Neprihvatljivo je da vlast sama mijenja izborne zakone

1

Izvršni direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je u razgovoru za „Dan“ da je neprihvatljivo da vlast sama mijenja izborne zakone i sama sebi utvrđuje izborna pravila. Ona je rekla da vrlo brzo očekuje pritisak međunarodne zajednice da se ponovo povede dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva a da svi budu zadovoljni, a ne samo Demokratska partija socijalista (DPS).

Sigurna sam da će međunarodnog pritiska biti jer su izbori krucijalno pitanje. Samo je pitanje kada će to da počne, ali očekujem da će krenuti pritisak da se vodi neki dijalog jer mi smo država koja je paralisana, u kojoj nema elementarnog dijaloga ni o čemu, a izbori se bliže – istakla je Ćalović Marković.

Ona je podsjetila da je DPS na decembarskoj sjednici Skupštine sam predložio i sam sa svojim koalicionim partnerima usvojio izmjene ključnih izbornih zakona – Zakona o finansiranju političkih partija, Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakon o biračkom spisku. Kako je naglasila, izmijenili su sve one izborne zakone za koje im nije trebala dvotrećinska većina.

Sam proces izrade tih zakona je već bio okrnjen, i to po nekoliko osnova; proces je počeo sa jednom političkom strukturom, konkretno Demokratskim frontom, nastavio se sa drugom političkom strukturom,  konkretno Demokratama, uz učešće još nekih manjih političkih partija, ali ni u jednom trenutku nismo imali razgovor zaista svih koji su uključeni u izborni proces, pa čak ni svih ključnih aktera, da se dođe do nekog kompromisa; ta skupštinska radna grupa, odnosno to tijelo nije organizovalo javnu raspravu, nije  omogućilo  da  svi oni koji nisu bili uključeni u taj proces zaista daju neke komentare, tako da sam proces izrade tih akata, a kasnije i njihovo usvajanje, nije imao elementarnu legitimnost. Neprihvatljivo je u bilo kojoj državi da vlast sama mijenja izborne zakone i sama sebi utvrđuje izborna pravila. Pogotovo u državi u kojoj je prva reakcija predsjednika Mila Đukanovića na aferu „Koverta” bila najava da će da promijene zakone i povećaju iznose donacija koje građani mogu davati političkim partijama, a sve to nakon što mi istu tu političku partiju uhvatimo u konkretnom pokušaju da falsifikuje dokumentaciju o svojim donacijama. Podsjećam konkretno na aferu „Konik“, gdje su najsiromašniji ljudi davali maksimalan iznos novca, maltene u istom danu, kao i na aferu vezanu za visoke funkcionere DPS-a koji su istog dana u istoj banci i istoj filijali  uplaćivali maksimume. Pošto smo mi to objavili i ukazali na tu njihovu praksu, sada DPS nalazi načine da se zakonom omogući da ta njihova praksa ubuduće može lakše da se sprovodi, to jest da manji broj pojedinaca može da uplaćuje veće iznose i da je njima onda bude lakše da sakriju porijeklo novca. Zbog toga je ta praksa potpuno neprihvatljiva. Prva Đukanovićeva reakcija je bila: Prekršili smo zakon, je li? E pa dobro, sad ćemo napraviti zakon kakav nam odgovara kako bismo imali manje šanse da ga kršimo. To je klasično zarobljavanje države – ukazala je Ćalović Marković.

Kako je naglasila, neprihvatljivo je da onaj ko je uhvaćen u krađi sam promijeni izborna pravila tako da mu olakšavaju krađu u buduće.

To je nešto što još nismo vidjeli u našoj državi. Dosada su uvijek pokušavali da se na neki način dogovore. Mislim da je jedino rješenje, da je jedino realno da se ti zakoni ponovo razmotre – kazala je Ćalović Marković.

Kako je dodala, mora se naći način da se Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja reguliše tako da hvataju korupciju, a ne da je omogućavaju, odnosno legalizuju.

