Parlamentarni nadzor nad sektorom bezbjednosti i odbrane

0

Ova analiza sadrži podatke o institucionalnom regulisanju parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane u sedam država regiona: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova. Analiza pokazuje da samo parlamenti Crne Gore i Srbije imaju po jedno radno tijelo koje nadzire čitav sektor, dok najviše radnih tijela imaju Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, ukupno po tri.

U ovoj publikaciji prezentovane su informacije o radu svih relevantnih radnih tijela iz osam parlamenata koji se bave nadzorom nad sektorom bezbjednosti i odbrane tokom 2009. i 2010. godine. Podaci pokazuju da su sva radna tijela parlamenata iz regiona imala brojne aktivnosti tokom perioda od dvije godine, ali u slučaju slovenačkih radnih tijela nismo bili u mogućnosti da dođemo do podataka o radu, zbog jezičkih barijera.

U poslednjem poglavlju publikacije date su informacije o vrstama podataka koja radna tijela parlamenata proaktivno objavljuju na svojim sajtovima, a koje se tiču sektora bezbjednosti i odbrane.

Cilj ove publikacije jeste da crnogorskom parlamentu omogući da unaprijedi svoj rad, ovlašćenja i aktivnosti u nadzoru nad sektorom bezbjednosti i odbrane, kroz sagledavanje najboljih praksi iz regiona, koje bi trebalo da se iskoriste u Crnoj Gori.

Komentari su isključeni.