Ranka žmuri, Budo naplaćuje

2

ranka-carapicDok je Budimir Čarapić  dobijao tendere za opremanje bazena SC “Morača”  i drugih podgoričkih ustanova , remont TE Pljevlja, Željeznicu … Ranka Čarapić je odbacivala  krivične prijave za korupciju.

– Tužilac je trebalo obavjestiti nekoga o svom konfliktu interesa, ili tražiti izuzeće, kaže Drago Kos , doskorašnji predsedavajući GRECO  dok Slobodan leković tvrdi da o poslovima Budimira Čarapića ništa ne zna

Podgorica – Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić finansijski zavisi od osoba i  preduzeća koje istražuje zbog moguće korupcije, jer njen suprug godinama posluje sa njima.

„Pod lupom” je utvrdio da je Ranka Čarapić od kad je preuzela čelo državnog tužilaštva 2008.godine u više navrata bila u sukobu interesa. Ona je naime rukovodila  istragama protiv Miomira Mugoše, šefova u Kombinatu aluminijuma, Elektroprivredi Crne Gore …, dok je njen suprug, s druge strane,  u tom periodu potpisivao poslovne aranžmane s njima. Iako nije direktno postupala u tim predmetima, kao starješina organa ona je  imala konačnu riječ.

Tako su se velike afere sa milionskim štetama po državni budžet, gdje su pljuštale krivične prijave ili osnovi sumnje iz policije, nvo, medija ili parlamentarnih stranaka,  arhivirane odbijajućim odlukama VDT poslije godina istraga.  Dok su joj opozicini poslanici  i neki mediji spočitavali da je odana vladajućoj garnituri, ona se branila tvrdnjama o profesionalnosti kolega tužilaca i „kriminalcima koji imaju moral“ i poštuju njen rad.

Istovremeno, nije propustila priliku da javno oštro iskritikuje partnere iz policije kako ništa ne znaju da rade, iako su njeni tužioci uvijek pratili i šefovali policijskim istragama.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđa da je „javni funkcioner dužan da javnu funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa”.

“Sukob interesa postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije”, navodi se u istom članu Zakona.

Budo nabavljao opremu za remon TE „Pljevlja“

Vrhovna državna tužiteljka je bila u sukobu interesa kada je 2009.godine tužilaštvo provjeravalo odluke o otpremninama, nagradama, poslovne ugovore  odbora direktora  EPCG, zahvaljujući kojima su se neki od njih okoristili za hiljade eura.

Njen suprug Budimir Čarapić je tada već uveliko radio sa tom kompanijom koja ima monopol na crnogorskom tržištu.

Prema podacima Direkcije za javne nabavke, „Comexport“, čiji je  Budimir Čarapić stopostotni vlasnik, je u februaru 2008., kada je Ranka Čarapić  bila viši tužilac, na tenderu za remont Termoelektrane Pljevlja koji je raspisala EPCG dobio posao vrijednosti  59.955,48 eura. Ona se tada, prema saznanjima „Pod lupom“, uglavnom bavila privrednim prestupima.

Nekoliko mjeseci kasnije, kada je napredlovala u šefa  državnih tužioca,  „Comexport” je opet dobio  dva tendera u EPCG. Vrijednost prvog je bila 113.490,00 eura a drugog 104,496,74 eura.

U periodu tih šest mjeseci kada su bile otvorene javne nabavke EPCG za remont TE Pljevlja, inspektori za privredni kriminal su već uveliko provjeravali poslovnu dokumentaciju EPCG. O dokazima koje su  prikupili, a koji su po tadašnjim informacijama „Vijesti” bili inkriminišući za rukovodstvo EPCG, konačnu i naravno negativnu riječ je dala Ranka Čarapić, čija je porodica  živjela i od novca zarađenog u toj elektroenergetskoj kompaniji.

Željeznicu zaobišli u širokom luku

Tužioci nijesu ni prstom uprli u  11 bivših članova uprave Željeznice Crne Gore kada je procurela informacija da su se  obilato počastili milionskom  otpremnom. Sve to iako je  na suđenju za tragediju na Bioču, kada je poginulo 46 osoba, isplivalo sijaset podataka da je Željeznica u užasnom tehničkom i finansijskom stanju.

Da li je Ranka Čarapić i  u ovom predmetu  mogla odvojiti javni interes od novčanika svoga muža, jer je on nabavljao odeću i posteljinu za Željeznicu Crne Gore? O tom poslu svjedoče javno objavljeni tenderi na sajtu Direkcije za javne nabavke od 13.060 eura iz 2008., 3,627 eura iz 2009. godine.