Očekujem da će to opozicija tražiti, bez obzira na njihove različite političke stavove. Mislim da ni kome nije u interesu da obezbijedi jednom političkom subjektu da samo on reguliše kako će se finansirati svi. To je minimum minimuma koji se mora postići – da se riješi pitanje kako se finansiraju izbori. Da li onako kako je DPS odlučio sam i sam sebi propisao pravila, ili će se, pak, još neko tu nešto pitati – jasna je Ćalović Marković.

Po njenom mišljenju, veliko je pitanje da li će biti bojkota izbora ili će u međuvremenu doći do razgovora o izmjenama izbornih pravila.

Činjenica je da su izborna pravila uveliko poremećena jednostranom odlukom DPS-a u potpuno nelegitimnom postupku. I ono što je minimum i oko čega se mora postaviti pitanje jeste kada ćemo se vratiti na neku diskusiju o tim izbornim pravilima. Sigurna sam da će ići i pritisak međunarodne zajednice u tom pravcu jer apsolutno nisu ispoštovane sve preporuke OEBS-a i ODHIR-a. Takođe, ne znamo šta je sve tu DPS napisao, a još važnije od toga je kako će DPS, odnosno njegove zarobljenje institucije, sve to da tumači – rekla je Ćalović Marković.

Kako je ocijenila, ako ne bude dogovora o izbornim pravilima, nećemo imati nove izbore po starim pravilima, već nove izbore po novim pravilima koja su nikad gora.

Mi ćemo imati izbore gore nego ikad u smislu legitimiteta zakonskog okvira. Jer uvijek do sada kada se mijenjalo izborno zakonodavstvo imali smo neke kompromise. Ne mogu da se sjetim da smo ikada promijenili neki zakon, a da to nije bio rezultat nekog kompromisa. DPS je nešto slično odradio sa Zakonom o biračkom spisku 2017. godine, dok je opozicija bojkotovala parlament, ali su te izmjene bile neznatne, a ovo sada je usvajanje potpuno novog zakona. Sam ga predložiš, sam ga usvojiš. Oni pokušavaju da objasne da su dobili neki legitimitet time što su Demokrate učestvovale u tom procesu, kao i SDP i još neke manje opozicione partije, ali je to potpuno besmisleno jer to što je neko učestvovao u procesu ne znači ništa ako nije učestvovao u konačnom zajedničkom dogovoru. Niko se tu ništa nije dogovorio, nego je DPS iz tog procesa izvukao ono što je njemu odgovaralo, a ono što mu se nije svidjelo nije ni predložio. To je isuviše providno da bi bilo kome moglo da zamaže oči – zaključila je Ćalović Marković.

Vanja Ćalović Marković ističe da se još uvijek ne zna šta piše u Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja jer nije izašao u Službenom listu.

To je DPS dogovorio na sjednicama odbora i uputio u proceduru, ali mi ne znamo šta se u međuvremenu tu desilo. Jer imamo situaciju da se jedan ključni zakon koji definiše nešto za šta je i sam DPS tvrdio da je afera ogromnih razmjera – finansiranje političkih partija (naravno, oni su mislili na njihove oponente, a ja mislim i na njih) usvaja bez opozicije, pri čemu je rasprava o tom zakonu trajala svega 35 minuta. Zar to ne govori dovoljno o ozbiljnosti tog zakona? Pritom, to nisu bile izmjene i dopune zakona, nisu ga čak ni popravili, nego su donijeli kompletan novi zakon, o kome govorite svega 35 minuta. To dovoljno govori o legitimitetu samog postupka i o tome da to ne smije da bude prihvatljivo – istakla je Ćalović Marković.

1 Comment

  1. Веселин Петрић

    Зашто би преговарали са лупежима и бандитима?Нека њихова ЕУ која им је редовно аминовала изборне резултате преговара.Нелегитимни закони?Па какви ће закони изаћи из пучистичке скупштине.Или су потоњи избори били регуларни?Да ли су главни глумци афере и филма “КОВЕРТА” кажњени?Што се мене тиче БОЈКОТ.