Siva faza bivšeg direktora policije

0

Poređenje zvaničnih podataka iz kupoprodajnog ugovora i imovinskog kartona bivšeg direktora Uprave policije, Veselina Veljovića sa onim što je u svom reagovanju iznio Žarko Burić, otvara dodatan prostor za sumnju u to na koji način je Veljović kupio skupocjeni stan.

BURIC-VELJOVIC

1. Cijena stana

Prema podacima koje je saopštio Burić, stanovi u njegovoj zgradi na ukrštanju bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona su prodavani po cijeni u rasponu od 850(gruba gradnja-siva faza) do 2200 Eura/m2 (potpuno opremljen stan), pravdajući nisku cijenu Veljovićevog stana time što ga je ovaj kupio u sivoj fazi.

Dalje se navodi da je Veselin Veljović stan od 135 m2 platio 107.672 Eura uplatom na žiro račun. Prema podacima iz kupoprodajnog ugovora iz Uprave za nekretnine Podgorica, ova cijena sadrži i parking mjesto u garaži Burićeve zgrade. Uvidom u ugovore koje je Burić sklapao sa drugim kupcima stanova u svojoj zgradi, vidimo da je cijena parking mjesta oko 15.000 eura.

Dakle, kada se od 107.672 Eura oduzme 15.000 Eura za garažu, dolazimo do cifre od 92.672 Eura ili 686 Eura/m2 koliko je Veljović platio stan. Čak i da se radi o sivoj fazi kako napominje Burić, to je i dalje 164 Eura/m2 niže od najniže cijene po kojoj je Normal Company prodavala stanove, odnosno za 22.140 eura za ukupnu vrijednost Veljovićevog stana.

Pored toga, ukoliko je istinit podatak da je Veljović kupio stan u sivoj fazi, to otvara pitanje novca koji je Veljović utrošio na kompletiranje stana. Burić je naveo da je Veljoviću stan prodat bez bez ugrađene keramike, sanitarija, parketa, klimatizacije, razvoda vodovoda i slabe i jake struje. Po standardnom građevinskom cjenovniku, cijena opremanja stana od 135m2 opremom prosječne cijene I kvaliteta, da bi se uselio, Veljović je morao da uloži još minimum 40.000 eura. To uključuje osnovne završne radove i potpuno običnu, ne luksuznu, bravariju, keramiku, klimatizaciju i stolarske radove.

Napomene radi, to se sve dešava u godini kada je ukupni zvanični godišnji prihod porodice Veljovića nešto manje od 12.000 Eura i u godini kada je njegova današnja supruga Tamara kupila luksuzni BMW X6 vrijedan 80.800 eura. Kako je moguće od godišnje plate od oko 12.000 Eura platiti opremanje stana (bez namještaja) od 40.000 eura I nabaviti terenac od 80.800 je pitanje na koje bi Veljović trebao da da odgovor.

Siva-faza

2. Datum kupovine stana

Dok Žarko Burić navodi da je stan plaćen uplatom na žiro-račun 16. novembra 2010. godine, podaci iz zvaničnog izvještaja o prihodima i imovini javnog funkcionera Veselina Veljovića pokazuju da je on 107.672,00 Eura utrošio na kupovinu stana tek naredne godine. Naime, u izvještaju koji se odnosi na 2011. godinu Veljović je i dalje prijavio da posjeduje 107.996 Eura koje je prihodovao prodajom zemljišta, odnosno da on nije utrošen za nabavku stana onako kako Burić navodi u svom reagovanju.

Ukoliko je podatak Burića ipak tačan da je Veljović u 2010. godini ipak isplatio stan, postavlja se pitanje od kojeg novca je to učinio ukoliko je pomenuti prihod od prodaje placa ostao netaknut.

3. Preuzimanje stana od “Normal Company”

Podaci Burića govore da je Veljović stan kupio sredinom novembra 2010. godine. Podaci iz Katastra govore da su Veljović ovaj posao ozvaničili tek u maju 2015. godine kada je sklopljen kupoprodajni ugovor i potpisan pred notarom. U kupoprodajnom ugovoru se navodi  da je Veljović stan od kompanije “Normal” preuzeo 27. juna 2011. godine.

Sa druge strane, Veljović je u imovinskom kartonu koji je predao Komisiji za sprečavanje konflikt interesa naveo da je došao u posjed stana tokom 2012. godine, pa se postavlja pitanje kada je Veljović govorio istinu – prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora ili prilikom predavanja zvaničnog imovinskog kartona Komisiji. Ovdje se postavlja i pitanje zašto je veljović čekao od 2011. godine do 2015. godine da na sebe prepiše stan, te ko je u tom period plaćao porez na taj objekat, Veljović ili Burić kao formalin vlasnik ?

Na sajtu firme “Normal Company” se navodi da su svi stanovi “završeni i predati do kraja 2010. godine” što se ponovo kosi sa onim što je Burić izjavio u svom reagovanju.

Dejan Milovac
Direktor istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.