Nema podatataka da li je „Comexport” i narednih godina nastavio saradnju sa firmama nasljednicama Željeznice, ali po sudeći po sajtovima Direkcije za javne nabavke i Željezničkog prevoza to izgleda nije bio slučaj.  “Pod lupom” je tražio tendersku dokumentaciju o ovim poslovima, ali su iz firmi „sukcesora” bivše Željeznice stigla samo obavještenja da je nemaju.

Mugoša je za tužilaštvo uvijek čist

Prema nezvaničnim infromacijama „Pod lupom” Ranka Čarapić  se veoma ponosi dobrim odnosima sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom, pa se ponekad time pohvali svojim saradnicima.

Prirodom posla, međutim, na njenom stolu su se veoma često našle krivične prijave  protiv njega ili dokazi koje su ona i njene kolege, kao po pravilu odbacivali.

Tako je bilo u slučaju  kada su Glavni  Grad,odnosno Mugoša,  „Carinama”  ustupili 15.205 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta za 2,5 miliona umijesto najprije 13,5 miliona eura, koliko je iznosio u tenderskoj proceduri.

Kao i u vrijeme  prethodnice Vesne Medenice, koja je odbacila zahtjev MANS-a  da zaštiti državnu imovinu, ona u ovom poslu nije videla sporno.
Ali  jeste biznismen Veselin Šofranac kao zainteresovana strana, pa je po njegovoj privatnoj tužbi Vrhovni sud poništio posao, utvrdivši da je ugovor ništavan i protivan propisima.

Čarapić se međutim nije dala pa je i nakon  pravonažne sudske odluke odbila   krivičnu prijavu  MANS-a za nesavjestan rad protiv postupajućeg tužioca Saše Čađenovića, koji  prethodno nije našao krivično djelo u Mugošinom ugovoru sa Čedomirom Popovićem.

O novoj prijavi iste NVO  iz maja 2011. da zaštiti državni interes procesuiranjem Mugoše koji je potpisao štetni ugovor, ona MANS-u još nije dostavila odgovor.

Inače, 2009.godine, kada se vijećalo o ispravnosti posla Glavnog grada i „Carina”,  “Comexport”  je „Carinama”  Čedomira Popovića nabavio opremu vrijednu od 23,453,87 eura.

Po potrebi – i pištolj nestaje

Pravi primjer požrtvovanosti da zaštiti lik i dijelo Mugoše Ranka Čarapić je pokazala kada je rukovodila fabrikovanjem dokaza u slučaju napada  i potezanja pištolja  na urednika lista „Vijesti“ Mihaila Jovovića. Gradonačelnik  je najpre izvređao  i šamarao fotoreportera „Vijesti“ Borisa Pejovića jer je fotografisao Mugošin nepropisno parkiran auto, a zatim su oni njegov sin  Miljan nasrnuli na Jovovića, probivši mu pesnicama bubnu opnu. Mlađi Mugoša je potegao i pištolj za koji nikada nije utvrđeno kome je pripadao, ali se ispostavilo da je njegov otac  imao dva  bez dozvole za držanje.

Umjesto istraživanja i procesuiranja tih dokaza ona je, direktno vodeći istragu (preko tadašnje osnovne tužiteljke Đurđine Ivanović) i konstrišući činjenice, manipulacijama izdejstvovala optužnicu protiv Jovovića. Pištolj je jednostavno nestao iz istrage, kao i Mugošini udarci, ali je Đurđina napredovala u specijalnog tužioca.

Nekoliko mjeseci prije divljaštva i vandalizma DPS-ovog javnog funkcionera, “Comexport” je  odradio nabavku za Glavni grad. Naime, incident u centru Podgorice desio se početkom avgusta, a  u aprilu je Mugoša potpisao odluku da posao na tenderu za nabavku opreme za novosagrađeni bazen „Morača“ dobije Budimir Čarapić .

Vrijednost nabavke je bila 115.308,00  eura a da li je to bila najbolja ponuda.“Pod lupom” nije mogao utvrditi jer opštinska administracija odbija da dostavi tendersku dokumentaciju. Gradski administrator je zahtjev odbio tvrdeći da je nenadležan i proslijedio ga  Službi za zajedničke poslove Podgorice, koja ga ignoriše.

„Comexport”  je i 2008.godine  radio sa Mugošom. Na tenderu Glavnog grada, tada raspisanom za nabavku  i montažu namještaja i opreme za Ustanovu za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci,  dobio je posao vrijedan 95,399 eura. Kako je „Pod lupom” utvrdio, firma je to koristila kao preporuku za druge poslove.

Ni potpredsjednik Vlade nije dobar svjedok

Kao odbačena, u arhivi tužilaštva stoji i prijava bivšeg lidera SDP i potpredsjednika Vlade Žarka Rakčevića protiv Mugoše. Krajem  2009. bivši visoki državni funkcioner je Ranki Čarapić predao dokumentaciju koja  navodno dokazuje malverzacije Miomira Mugoše sa nabavkom ljekova u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra zdravlja. Iako se radilo o zvaničnim papirima, Čarapić je prijavu odbacila a da Rakčevića, kako je rekao za „Pod lupom“, nikada nije ni kontaktirala.

