koje smo dobili od građana Ulcinja i zatražio da ispita sumnju da je određeni broj službenika ulcinjske policije umiješano u „posao” na Bojani.

Tabla sa brojem telefona koju je MANS fotografisao je samo jedna od desetina koje postoje na Bojani i smatramo da policija ne bi trebala da ima većih problema da utvrdi ko su ključni „igrači” u prodaji državne imovine i pored ovog slučaja, procesuira i ostale počinioce ovog krivičnog djela.

Nadamo se da će kadrovska promjena na čelu ulcinjske policije koja se desila prije nekoliko dana, doprinjeti da ova područna jedinica konačno počne da radi svoj posao i na adekvatan način sankcioniše kršenje zakona na teritoriji opštine Ulcinj.

Dejan Milovac, koordinator
Prostorno planiranje i izgradnja objekata

Komentari su isključeni.