„Nijesam pozivan da dam izjavu ili dopunske informacije,“ rekao je on , dodajući  da je za odluku tužilaštva saznao iz „Vijesti“.

U Zakonu o državnom tužiocu piše da je „državni tužilac  samostalan i nezavisan u svom radu….“ i da se „funkcija državnog tužioca ne smije se vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na državnog tužioca u vršenju njegove funkcije…”.

Da li je konflikt interesa Ranke Čarapić suprotan ovim stavkama, da li je to i hitno reagovanje u aferi listing na zahtjev premijera, posao je parlamenta koji je jedini ingerentan nad njenim radom.

Činjenica je međutim da se u pravnim državama ovim bave, dok se u Crnoj Gori dozvoljava da kršenje zakona onima koji su prvi dužni da ga  štite.

Guverner švajcarske Centralne banke Filipa Hildebranda  podnio  je nedavno ostavku na tu funkciju kada je izbio skandal u kome je dokazano da je pomogao ženi da zaradi profit u poslu koji je imao veze sa njegovim, odnosno u kupoprodaji dolara. I predsjednik Nemačke Kristijana Vulfa bio  je prinuđen na ostavku kada je otkrivena njegova veza sa bogatašima i sumnjivim biznismenima.

Kos: Tužilac treba sam da se prijavi

Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Slobodan Leković   nije prepoznao sukob interesa kod VDT, niti ministar pravde ili Tužilački savjet-odnosno sama Ranka Čarapić, koja je na njegovom čelu.“Takvu inicijativu nijesmo dobijali i nijesmo se bavili Rankom Ćarapić. Ja ne znam o kakvim poslovima pričate, ako nešto znate podnesite inicijativu i komisija, čiji sam ja sam ja član, će odlučivati o njoj,” rekao je Leković.

Doskorašnji predsedavajući GRECO, tijela Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije, Drago Kos međutim navodi da je „tužilac trebalo da obavjesti nekoga o poslovima svog supruga“, odnosno da je trebalo tražiti izuzeće ukoliko je  postupao u tim predmetima.

Ako je samo odgovoran kao starješina organa, navodi sagovornik, onda o  eventualnom sukobu interesa  mora izvjestiti Ministarstvo pravde, što Čarapićeva, po informacijama “Pod lupom”, nije uradila.

Neće da nam polaže račune

Ranka Čarapić je gnorisala pitanja „Pod lupom“  o svom sukobu interesa, te o tome kako ga eventulano prevazilazi.

Ona nije odgovorila ni na pitanje da li  sumnjaala u objektivnost nekog od  podređenih kolega koji bi se našao u njenoj situaciji.

Skupština, kojoj VDT podnosi izvještaj o radu, prethodne  tri godine nije se  bavila sukobom interesa Ranke Čarapić . Kada je poslanik Nove Radojica Živković prije godinu ipo dana kazao, kako su preneli mediji, da tužiteljka žmuri na prijave građana zbog povezanosti članova njene porodice sa jednom brokerskom kućom, ona se uvrijedila i napustila skupštinsku sjednicu. Posle se sve zaboravilo,  Komisija za sukob interesa se ovim nije bavila, niti je ikada utvrđeno ima li istine u ovoj izjavi ili je Živković oklevetao VDT.

Poslanik se sada ne može sjetiti na šta je mislio kada je 2010. dao ovakvu izjavu u parlamentu, pa je na pitanje “Pod lupom” , kazao:”Ako sam to rekao, sigurno sam čuo od nekoga”.

Mila RADULOVIĆ

2 Comments

  1. Nije u redu da se napada non stop tuzilastvo. Novinari samo napadaju i nekada ne provjeravaju informacije. Nije lako rasvjetljavati KD u ovom maligdnom društvu gdje svi lažu i malverziraju sa informacijama, saznanjima.

  2. Ono sto je danas strasno jeste da se novinari igraju zivotima,ugledom mnogih ljudi a da pri tome ne razmisljaju o posledicama.Kao lesinari nasrcu da bi prodali svoje “jadne”novine i tako preziveli ove teske godine.Ima li ista sveto sta oni nece dotaci?Sto se tice novinara VIJESTI oni posebno prednjace u svojoj neprofesionalnosti..i neznanju..sva je sreca da su od velikog broja ljudi i prepoznati kao takvi.a oni koji su imali priliku da se licno sretnu ovo sve mogu potvrditi.Apelujem na sve casne ljude novinare da shvate kakvim odgovornim poslom se bave i da progovore u zastitu pravog novinarstva.